.

Писмо на Илон Мъск до младите хора:

В детството си мечтаех да стана богат и да пътувам из най-красивите градове в Европа. Моят път, който започна в малко село, продължи в столицата, нещо неочаквано от много хора. Но го направих, защото не се страхувах да мечтая.

Успешното завършване на училище и добрите оценки на изпитите ми позволиха да вляза в добър университет. Програмирането беше изненадващо лесно. Всеки предмет завършвах с отлична оценка. Учителите бяха доволни, но аз започнах да се съмнявам.

Мечтите, които имах като дете, се изпариха. Престанах да мисля за пътешествия по света и вместо това попълвах резюмето си и исках бъдеще, което ще ми осигури най-високата заплата. Приех да тръгна по „правилния“ път, влязох в системата с правилата и ограниченията. Разбрах, че не искам да вървя натам и не желая да съм на това място.

Възрастните сякаш казваха: „Спрете да мечтаете и живейте в реалността!“. Но факт е, че реалността не е това, което ни заобикаля. Реалност е това, което сами създаваме за себе си.

Мисленето, действията и идеите оказват влиянието върху възприятията ни за света. Светът е доста по-податлив, отколкото изглежда. В него има всичко, от което се нуждаеш. Само трябва да си го вземеш.

Вярвахме, че можем да направим всичко, да бъдем навсякъде, да станем каквото си искаме, когато пораснем. Но научихме, че всичко това е забранено. Казаха ни, че трябва да пораснем и да спрем да мечтаем, че трябва да се държим разумно и да не си поставяме твърде високи цели. – от книгата „Бъдете най-добрата версия на себе си“

Всичко започна с мечтата ми да работя като програмист. Бях на 18. Дори тогава разбирах, че утрешният успех е резултат от днешните усилия и използвах трите летни месеца да развивам уменията си и вече бях достигнал целта си през зимата. Не бях много умен. Просто това исках и го направих.

Всяка сутрин имаме шанс да станем по-добри и би било глупаво да го пропуснем.

Мнозина мечтаят за разни неща в живота, които се постигат просто чрез дисциплина. За какво мечтаеш? Може би е нужна само една стъпка.

Тревожността и съмненията се преодоляват само чрез действия и пропуснатият шанс ще ти бъде припомнян през целия живот.

Мечтай! Колкото повече мечтаеш, толкова по-високо ще стигнеш.

Трябва да умееш да мечтаеш. Много постулати за щастието ни се налагат. Много е трудно да разбереш истинските си желания, когато можеш просто да си вземеш назаем от другите.

И аз го правех, след което разбрах, че някои неща, които изглеждаха толкова привлекателни, ми бяха безинтересни. Но тези мечти, които отдавна присъстват в живота ми, с всеки изминал ден, са ми все по –скъпи. Защото те са истинските ми желания.

Да се събудиш и да разбереш, че точно това е начинът, по който искаш да изживееш деня си,  е безценно. Животът ни става все по-кратък с всяка минута и май трябва да сме щастливи.

Мечтай, не забравяй да живееш в настоящето. В края на краищата, Джон Ленън  не греши, като казва, че животът е това, което се случва, докато си правим планове.

Мечтите не са цели, а по-скоро ориентири. Ако всичко върви по план, ще е нетърпимо скучно да се живее.

Животът ти е само миг. И можеш да прекараш този миг по-добре. Така, от време на време, твоят живот ще добие смисъл по пътя към една мечта.

И ако направиш всичко както трябва, в един момент ще осъзнаеш, че мечтите се сбъдват и всеки ден носи нова радост. Как да стане това?

Вземи решение, като слушаш два гласа – на логиката и на интуицията. Съмненията възникват, когато двете не са съгласни помежду си, но когато работят в унисон, знай – това е правилното.

Мечтай, живей и бъди себе си!

Всичко е възможно.

Запомни, твоето бъдеще се определя от моментите, когато ти е трудно. Животът ще сложи препятствия, за да провери доколко си готов да овладееш желаното. Той ще ти даде всичко, от което се нуждаеш.

Готов ли си да го вземеш? Ако е така, отиди и го вземи!

Ѝлон Мъск е канадско-американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер, роден на 28 юни 1971 г. в Претория, Република Южна Африка.

Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX, както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors.

Той е основател на SpaceX и е сред основателите на Tesla Motors и PayPal. Член е на Съвета на директорите на компанията SolarCity.