Не е задължително всеки да ме обича

Не е задължително всеки да ме обича или даже да ме харесва. Аз също не харесвам всички хора, които познавам тогава защо трябва всички да обичат мен? Приятно ми е да бъда харесван и обичан, но ако някой не ме харесва, всичко е бъде наред с мен, всъщност и сега е така. Не мога на „накарам“ някого да ме харесва повече, както и той не може да ме накара да го харесвам. Не ми е необходимо постоянно одобрение. Ако някой не ме одобрява, не бих имал нищо против.

Няма нищо лошо в това да се допускат грешки

Няма нищо лошо в това човек да сгреши. Всеки допуска грешки и когато подобно нещо се случва с мен, смятам, че продължавам да съм достоен човек. Няма от какво да се притеснявам, когато направя грешка. Опитвам и ако сгреша, не се отказвам да опитам отново. В състояние съм да се справя с допускането на грешки. И другите хора могат да правят грешки. Приемам своите и чуждите грешки.

Всичко е наред както с другите хора, така и с мен

Хората, вършещи неща, които не харесвам, не са непременно лоши. не е задължително да бъдат наказвани само защото аз не харесвам онова, което правят сега или са правили в миналото. Няма причина другите хора да бъдат такива, каквито аз искам, нито пък аз да бъда такъв, какъвто те искат. Хората ще бъдат такива, каквито искат да бъдат, и аз ще бъда такъв, какъвто искам да бъда. Не мога да контролирам останалите или да ги променям. Те са онова, което са, и всички ние заслужаваме да се отнасят нормално с нас и да ни уважават.

Не е необходимо да контролирам нещата

Ще го преживея, ако нещата не са такива, каквито искам да бъдат. Приемам нещата такива, каквито са, приемам хората такива, каквито са, приемам себе си такъв, какъвто съм. Не е нужно да се разстройвам, ако не съм в състояние да променя нещата така, че да отговарят на представите ми за тях. Не е задължително да харесвам всичко. Даже и да не харесвам нещо, мога да го понеса.

Аз съм отговорен за това, какъв ще бъде денят ми

Аз съм отговорен за начина, по който се чувствам, и за нещата, които върша. Никой не може да ме принуди да изпитвам някакви чувства. Ако денят ми е отвратителен, аз съм човекът, който е допуснал той да бъде такъв. Ако денят ми е прекрасен, аз съм този, който заслужава уважение заради позитивната ми нагласа. Никой не може да поеме отговорност за промяната, така че аз да се чувствам по-добре. Единствено аз съм отговорен за живота си.

Мога да се справя, когато нещата се объркат

Не е нужно да внимавам да не се объркат нещата. Нещата обикновено са наред, а когато не са, мога да се справя с положението. Не е задължително да губя време и енергия за притеснения. Небето няма да се срути, нещата ще бъдат както трябва.

Важно е човек да опитва

Аз мога. Макар и изправен пред трудни задачи, по-добре е човек да се опитва да ги изпълни, отколкото да ги избягва. За разлика от опитването, избягването на определена задача не ми дава възможност да постигна успех или да почувствам радост. Нещата, които си струва да имаме, си заслужат усилията. Възможно е да не съм в състояние да свърша всичко, но поне мога да свърша нещо.

Способен съм да се справя сам

Не се нуждая от някой, който да решава проблемите ми. Мога да се справя сам. В състояние съм да вземам решения и да мисля. Не е необходимо да разчитам на някого да се погрижи за мен.

Мога да се променя

Мога да се променя. Не е нужно да съм в дадено състояние поради онова, което ми се е случило в миналото. Всеки ден е нов за мен. Глупаво е да мисля, че не мога да бъда друг. Разбира се ,че мога.

Другите хора са способни да се справят сами

Не мога да реша проблемите на хората вместо тях. Не е необходимо да се занимавам с чуждите проблеми така, сякаш са мои. Не е нужно да променям другите или да оправям живота им. Те са в състояние да се справят сами и да се погрижат за себе си, да решат проблемите си. Аз мога да проявя загриженост и да им окажа помощ, но не и да свърша всичко вместо тях.

Мога да бъда гъвкав

Съществуват много начини, по които може да се свърши дадено нещо. Много хора са в състояние да дадат идеи, които ще са полезни. Няма един-единствен „най-добър“ начин. Всеки има идеи, които си струва да бъдат взети предвид. Възможно е някои да са по-разбираеми от други, но всяка идея заслужава внимание и всеки човек дава своя принос.

редактор: Сияна Велева

Вижте още: 11 схващания, които ще предизвикат големи проблеми

11 неща, за които на всички жени просто трябва да спре да им пука!

Понякога най-привлекателните мъже се оказват просто… психопати