Марчело Мастрояни е роден на 28 септември 1924 година във Фонтана Лири, малко градче в централна Италия, но по-късно родителите му се преместват в Торино, а после и в Рим. След време актьорът казва за детството си:

Дълго време спях на едно легло с майка си, моите по-големи братя лягаха на пода, а баща ни – в коридора. Но аз не виждах в това нищо ужасно, защото и приятелите ми живееха в подобни условия.

След завършването на техническо училище работи като строител, чертожник, счетоводител, общ работник. Периодът на творческия разцвет и световната известност за Мастрояни започва от 1959-а година, когато Федерико Фелини му поверява главната роля в „Сладък живот” от 1960. Много скоро галерията от образи на психологически изтънчени и вътрешно противоречиви интелектуалци ще бъде попълнена с превъзходни изпълнения във филми като „Нощта” на Антониони и особено в шедьовъра на Фелини „Осем и половина”.

Актьорството е игра, в която през цялото време ти не си ти, а някой друг.

Аз съм много ленив, пасивен човек…По-скоро съм наблюдател, а не човек на действието. Ръководя се от италианската максима: отложи всичко за утре. Вечер са ми нужни само чиния спагети, бутилка вино и приятели…Във всичките си хубави филми играя персонажи, които не действат, а реагират. Чувствам се по-удобно в подобни роли…

Понякога съм като кучетата – предпочитам да се скрия под някоя мебел, където се чувствам по-сигурен.

Заради буйния му темперамент и многочислените романи с много от най-красивите жени на света Мастрояни е наричан „италиански женкар“ и „латински любовник“. Но въпреки тази си слава, се е женил само веднъж – през 1950 година – за италианската актриса Флора Карабела, от която има една дъщеря и която остава негова законна съпруга чак до края на живота му, независимо от неговите многобройни изневери. 

Мастрояни и София Лорен

Мастрояни и Фей Дънауей

С увеличаването на славата му се увеличава и апетитът му към красивите жени, с които си партнира на екрана. А това са повечето от най-ярките звезди на киното по онова време – Анита Екберг, Анук Еме, Урсула Андрес, Брижит Бардо, Жана Моро, Стефания Сандрели, Моника Витти, Клаудия Кардинале, София Лорен, Катрин Деньов, Шърли Маклейн, Джули Андрюс, Джесика Танди и др. С много от тях той има интимни взаиомоотношения не само на екрана. Например с Урсула Андрес, Жаклин Бисе, Фей Дънауей, Настася Кински и много други.

Мастрояни и Бриджит Бардо

Мастрояни и Клаудия Кардинале

Най-продължителна и страстна е връзката му с френската актриса Катрин Деньов. Любовта им пламва, докато се снимат във филма „Това се случва само с другите” на Трентинян

Взаимоотношенията между Марчело и Катрин се задълбочават, превръщайки се в бурен роман, продължил няколко години. През това време италианският актьор снове като луд между Рим и Париж и многократно предлага на своята любима да заживеят заедно.

Тя обаче отказва и остава до края непреклонна. Дори и раждането на дъщеря им Киара през 1972 година не променя нещата. Деньов продължава да се дърпа, въпреки че Мастрояни най-после изпросва от жена си обещание за развод. Но след поредния категоричен отказ на французойката, посраменият Марчело се завръща в италианското си семейство.

Киара – дъщерята на Марчело Мастрояни и Катрин Деньов

Последните двадесет години от живота си Мастрояни намира утеха в обятията на Анна-Мария Тато, също французойка. За Тато той говори с голяма топлота, наричайки я най-порядъчната, мила и горда жена. Последния си рожден ден той прекарва с нея, но в деня на смъртта му до него са любимата му дъщеря Киара и любовта на живота му – Катрин Деньов.

Женските сълзи са продължение на разговора с други средства.

Италианецът не се занимава със секс, той просто много говори за него.

Лесно е да накараш влюбената жена да направи всичко, което желаеш.

Любовта е временно ослепяване за прелестите на останалите жени.

Познавачът флиртува на плажа с момичето с най-светлата кожа — тя има още отпуск пред себе си.

Никога не съм броил жените, които съм имал, а просто съм ги обичал.

Вижте още: СВЕТЪТ Е МАЛЪК И В КРАЯ НА КРАИЩАТА ВСИЧКИ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ЛЕГЛОТО – БРИДЖИТ БАРДО