През 1949 година е обявен за най-великия американски художник.

През 2006 година на търг е продадена неговата картина „Номер 5, 1948“ за 140 милиона долара. Така неговото произведение се превръща в най-скъпата картина в света.

Тази продажба минава по цена дори картината на Густав Климт „Портрет на Адела Блох-Бауер“, която оглавяваше класациите за най-скъпо продадено платно с цена от 135 милиона долара.

В творбите на Джаксън Полък /1912-1956/ се забелязва влиянието на творци като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, но той изработва своя уникална техника и стил, които се състоят в капане и пръскане на боята върху платното и така се превръща в главна фигура в абстрактния експресионизъм. 

Чрез техниката и композицията, които въвежда, американският художник освобождава колегите си от ограниченията на традиционната живопис. Самият той смята, че в картините му „няма случайни неща“, тъй като те са плод на подсъзнателното. 

Всъщност би могло да се каже, че това, което великият художник изобразява е собствения си, неконтролируем нервен срив. Да сложиш платно на земята и да плискаш боя върху него изглежда като рецепта за анархия. Полък обаче настоява, че неговото изкуство не съдържа „никакъв хаос, да му се не види!“

Ранното му изкуство изобилства от митология и Юнгови архетипове. В опита си да преодолее пристрастяването си към алкохола, в продължение на четири години следва терапия по юнгианска психология. Един от лекарите му решава да пробва терапия чрез изкуство и кара Полък да рисува по време на сесиите, което води до редица творби с юнгиански идеи. През годините се появяват хипотези, че художникът може би е страдал от биполярно разстройство.

Така или иначе той страда от алкохолизъм през целия си съзнателен живот и го губи едва на 44 години, след като пиян катастрофира с автомобила си.

Творбата „Номер 5“ от 1948 г. През 2006-а картината бе продадена на търг за рекордните $140 млн.

редактор: Ева Димитрова

Вижте още: Човек може да носи голям огън в душата си и никой да не идва да се сгрее на него – ВИНСЕНТ ВАН ГОГ