Тъкмо когато National Geographic се отправя към тазгодишните награди „Еми“ с цели десет номинации за първия сезон на „Геният“, номинираният за „Еми“ и за „Златен Глобус“ актьор Антонио Бандерас е избран за ролята на Пабло Пикасо във втория сезон на сериала, който ще проследи живота и творчеството на испанския художник – един от най-влиятелните и признати артисти на XX век. По този повод Антонио казва:

Историята на живота на Пабло Пикасо винаги ме е впечатлявала и аз уважавам личността му безкрайно, споделяме и общо родно място – Малага. Вълнувам се, че ще работя с National Geographic, Брайън, Рон, Кен и останалите от екипа на „Геният“ и ще разкажем заедно автентичната история на един от най-иновативните художници в света.

Режисьорът Рон Хауърд обяснява избора им:

Антонио беше най-естественият избор. Той, подобно на Пикасо, има много освободено отношение към живота, не познава бариери, което ще допринесе за онази искреност в пресъздаването на персонажа, която търсим. Той владее толкова широк актьорски диапазон, че съм напълно сигурен, че ще съумее да съживи образа на този брилянтен и необикновен артист.

Грейзър добавя:

 

От Панчо Виля до Ернесто „Че“ Гевара, Антонио има богат, успешен опит в изобразяването на реални, емблематични и знакови фигури, които пресъздава с изключително откровение и дълбочина. При Пикасо очаквам с нетърпение да видя интерпретацията му на човека отвъд артистичното величие.

Изпълнителен вицепрезидент и ръководител на дивизията за развитие на игрална продукция в National Geographic Каролин Бернщайн също не скрива ентусиазма си:

Не само че и двамата са от Малага, Испания, но и Пикасо, и Антонио излъчват особена харизма и страст. И двамата не познават граници в творческия си артистизъм. Той притежава всичко, от което имаме нужда и сме изключително щастливи, че му поверяваме главната роля в сериала.

Първият сезон на „Геният“, с участието на Джефри Ръш в ролята на Алберт Айнщайн, наскоро получи десет номинации за престижната награда „Еми“.

Артистичната кариера на Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Криспин Криспиняно Мария де лос Ремедиос де ла Сантисима Тринидад Руиз Пикасо се простира в над 80 от общо 91 години от неговия живот, голяма част от които прекарани в неговия втори дом – Франция. Подобно на героя от първия сезон на „Геният“ – Алберт Айнщайн, той преобразява и интерпретира света по напълно нов и неортодоксален начин и постоянно провокира представите ни за изкуство и творчество.

Плодотворният художник създава над 50 000 творби, сред които най-известни са „Старият китарист“ от Синия му период, изложена в Арт Института в Чикаго; „Герника“, вдъхновена от нацистката бомбардировка над едноименния малък град в Испания, която може да бъде видяна в музея Reina Sofia, Мадрид и „Госпожиците от Авиньон“, изложена в Музея за Съвременно изкуство в Ню Йорк.

Страстната му натура и неизчерпаемата му творческа енергия са неразривно свързани с личния му живот, изпълнен с шумни бракове, безброй афери и постоянно менящи се политически и лични съюзници. В годините, прекарани в кипящия от живот Париж в началото на XX век, Пикасо се среща с писатели, художници и артисти като Ърнест Хемингуей, Коко Шанел, Анри Матис, Марк Шагал, Гертруд Щайн, Жорж Брак и Жан Кокто. Пикасо постоянно преоткрива себе си, винаги се стреми да открива новото и да прескача познатите граници на артистичната изява.

elle

редактор: Антон Лалев

Вижте още: Актьорите от Игра на тронове в списание Time