Акира Ямаока е японски композитор и продуцент, известен с музиката си към поредицата компютърни и видеоигри Silent Hill. Мрачният му и меланхоличен стил е определян често като индъстриъл.

Акира Ямаока е роден на 6 февруари 1968 г. в Япония. В младежките си години е китарист на пънк група. Изучава дизайн и интериор в Токийския колеж по изкуствата. На музикална композиция се учи сам. Сам признава:

Аз съм самоук. Не умея да чета ноти и не съм запознат теоретично с музиката.

Веднъж се записах на уроци по пиано. Исках да впечатля момичетата. Беше толкова скучно. Отказах се след седмица.

И тъй като композиторската работа днес включва и съвременните технологии, от 1988 г. работи като звуков дизайнер към различни компании за видеоигри. През 1999 г. на Ямаока е поверена музиката и звуковите ефекти към видеоиграта Silent Hill. Играта се радва на успех, за което заслуга има и музикалното ѝ оформление.

Когато започва работата по проекта Silent Hill 2, за неин композитор е избран отново Ямаока. Докато саундтракът към Silent Hill 1 е преди всичко озвучение към видеоигра, излезлият през 2001 г. „Silent Hill 2 Original Soundtrack (OST)“ е смятан понякога за самостоятелно музикално произведение. Албумът е почти изцяло инструментален, с определено рок звучене. Славата на Ямаока сред почитателите на играта е затвърдена от музиката, която той създава за третата част от поредицата – Silent Hill 3. Тук за пръв път важно място заемат вокалните партии изпълнени от Мери Елизабет Мак Глийн (с псевдоним Мелиса Уилямсън) и Джо Ромерса. Стилът се различава от този в Silent Hill 2. Определян е като трип-хоп.

Акира Ямаока е композитор и на филмите „Сайлънт Хил“ (2006) и „Глас“ (2007). На първият той е и изпълнителен продуцент. На въпроса кои други музиканти най-силно са повлияли неговата работа, Ямаока цитира Трент Резнър като „основното ми вдъхновение“.  Сред другите му влияния са Анджело Бадаламенти (най-вече със саундтрака си Дейвид Линч), Metallica и Depeche Mode

Известната мелодия „Theme of Laura“ е създал в рамките на три дни. 

Ямаока е направил над 200 вида стъпки като част от озвучаването на играта.

редактор: Марина Аврамова

Вижте още: ИДЕАЛНИЯТ НАРКОТИК – ТРЕНТ РЕЗНЪР