Винаги ще има хора, които гледат само техниката на изпълнение – главния въпрос, който задават е „как“, докато в същото време други, любознателни се интересуват „защо“. За мен лично вдъхновяващата идея винаги е значела повече от другата информация.

Американският фотограф Ман Рей /1890-1976/ е един от най-известните представители на художествената фотография в света.

Роден е на 27 август 1890 г. във Филаделфия. Завършва Академията за изящни изкуства в Ню Йорк. Кариерата му започва като топограф и графичен дизайнер. Първоначално се занимава с живопис и скулптура и поддържа тесни връзки с европейския авангард. Няколко години по-късно вече работи като фотограф на свободна практика.

В Стария свят Мен Рей влязъл в кръга на най-добрите представители на европейския авангард и получил признание като един от най-големите дадаисти и сюрреалисти.

През 1921 г. заминава за Париж, където работи като професионален моден и портретен фотограф и става известен със снимките си на известни личности като Андре Бретон, Джеймс Джойс, Салвадор Дали, Жан Кокто, Пабло Пикасо, Анри Матис и други.

През 1940 г. се връща в Съединените щати и се установява в Холивуд, където преподава живопис и фотография. 

Ман Рей се смята за един от пионерите на съвременната фотография и един от най-големите майстори в областта на черно-бялата фотография. Заедно с Лий Милър разработва процеса на соларизация и го използва предимно в портрети, но и също и в актова фотография. Неговите „рейографии“ имат съществен принос за развитието на фотографията без фотоапарат.

Освен с авангардните фотографии с различни стилове и направления, Мен Рей се прославил и като майстор на портрета, като един от най-добрите фотографи за модните списания. Сътрудничил си с Harper’s Bazaar, Vogue и Vanity Fair.

Ман Рей умира през 1976 г. в своето студио в Париж на възраст 86 г. Епитафията на надгробната му плоча гласи:

Безпристрастен, но не равнодушен.

Дора Маар, според Ман Рей

Пабло Пикасо, според Ман Рей

Жан Кокто, според Ман Рей

Салвадор Дали, според Ман Рей

Коко Шанел, според Ман Рей

Самият Ман Рей

редактор: Андрей Митев

Вижте още: Радостта от голото къпане – в снимки