Интересни неща се случват с децата, когато влязат в гимназията. Поведението им се променя. Искат да се забавляват на всяка цена и дори в неподходящото време – например в средата на часа. Държанието им напомня стремежът им да бъдат популярни. Започват да се фокусират върху външния си вид – върху дрехите, тялото, косата си. Искат постоянно да опитват нови неща. Стават импулсивни и разпилени, настроението им рязко се променя. Има моменти, в които изглежда че поемат назад по пътя, който трябва да извървят към независимостта си.

Родителите на деца тийнеджъри оставят зад гърба си твърдението:

моето дете никога няма да направи това

и бързо се пренасочват към категоричното:

сигурен съм, че моето дете го е сторило и се извинявам за поведението му, това е просто фаза.

Ето и някои от най-честите съвети на родителите към тези деца:

Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре не казвай нищо.

Колко пъти да ти казвам да не използваш тази дума?

Спри да тракаш по масата.

Държиш се като двегодишно.

Какво си мислеше, че правиш?

Тогава се случва и неизбежното. Може би защото на родителя му писва да слуша молбите на детето да му се даде достъп до смартфона, или защото всеки от неговите приятели вече има телефон, или защото родителя иска да си купи нов телефон. Решението е импулсивно. И им се подарява смартфон.

След това решение децата имат достъп до социалните мрежи. Родителите не се замислят над това или може би не са достатъчно подготвени за това, което следва. В тийнейджърска възраст децата са склонни да поемат повече рискове, а контролът над желанията им е нисък. Затова и тийнейджърството е неподходящо време да им се даде достъп до социалните мрежи.

Те не са за тях. Недоразвитият им още мозък не е склонен да устои на изкушението да се разсейва. Възрастните поучават децата да подхождат внимателно със използването на смартфона си, но самите деца не са достатъчно отговорни, за да работят умно с устройствата. Едва когато пораснат, социалните мрежи ще придобият смисъла, който е вложен в тяхното създаване.

Социалните мрежи са, за да забавляват. Те няма да направят децата по-умни или подготвени за бъдещата им работа или за истинския живот. Те не са полезни за здравословното социално развитие. Те са чисто забавление, прикачено към маркетингова платформа, която изисква постоянно информация от децата, всеки път когато я използват. Другият голям минус е времето и вниманието, които тази платформа отнема от децата.

Тийнейджърското правило “колкото повече, толкова повече” е доста вредно при използването на социалните мрежи. Учениците от гимназията са склонни да прекаляват с поканите за приятелства, както прекаляват с други аспекти в незрелия си живот.

Социалните мрежи са пристрастяващи. И също както видеоигрите, колкото по-рано се започне употребата им, толкова по-висока склонност има дадения човек да стане зависим от използването им.

Социалните мрежи заместват общуването на живо, лице в лице. А то е от изключително значение и е необходимо да се упражнява доста, за да може детето да е успешен възрастен.

Социалните мрежи водят до загуба на връзката със семейството, като тя бива заменена от онлайн приятелствата. Детето има нужда да изпитва силната връзка със семейството си, така както е било в по-ранното му детство. Родителите трябва да се стараят тези взмаиоотношения да останат здрави и пълноценни.

Има хора, които споделят ползите от съществуването на социалните мрежи за тийнейджърите. Но на каква цена? В годините, когато мозъкът се развива активно да научава нови и нови неща, социалните мрежи прекъсват или разсейват този процес. Прекалено е лесно един ученик да губи ценно време в интернет. Почти е невъзможно да се научи сам да си поставя граници и да разпределя правилно деня си и задълженията си.

Децата трябва да забавят темпото. Родителите, от своя страна, са длъжни да преосмислят позволяването на достъпа до социалните мрежи. Необходимо е да осъзнаят, че децата им използват интернет по много по-различен начин от възрастните.

Понякога е нужно да се ограничи достъпа. Колкото по-рядко се позволява на детето да използва социалните мрежи, толкова повече време ще има то, за да се развива нормално и когато порасне, ще е достатъчно зряло, за да налучка правилния начин за достъп до мрежата. Също така детето ще има повече време да изгради стойностни и значими реални връзки с хората около себе си, а не с онлайн приятели.

Родителите се налага да следят профилите на децата си. Поверителността в дигиталния свят е пълна лъжа. Родителят трябва да обясни на детето за настройките за поверителност, но това отново не осигурява необходимата сигурност. Затова и когато детето не желае родителите да се намесват прекалено, те могат да го посъветват да говори лице в лице или по телефона с човека, а не онлайн.

Ако родителите накарат децата си да имат достъп до социалните мрежи само на компютъра във всекидневната например, където всеки може да види какво правят, децата ще влизат по-рядко онлайн. Когато използват интернет на смартфона, има по-малка видимост, детето може да се скрие навсякъде и има по-голяма опасност да гледа неподходящо съдържание или да води тайни разговори.

Родителят е длъжен да следи за часовете, които прекарва детето в интернет. То не може да се контролира само. Родителят е този, който да постави границата.

Децата трябва да се срещат по-често заедно – да гледат филми, да играят настолни игри, да си приготвят сами пица. Нямат нужда от 842 приятели онлайн. Пет или шест са напълно достатъчни за пълноценни социални взаимоотношения. Прекарването на време заедно с приятелите спомага за социалното развитие на детето.
Освен с приятелите си, детето има нужда и от време със семейството си. Лесно е възрастните да се отегчат от тийнейджърите – те са толкова досадни понякога. Но колкото по-силна е връзката със семейството, толкова по-малка нужда изпитва детето да прекарва времето си в социалните мрежи.

Родителите трябва да помогнат на децата си да си измислят по-подходящи забавления от това да са онлайн. Децата имат целия живот пред себе си да се изгубят в социалните мрежи, но времето, прекарано със семейството, не е твърде много.

 

Източник: psychologytoday.com
Превод: Яница Григорова
Снимков материал: Pak101, Forbes

Вижте още: Краткият Живот на Комуните