По повод избухналия скандал по повод сексуалния тормоз в Холивуд, Моника Белучи също се изказа, след като тъкмо беше получила наградата „Вирна Лизи”:

Имаше потиснат, атавистичен гняв у всички нас. Този гняв се взриви след холивудския скандал – и това е справедливо. Сега всичко е като изригнал вулкан. Лавата обаче може да тръгне в много посоки и постепенно се канализира.

Беше справедливо, че гневът избухна, но той може да тръгне и в грешна посока. Трябва да правим разлика между насилие, тормоз, досадни аванси и флирт. Не може непрекъснато да правим от мухата слон. Има разлика между насилие и опит за близост.

Не е никак лесно за жените. Надявам се, че тази нова нагласа, тоест това, че толкова много актриси се осмелиха да говорят, ще доведе до истинска промяна.

Трябва да правим разлика между личността и творчеството. Не всеки, който има тази власт, е добър човек. Понякога талантът е голям, но личността е дребна. Трябва да се мисли и за анонимните момичета, които нямат трибуна, откъдето да бъде чут гласът им… Има разлика между това, което човек върши, и това, което представлява.

Говоря не само за продуцентите и актьорите, но и за политици, индустриалци. Тези неща се отнасят до всяка работна среда. Злоупотребата с власт засяга всички области. Има и жени с власт, които се държат безчовечно. Властта корумпира този, който я притежава.

Но от няколко дни виждам по-любезни мъже.

Почти няма жена от която и да е област, която да не е виждала неподходящ жест от страна на мъж. Трябва да се научим как да се защитаваме. Работя като модел от съвсем млада. Днес жените започват да говорят и съм щастлива, че двете ми дъщери са родени в такъв период.

Учим се да сме свободни и си даваме сметка за силата си. Новата ни власт намалява риска от некоректно поведение. Не говоря за сексуалност, а за страх.

Някои мъже се възбуждат от страха у жените, това е отвъд самата сексуалност. Бяхме блокирани от страх, като птици в клетка – когато клетката най-сетне бива отворена, не всички излитат навън, и това е заради страха. Власт, съществуваща над женската крехкост.

Ние сме продукт на миналото, на масата жените ядяха огризките от мъжката вечеря, на нас ни даваха костите, знаете ли го това? Казвали са ми, че сме по-ниски на ръст, защото ядем по-малко от мъжете.

Казах ви, от известно време виждам неподправена любезност у мъжете. Жалко е, че говорим с вас само за мрака, а не и за светлината…

Вижте още: ВСИЧКИ СМЕ БЕЗУМЦИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ПАЗЯТ РАВНОВЕСИЕ – МОНИКА БЕЛУЧИ