Животът е кратък. И ние трябва да се възползваме от него разумно. Тоест не така, както правят всички други. Или почти всички. Само две бели овце от цялото стадо могат и искат да мислят. И точно тях няма да заколят! Какво? Готови сте да причислите и себе си към тях? Умеете да мислите? Да се обзаложим ли, че не можете? Не само, че не умеете, но и ужасно много се страхувате да го правите. Раздвижването на мозъчните клетки е нещо сложно. Но е необходимо. А умението да се мисли няма нищо общо с шестицата в дипломата. В живота човек трябва да проявява съобрзителност по съвсем различен начин. Но…

Любовта на хората към собствените грешки е поразителна. Готови сме да посветим на тях… целия си живот! И да ги повтаряме непрекъснато.

Да си припомним любимата притча на Николай Рьорих:

Акбар, владетел на империята на Великите моголи, начертал на земята една линия и поставил на своя съветник Бирбал следната наглед неразрешима задача – да съкрати тази линия, но без де се докосва до нея. Без да каже нито дума, Бирбал начертал до нея по-дълго линия и така линията на Акбар била скъсен.

Всичко е гениално просто! За гения и таланта няма прегради в мисленето. Къде е коренът на повечето от нашите проблеми? Ами в липсата на информация за това, как да мислим правилно и ефективно!

Как човек да стане гений? Ще прозвучи банално, но той трябва – да се учи, да се учи, да се учи. Никога не е късно да се научим да мислим!

Принцип на Томас Едисон

Гениалността е 99% пот и само 1% вдъхновение.

Оръжието на гениалния ум е търпението. Това е най-надеждният резерв. Ако успееш да забравиш за всичко друго, освен за конкретната задача, това означава, че си поел по пътя на успеха.

Томас Алва Едисон не е престъпвал прага на училище от осемгодишна възраст. Учителите го нарекли тъпак. Но всички знаят, че то е признат гений, автор на над две хиляди изобретения! Какво му е помагало, докато е провеждал хилядите експерименти? Не е излизал от лабораторията с дни? Воля и търпение.

Изобретателят спял само по пет часа на денонощие. Жал му било да пилее скъпоценното време. За своите опити е изписал двеста бележника. И на 75 години „тъпакът“ все още можел да се труди с маниакална страст. По 16 часа на ден. Неговият лозунг бил следният:

Да работя, за да отнема от природата нейните тайни и да ги прилагам в полза на човека.

Извод: гениалността се основава на упорит труд.

Принцип на Леонардо да Винчи

Само глупаците започват всичко отначало.

Да не забравите да се обърнете и да погледнете… в бъдещето! В бъдещето вашият проблем вече е решен, остава да си спомните само пътя към верния отговор.

Геният на епохата на Възраждането – Леонардо да Винчи – наистина е бил любознателен и всезнаещ човек. Художник, скулптор, архитект, инженер, естествоизпитател, футуролог… Той дотолкова е изпреварил своето време, че много негови идеи са актуални за 21 в, а не за 15-ти. Схеми на оръжия, на машини, на вертолети, на парашути, на къщи… И не само това, Леонардо се е занимавал с неща, немислими за епохата – с аутопсия на трупове. Направил е 30 аутопсии, за да научи нещо ново за функциите на човешките органи.

Разшифроването на хилядите записки на Леонардо е може би само по възможностите на секретните служби. Те са структурирани като огледално отражение и са написани… отдясно наляво. Има и множество лични съкращения, които се различават от общоприетите за времето, в което е живеел. Геният ги правел лично за себе си. И често губел листовете – материалът, върху който вече е работил, не го интересувал особено много.

Какво означава това? Геният имал методи на мислене, които никога не са го подвеждали. Преди още да реши даден проблем, той вече си казвал, че… е намерил решението. А след това „просто“ си го припомнял! Великият Леонардо си представял мислено… един календар. Самото подсъзнание му подсказвало конкретната дата, когато решението на проблема ще бъде намерено. С такава мощна подкрепа никакви задачи не могат да бъдат страшни!

А неумението да се гледа в бъдещето понякога може да доведе до сериозни последствия…

Принцип на Уолт Дисни

Ако можеш да мечтаеш за нещо, значи можеш да го постигнеш! Не забравяйте, че всичко започна с една малка мишчица.

Всеки от нас има три лица: „фантазьор“, „критик“, и „практик“. Включете и задействайте и трите свои Аз! Нека към целта да полетят едновременно три стрели.

Уолт Дисни е създателят на най-могъщата в света индустрия за развлечения за деца. Дисни успявал да открие алтернативата там, където никой не я е виждал.

Бил истински барон Мюнхаузен – днес гради въздушни кули една след друга, утре сам се ругае, критикува се безпощадно и осмива своите идеи. А вдругиден вече е готов поредният му гениален проект – умерено фантастичен и… напълно осъществим. Дисни умеел да използва успешно всички страни на своя характер. Опитайте и вие!

Проблемът на много хора е в това, че след като „дадат пълна свобода“ на фантазията си, се хващат за първите си проекти, без да се съветват с „критика“. В резултат на това всичките им планове или остават на равнище „въздушни кули“, или неизменно ги водят към провал. Техните проекти са сложни, далеч са от действителността и са неосъществими.

Рецептата за лесни и ефективни планове е проста. Най-важното е да успеете да „разделите“ трите субличности във времето.

Принцип на Алберт Айнщайн

Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.

Погледнете проблема… с чужди очи. С очите на вашия баща. На учителя. На чужденеца. На извънземния. На специалиста. Отдалечете се от проблема и дайте съвет на самите себе си!

Теорията на относителността на Айнщайн е известна на всички. Самият учен я обяснява по следния начин: когато си с момиче един час, на теб ти се струва, че е изминала една минута. Ами ако за минута поседиш върху нажежена печка? Минутата ще ти се стори цял час!

В своята практика Айнщайн постоянно използвал принципа на относителността. Той съзнателно се „издигал“ над проблема. Гледал на него с очите на външен човек – разбира се, умен и начетен. А това означава, че осъзнавал изцяло неговата същност. И едва след това се стараел да намери решението. А ако за това го помолел негов близък приятел? Когато емоциите се овладеят, е много по-лесно да се намери отговорът! Докато се „пържиш“ в сложната ситуация, е почти невъзможно да откриеш решението. А е много по-лесно да се дават съвети отстрани, отколкото ти самият да вземеш някакво решение… Отстрани всичко изглежда съвсем различно.

Заедно с този принцип Айнщайн прилагал още един метод… на хумора и образното мислене. Представил си, че е „лъч светлина, който се простирал над Вселената“, и… открил своята прочута теория.

Принцип на Менделеев

Границата на научното познание и предсказанията са невъзможни за предвиждане.

Подсъзнанието на всеки човек е гениално. Позволете му да ви помогне. То работи най-добре, докато вие спите.

Дълго време Менделеев умувал над таблицата с химичните елементи. Но таблицата, която всички ние знаем, е открита не от Менделеев, а от неговото подсъзнание. Ученият е видял точната последователност на елементите насън и след като се събудил, я записал веднага.

Примерите са безкрайни. Нашето второ Аз просто гори от желание да ни помогне. Трябва само да му „продиктуваме“ нашия въпрос. То ще се труди нощем, докато вие си почивате.

Този метод е незаслужено забравен. А напразно! Защото, когато се отпускаме преди сън, мозъкът ни изпада в състояние, идеално за хипноза. И точно тогава е най-подходящо да зададем своя въпрос с равен и монотонен глас, за да „излъжем“ подсъзнанието. Измамата е нужна, за да може второто Аз да се съсредоточи върху контраста между действителното и желаното. Иначе то само ще засили отрицателния ефект.

Практиката на зададените съновидения се използва и от будистите. Те са запознати и със сутрешния „режим на мечтите“. Ако се събудим в четири часа сутринта и зададем някакъв въпрос, отговорът му е практически гарантиран насън. 

Принцип на Буда

Всички грешки в живота са заради ума. Ако ума се промени, ще се променят и те.

Вслушайте се в гласа на вътрешната си мъдрост. За да го чуете, трябва да се успокоите. Не се суетете, просто седнете и се отпуснете. И решението ще се появи!

Какво е било характерно за Буда? Най-интересните и мъдри мисли са му хрумвали, когато е бил… максимално отпуснат. Нима е възможно да се мисли рационално в състояние на лек транс? Не само, че е възможно, но и е нужно! Когато се тормозим и напрягаме излишно, ние объркваме мозъка си. Енергията се изразходва неизвестно къде. А в екстремална ситуация суетенето е направо пагубно. Докато отпускането и дори медитацията винаги помагат за намиране на изход от положението.

Имате проблеми? Не е нужно веднага да тичате някъде, да звъните на някого или да изпадате в отчаяние. Седнете, поемете дълбоко дъх три пъти, успокойте се и едва тогава започнете да мислите. Когато мускулите се отпуснат, а дишането ви стане ритмично и спокойно, вие ще можете да се докоснете до своята вътрешна мъдрост. В такова състояние шансовете да намерите вярното решение рязко се увеличават.

Принцип на Оскар Уайлд

Бих повярвал на всяко нещо, стига то да е съвсем невероятно.

Довеждайте всичко до абсурд! Търсете парадоксите и изключенията от правилата. Те съдържат най-доброто решение на проблемите. И не се страхувайте да шокирате околните. Гениите винаги са били странни хора.

Оскар Уайлд обичал много да скандализира почтените англичани. Всички са облечени в строги черни костюми? Значи си струва да се появи по време на прием с брич от бархет и жакет. Какво от това, че дамите вдигат недоволно очи към тавана. Уайлд знае как да живее! И ненапразно неговите произведения са част от златния фонд на световната литература. Във всяко явление Уайлд се е стараел да види нещо парадоксално. Самият той е бил „истински парадокс“ и обожавал „ненормалните изказвания“.

Веднъж помолили Оскар Уайлд да назове стотина книги, които според него са „книгите на второто хилядолетие“. Уайлд само погледнал скептично този, който му задал въпроса, и му казал:

Не мога да ви назова сто книги. Защото самият аз съм написал само две.

Всички знаели историята на юношата, който, за да се избави от своята стеснителност, ходел по крайбрежната улица с лале на шапката си и с различни обувки. Когато запитали Уайлд какво мисли по този въпрос, той отговорил:

Няма нищо странно в това да се разхождам по улицата с лале на шапката. Много по-сложно е да убедя всички останали, че това е истина.

Отношенията на Оскар Уайлд с друг известен писател, Бърнард Шоу, били доста сложни. Шоу казал веднъж:

-Единственото запазено мнение на Оскар Уайлд за мен е следното: „Шоу няма врагове, а от неговите приятели никой не може да го понася…“

Из „Как да мислим гениално“

Вижте още:

Човеците, изглежда, сме раса от целувачи на гърмящи змии