Последните няколкостотин години организираната религия се измества стремглаво от Запада. Науката и религията са вече окончателно разделени и свободният избор е поощряван и всеобхватен. Неприемането на Бог като възначалната отправна точка за съществуването на света дава поле за разпространение на различни идеологии. Това може би е възможност хората да отворят умовете си, но по този начин затварят сърцата си.

Духовната празнота е погълнала екзистенциалния смисъл на живота на много хора. Още през 1787 година Имануел Кант предрича, че атеизмът, материализмът и суеверието бавно, но сигурно се настаняват в ежедневието.

Също както какавидата предшества пеперудата, и човечеството има нужда да премине през този период на израстване. Човешката раса трябва да е наясно с тъмнината, която лежи в природата на всеки човек. Този мрак използва всички възможни средства, за да защити правотата си.

Насилието е едно от тях. Една от първите стъпки към съзряването може да бъде приемането на медитацията и йогата като недогматични практики. В това приемане лежи признанието, че хората имат нужда да развиват своите способности не само с рационално мислене.

Състрадание, приемане, любов, доверие и прошка са само някои от важните черти от характера, които човек притежава и те могат да са основните градивни елементи за промяната, която неизбежно ще настъпи.

Затова и е необходимо в науката да има дял за наблюдение, при който да се изследва субективния опит на личността. В модерния свят медитацията вече е издърпана от езотеричните ръце на духовника гуру и се показва в светлина, в която доказва колко може да е ефективна.

Норман Фарб, заедно със свои сътрудници изучават едновременно две групи – една с начинаещи медитиращи и втора, която завършва осем седмичен курс за справяне със стреса.

На тези два модела на Аз-а се дават наименованията помнещ и преживяващ. Хората не могат да говорят ясно за миналото и бъдещето, защото смесват двете времена. Спомените от миналото не са такива, каквито са били изпитани тогава, а са само начинът, по който хората помнят преживяното. Следователно не може да се предрича и как ще се изпита бъдещето, а само, че то ще се превърне в спомен, когато отмине. Аз-ът свързва минало, бъдеще и настояще и трудно могат да се разглеждат поотделно.

Но изследването посочва, че тези, които са минали осем седмичния курс, все пак е възможно да разграничат периодите във времето. Медитацията им е помогнала да използват по-малко препратки към миналото или бъдещето – иначе казано те са по-малко обременени с миналото и бъдещето. Важно е тяхното “сега”, тъй като спомените или плановете взимат по-малко от вниманието им. Това кореспондира силно с идеята на будизма, при който за постигане на просветление се загубва определянето за „Аз“.

Психоимунологията изследва как разумът влияе на имунната система. Различни случаи доказват, че човек е способен с мисълта си да повлияе на имунната си система. Известен е Леденият човек Хоф, който чрез медитация и техники на дишане успява да запази телесната си температура дори при екстремно ниски температури и дори е изкачил връх Килиманджаро по шорти. Медитацията за понижаване на стреса повишава имунния отговор при жени с диагноза рак на гърдата.

Една от най-големите ползи на продължитените занимания с медитация е способността човек да остане фокусиран и да не се разсейва. Това е основен аспект за успеха на почти всяка човешка дейност.

Волевото внимание не може да бъде задържано за дълго. Чувствителността на възприемане намалява с времето, докато обекта на внимание не бъде погълнат от други сетивни стимули. Този спад се нарича снижаване на бдителността. Катрин Маклийн се опитва да разбере дали е възможно да се тренира способността за съсредоточаване и какво се случва, когато се получи. Този тип медитиране идва от будистките практики и се нарича Шамата. След практикуването на тази медитация се забелязва вдигане на нивото на визуално игнориране. Чувствителността на възприемане е по-силна, защото лесно могат да се диференцират различните дразнители. Голяма експлозия привлича много повече внимание от кацането на пеперуда върху листо. Усвояването на това разделение изисква много усилия, но с достатъчно упражнения е възможно по-бързото и лесно достигане на очаквания резултат –  а именно фокусиране.

Медитацията оказва благоприятен ефект и върху хората с хранителни разстройства на психична основа. Веднага след осем седмичния курс за намаляване на стреса се забелязва подобрение. Медитирането може да послужи като инструмент, който да помогне на хората да се справят с различните си емоции, усещания и състояния. То помага и за предотвратяване на повторна депресия.

След упражненията хората са способни да разпознават различните симптоми, които могат да доведат до депресивни състояния и така да предприемат адекватни мерки, за да не допуснат това да се случи. Нужно е да се разбере, че този метод не е лесен и не е бърз. Медитацията оказва по-силно влияние на хора, които са страдали в миналото от депресивни епизоди, но имат силната мотивация да не допуснат това да се повтори.

Тренирането на ума може да активира функции на мозъка, които да предизвикат неврални промени за кратък или продължителен период от време. Медитацията, при която се прилага концентрация върху обект, увеличава алфа и тета мозъчните вълни. Друг вид медитация, при която липсва конкретен обект, но се фокусира върху цялостно състояние, води да повишаване на гама-вълните. Последствията от тези повишения не са научно констатирани, макар че будистите сочат възможност състоянието на духа да става съзнателно.

Изследователите твърдят, че вероятно става дума за умствен процес, който свързва различни спомени и емоции, поставя ги в перспектива, а след това ги оставя да отлежат.

Друго изследване доказва, че медитирането помага на хора със псориазис – автоимунно заболяване на кожата, при което се появяват петна. Кожата е орган, който лесно реагира на емоционалното състояние на човек. Психологическата помощ може да помогне за пълното изчезване на псориазиса. В проучването участват две групи изследвани, като на първата група се пуска аудио с медитативни инструкции, а на втората не се пуска нищо. Групата, която слуша, достига ниво на излекуване четири пъти по-бързо от контролната група.

Осемседмичната програма за редуциране на стреса води до снижаване нивата на стрес и повишава способността на човек да прощава.

Дори само 30 минути медитация на ден спомагат за по-добро функциониране на мозъка, увеличават емпатията и намаляват стреса. Медитацията помага и на хипоталасума, който при неправилно функциониране води до депресия, хроничен стрес, шизофрения, посттравматични разстройства.

 

Превод: Яница Григорова
Източник: highexistence.com
Снимков материал: Science and Nonduality, NoFap

Вижте още: Започването на работа преди 10 сутринта е равносилно на изтезание