.

В близкото бъдеще, поради развитието на изкуствения интелект, автоматизацията и роботиката, голям брой хора с добро образование ще останат без работа.

Това няма да се случи единствено с тези, които осъзнават това и имат желанието да се променят.

В книгата си „ReStart. Как да изживеем няколко живота“ Ирина Хакамада разказва подробно кой, как и защо можеш да започнеш живота си от нулата.

Основната й цел е да помогне на хората да разберат, че човешката личност е неограничена във времето и пространството.

За да продължим напред на качествено ново ниво, първо трябва да променим нещо в себе си.

Движението е законът на вселената и ние, като част от него, спираме – всъщност започваме да се връщаме.

Да се отрекат всички технологии и упорито да не се използва Интернет е само демонстрация на  активен „консерватизъм“.

Зад това се крие елементарен мързел, нежелание да се направи усилие да се научи нещо ново, да изградиш навик, който улеснява живота.

Гениалният характер на Стив Джобс се състои точно във факта, че той спести усилията на потребителя и опрости прехода към съвременна информационна технология. И наистина промени света, като даде на всеки шанс да се справи с технологичния прогрес.

Но едно нещо е да преконфигурирате навиците, а другото е да преконфигурирате себе си.

Принцип № 1

Отказ от потребителския модел на „щастие – успех“: дом, семейство, работа, телевизия. И толкова монотонност в живота с периодична почивка според плана.

За да се реорганизираме ефективно и мобилно, е необходимо да разширим (без наркотици и алкохол!) съзнанието, активирайки подсъзнателния ум, като използваме следната формула „щастието е успех“:

– направи това, което ти се струва недостижимо;

– прави го толкова професионално, че някой да ти плаща за това; не върши нищо безплатно, нищо, в което си достатъчно добър, за да ти плащат;

– бъди сред хора, които те извисяват;

– работи за хора, които правят същото.

Лицето на потребителския модел, прословутата стабилност, неизбежно изостава от напредъка, бързо застарява, няма вътрешна енергия, живее с опростено и заключено съзнание.

Принцип № 2

Необходимо е да живеете с увереността, че вашите потенциални, емоционални, интелектуални и физически способности са неизчерпаеми. Всички ограничения са само в твоята глава.

Помнете това в моментите, когато сте на дъното, моментите на отчаяние.

Всеки успешен, самоуважаващ се човек, припомняйки си миналото, е изненадан от това как е успял да постигне всичко, което е постигнал и да преодолее всички препятствия.

Всеки може да стане силен, ако обича живота и е готов да падне и да се издигне до собствения си просперитет.

Принцип № 3

Елементният потенциал се формира при средния човек до 25 години.

Националните и религиозни традиции, семейните ценности и нагласи, културният кодекс, образованието и социализацията на хората се поглъщат от раждането.

Всичко това ще бъде наречено условно, /по аналогия с физиката/, маса на личността.

Така че в нашия случай масата е човешкият потенциал до 25 години.

Освен това, за да се извърши движение и да се получи жизненоважна енергия (условно кинетична), е необходимо да се преодолее съпротивлението на носача на тялото и да се спечели скорост.

След 25 години не можете да висите като камък на врата на другите, време е да започнете движение…

Постоянната промяна на полюсите осигурява движение за човека, органично за неговата природа, в съюз с движението на вселената, без значение колко помпозно звучи.