Пениуайз се завръща в новата продукция по романа “То” от Стивън Кинг.

След като години наред се носеха слухове за евентуална нова филмова адаптация, днес вече феновете на майстора на ужаса ще си отдъхнат и ще почакат само още няколко месеца. На 8 септември филмът ще е по големите екрани. “То” е отново сред нас.

Филмът е базиран на най-продавания роман на Кинг. Историята включва група деца, които се изправят срещу най-големите си страхове в търсене на истината за изчезването на техни връстници. Налага се да се изправят срещу злия клоун Пениуайз, чието минало, свързано с убийства и насилие, се простира векове назад.

Продуцентите планират филмът да е разделен на две части, като първата обхваща детството на героите, а втората периодът, когато са вече възрастни, но все още се борят със зловещия клоун. Така историята ще се доближи максимално до книгата.

Режисьорът Андрес Мушети приема за своя задача да обедини плавно двете части от книгата във филма.

В книгата ясно се описва как децата се сблъскват с факта, че са смъртни. В истинския живот това осъзнаване се случва постепенно. Има един цитат от Кинг: “Да бъдеш дете означава да се научиш да живееш, а когато станеш възрастен – да се научиш как да умреш.” Има известна метафора в този израз и разбира се, тя се случва по един много брутален и зловещ начин в книгата.

Втората част на филма ще пренесе зрителя 30 години по-късно от събитията в първата част. Тогава вече порасналите деца отново ще се изправят срещу Пениуайз.

Те трябва да си спомнят нещата, които са забравили. Да се върнат заедно към спомените от детството е от особено значение за историята във филма.

Образът на Пениуайз излиза извън рамките на човешкото. Дори не може да се определи като социопат. Нито като клоун. “То” харесва ролята си на клоун, обожава игричките и преследването. Това, което забавлява това зловещо същество, никак не е забавно за останалите.

Самият Стивън Кинг споделя:

Римейкът на “То” от Анди Мушети оправда всичките ми очаквания. Отпуснете се. Изчакайте. И се насладете.

„Насладете“ май не е точната дума…

Автор: Яница Григорова
Снимков материал: ComicBook.com, FrightFind, News.com.au

Още от Стивън Кинг: Полунощ е най-лошото време човек да е сам – СТИВЪН КИНГ