Глобалната промяна в обществените нагласи към козината – или така наречените “ценни кожи”, кожа с косъм – е все по-ясно изразена. Причините са много – екологични, социални, здравословни, етични. Засилва се настроението срещу есествената козина, и то пропорционално с осведомеността за реално случващото се в кожухарската индустрия.

Към момента, на пазара се предлага изобилие от алтернативи. Много от тях превъзхождат козината дори и в чисто качествено отношение. Все повече хора започват да осъзнават, че през 21-ви век не съществува никаква обективна потребност от нея.

Днес сме свидетели даже на това, как големи магазини, търговски вериги и топ дизайнери един след друг се отказват от употребата на морално остарялата материя.

Все повече страни предвиждат в законодателствата си промени, забраняващи или ограничаващи производството и търговията на кожа с косъм. С влизането им в сила, производителите на кожа, които не желаят да преустановят или адаптират бизнеса си, се опитват да преместят дейността си. И то именно в страните, където все още е позволена и където стремежът към печалба често се поставя над закона.

Ситуацията в България

Официално в страната съществуват три ферми за американски норки. Две от тях функционират и в момента. Третата е с временно преустановена дейност.

Най-голямата от фермите за ценни кожи в България е тази в село Маджерито, обл. Стара Загора. Още с отварянето ѝ, фермата оповести амбициите си в рамките на две години да достигне капацитет от 400 000 животни годишно. Срещу фирмата има подадени множество жалби от неправителствени организации и от отделни граждани. Жалби за неспазване на необходимите законови изисквания по отношение както на екологичните, така и на процедурни и технически норми.

Въпреки нарушенията, исканията за прекратяване на дейността на фермата не са удовлетворени. В Интернет има и петиция с над 22 000 подписа за затварянето ѝ. Към момента тази ферма е причината България да е сред малкото европейски страни, в които производството на кожи от норки се покачва, вместо да намалява.

Втората ферма в село Любен Каравелово (обл. Варна) е по-стара, но е значително по-малка от тази в Маджерито. Въпреки че от началото на 2016 г. тя не функционира, срещу нея също са подадени жалби и сигнали за законови нарушения. Направените проверки от контролните органи доказват голяма част от нарушенията. Въпреки това дейността на фермата продължава.

Отношението на държавата

Както често се случва у нас, фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби, не изглежда да притеснява нито производителите, нито държавните институции.

Прозрачност за дейността на двете ферми липсва. Нито в аграрните доклади на МЗХ, нито в регистрите на БАБХ съществува публична информация за тях. Дори такава, която да даде представа за количеството отглеждани животни в момента. Нещо повече – в аграрните доклади този икономически отрасъл въобще не присъства. Ако амбициите на фермерите са се сбъднали и у нас вече действително се одират 400 000 норки годишно, то България следва да влезе в топ 10 на производителите на ценни кожи в Европа.

Норките са основните жертви на индустрията у нас.

Бъдеще

Искаме ли това да продължава? Защото е въпрос на желание. Можем да се противопоставим на това. Можем да станем част от непрекъснато удължаващия се списък от страни, които са забранили фермите за ценни кожи. И трябва.

Ще успеем ли да покажем, че обществото ни е достатъчно зряло?  Защото е признак именно на зрялост и отговорност, да се постави човечността и милосърдието пред сляпото, безскрупулно гонене на печалба. Що за хора трябва да сме, за да продължим да изтезаваме и убиваме стотици хиляди животни годишно, в името на нещо толкова тривиално и абсурдно като суетата и модата?

Какво е Националната гражданска инициатива?

НАЦИОНАЛНАТА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА е законов инструмент, чрез който имаме истинската възможност да внесем в Парламента подписка с предложение за промяна в Закона, която да забрани съществуването на ферми за т. нар. “ценни кожи” на територията на Република България.

Условията за провеждане на Гражданска инициатива са описани в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Особеното е, че според изискванията на Закона, подписката трябва да бъде на хартия. В нея трябва да фигурират задължително три имена, ЕГН, постоянен адрес и подпис. Също така, същинското събиране на подписите трябва се осъществи в рамките на три месеца след датата на провеждане на събрание на Инициативния комитет на Гражданската инициатива. Кратките срокове и нуждата от събиране на лични данни изискват много добра подготовка и организация. Ще ни трябват много доброволци.

Ако желаеш да участваш като доброволец, моля свържи се с нас, като попълниш тази форма за доброволци. Може да ни пишеш и на е-mail: caai.bg@gmail.com

Подписката за Националната гражданска инициатива може да бъде само на хартия. Електронната петиция и други електронни форми за гласуване не се признават от Закона.

Въпреки това, надявайки се да добави допълнителна тежест, стартирахме и петиция в мрежата. Може да я подпишеш тук.

За повече информация: КАЖИ – гласът на безгласните