Последният проект на PJ Harvey съвпадна във времето с нарастващото политическо вълнение около изборите в Обединеното кралство на 8 юни.

Британската певица обръща поглед към глобалната бежанска криза, като търси съдействие от египетския творец Рами Есам, чиято песен „Irhal“ се превръща в синоним на демонстрациите на площада в Тахрир, Кайро /Египетската революция през 2011 г./

Озаглавена „The camp“ песента е завладяваща и минималистична, като главната й цел е да има морален завършек, а не да е просто поредният музикален експеримент.

Във видеото са използвани кадри от предстоящата да излезе книга на фотожурналиста Джайлс Дюли“I can only tell you what my eyes see”.

Посланието на клипа отразява отчаянието – децата се движат като призраци в суматохата, а малко момче с изгаряния от цигари с уплашени ръце бива прехвърляно през огради.

Джайлс Дюли споделя:

Трудно е да се опише кризата в Ливан, където сега са подслонени над един милион сирийски бежанци. Пътят на бежанците започна от о-в Лесбос, минава през Балканите, за да стигне до Германия. Кадрите във видеото показват именно това – отчаяното пътуване на хората, принудени да напуснат домовете си. От няколко години с PJ Harvey се опитваме да намерим допирна точка, а “The camp” се оказа прекрасна възможност.

Мисля, че това е важен момент в човешката история – време, в което да си зададем въпроса: Ще обърнем ли гръб или ще протегнем ръка? Време, в което всички трябва да действаме.

Рами Есам добавя:

Вярвам, че всеки човек, независимо кой е и откъде идва, има право на своята свобода и право да живее заедно с останалите хора в мир.

редактор: Марина Аврамова

Вижте още: МОБИ: И ТИ ЛИ СЕ ЧУВСТВАШ ИЗГУБЕН КАТО МЕН?