Леонардо надмина рекордите на Пикасо. На 15 ноември картината „Salvator mundi” („Спасителят на света”) от италианския ренесансов майстор бе продадена за 450 милиона долара или 382 милиона евро, съобщава „Монд”. Продажбата е осъществена на аукцион в нюйоркския филиал на „Кристи’с”. Вече можем да забравим за някогашните 179 милиона долара, платени през 2015 г. за „Алжирски жени” от испанския художник.

Наддаванията за Леонардо не продължават повече от 20 минути, но напрежението е огромно. Самата цена е 400 милиона долара, но достига 450 с всички странични разходи (например комисионни). „Кристи’с” запазват името на купувача в тайна.

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Купено е от английския крал Чарлс I през 1649-а, в началото на английската гражданска война.

Платното остава във Великобритания векове наред и е частично повредено от несръчни опити за почистване. През XVIII и XIX в. собствениците на творбата изгубват информацията за нейния произход и авторството на платното става въпрос на догадки. Група специалисти успяват да потвърдят, че „Salvator mundi” наистина е картината, поръчана от Луи XII на Леонардо да Винчи.

Но почти веднага след като счупи световния рекорд за най-скъпо продадена картина, това произведение се оказа тема на разгорещен дебат между специалисти. Историята на изображението на Спасителя има „тъмен” период, когато авторството му е било под въпрос. А и за над петте си века съществуване картината е преминала през толкова много дорисуване и преправяне, че авторството ѝ вече е по-скоро групово.

„Гардиън” и „Блумбърг” разглеждат въпроса подробно и излагат две донякъде съвместими тези за произхода на „Салватор мунди“. Нюйоркският арткритик Джери Салц споделя:

Не съм историк на изкуството и в никакъв случай не съм специалист по старите майстори, но си изкарвам хляба с изкуство от почти петдесет години и един поглед към тази картина ми казва, че това не е Леонардо. Картината е мъртва, повърхността е инертна, излъскана след предишни повреди и толкова пъти преработвана, че изглежда едновременно стара и нова.

Според куратора Тод Левин от „Левин арт груп”, Ню Йорк, картината най-вероятно е създадена от Джовани Болтрафио, един от по-младите съвременници на Леонардо и негов ученик, започнал кариерата си в ателието на великия майстор. Майкъл Дейли от британското издание „АртУоч” обаче е още по-радикален в мнението си. Според него „Салватор мунди” е била в толкова увредено състояние, че нищо не може да се твърди за авторството на първоначалното изображение, а историята на сегашния вид на образа започва едва около 1900 г.

източник: Площад Славейков

Вижте още: Партенон от 100 000 забранени книги на мястото на нацистката клада от 1933-та