Родена през 1985 г. в Англия, Кийра Найтли е една от най-обичаните млади актриси през последните години.

Актьорския си дебют тя прави през 1993 г., когато е едва на 7 годинки. По-късно идва и дебютът ѝ в киното като двойничка на Падме в „Междузвездни войни – Невидима заплаха“. Получава ролята заради приликата си с Натали Портман. Световната популярност обаче я застига през 2003 г. с ролите си във филмите „Ритай като Бекъм“ и „Карибски пирати: Проклятието на черната перла“.

През 2005 г. пък е номинирана за Оскар за най-добра актриса за ролята си във филма „Гордост и предразсъдъци“. Участва още в „Наистина любов“, „Ана Каренина“, „Игра на кодове“ и „Опасен метод: Фройд и Юнг“, „Игра на кодове“.

През 2013 г. се омъжва за музиканта Джеймс Райтън, който е член на британската рок група Klaxons, а през 2015 г. стана и майка на момиченце.

Докато не преживееш част от живота си, не изпиташ силни разочарования, не се обзаведеш с рани като актьор, ти не струваш нищо.

Всички казват „О, Господи! Ти така приличаш на Натали Портман!“ И това е прекрасно! Ако обаче ме сравняват с Арнолд Шварценегер, тогава ще имам повод за безпокойство.

В този бизнес известноста трае в течение на няколко секунди. Вие можете да станете известни за миг, но хората ще продължават да губят интерес към лицата, понеже нови идват всяка секунда. Днес аз съм известна. Утре няма да бъда. Това е нормално. Аз разбирам, че всичко ще свърши така, както е и започнало – за миг. Но аз ще отида по-далече – ако сте актьор и този факт ви прави тъжни, то вие сте избрали грешна професия.

Аз съм завършен романтик – обожавам романтичните филми, но не обичам, когато ме „насилва“ тази сълзлива романтика.

Младата любов е две сърца и само едно единствено нещо в ума.

Заради обичания мъж съм готова на всичко! Даже и да му направя кафе.

Ние искаме да бъдем част от идеални, безупречни, божествени отношения, но такива не съществуват. Това е фантазия, която ни налагат, в това число и филмите. Има много съставляващи любовта отношения – ревност, лудост, неврози.

„Ана Каренина“ е мрачна любовна история. Много мрачна. И любовта като такава в нея не е толкова много. Само малка част. Приятелството, умението да бъдеш партньор, компаньон на своя възлюбен, секс, ревност, самота, невроза, безумие – до Ана Каренина така пълно в литературата не е създаван нито един женски образ.

За мобилните телефони: Те звънят и звънят, а ти разбираш, че не искаш да говориш с никого. Така че аз винаги натискам копчето „игнорирай“.

Не мисля за диета. Само мисълта за диета ме кара да искам чипс и сладолед.

Не мога да живея в Лос Анджелис. В този град има място само за съвършени жени. Гледаш ги и си мислиш: „Аз също искам да бъда съвършена!“ Но това не е за мен: на всички е известно, че Кийра Найтли е най-ленивата крава на света.

Аз съм ужасно ленива. Единственото упражнение, което правя регулярно е да включвам телевизора.

Винаги разочаровам хората, които искат да вземат от мен интервю. Очевидно, всички очакват, че в живота съм много по-красива.

Най-неочакваните неща на света ще разберем от себе си.

Когато не знаеш какво да правиш – припадай.

Ако аз имам и тъмна страна, то все още не съм я открила. Да, такава съм аз – скучна.

Животът е не само да се учиш, учиш и учиш. Животът е да се учиш и отучваш, учиш и отучваш, а след това отново да се учиш.

Хората, които правят филмите, независимо дали става въпрос за директори или продуценти, търсят неща, в които могат да се припознаят. И ако те са бели мъже на средна възраст, това, което виждате във филмовите проекти, са бели мъже на средна възраст, с които могат да се идентифицират. И няма нищо за другите.

Къде са режисьорите жени, къде са сценаристите жени? Защо е този дисбаланс, след като ние сме половината от кинозрителите, половината от хората, които гледат филми… Мисля, че неравното заплащане в шоубизнеса е огромен проблем, но всъщност съм по-загрижена за липсата на гласа ни, който не се чува.

Във филмите, които показват съвремието ни, женските образи обикновено са доста безвкусни, но пък когато ми предлагат исторически драми, винаги откривам много вдъхновяващи героини. Неочаквано започнах да получавам сценарии, в които съвременните момичета не ги изнасилват на първите пет страници и не играят прости роли на любяща приятелка или съпруга.

Щастлива ме правят добрите книги, нелошата храна и вечер с приятели.

Никога не мисли, какво ще облечеш. Главното е да е чисто.

Психологията всъщност има много паралели с актьорското майсторство. Опитваш се да разбереш света от различна гледна точка, без да съдиш. За един актьор да погледне на света от психологическа гледна точка е напълно естествено така или иначе.

Аз съм актриса, а това означава, че съм малко луда.

редактор: Виктор Иванов

Вижте още: Не страдам от психично разстройство — наслаждавам му се – АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ