Какви са признаците на успешната връзка? Когато двама души успяват да преминат заедно през трудностите. Нали така?

Да, но според Калифорнийския университет има един още по-важен белег. И той е: как партньорите преминават през успешните си периоди.

Психолозите помолили седемдесет и девет хетеросексуални двойки да разкажат за една случила се наскоро приятна случка и за една неприятна. Най-накрая всеки от тях описал как го е накарала да се почувства реакцията на партньора му. Тоест дали тази реакция ги е направила по-щастливи от връзката им, или не?

Разговорите били записани на видеокасета и гледани от трети лица. Както се очаквало, връзката била оценена като по-сполучлива и от самата двойка, и от наблюдателите, колкото по-ентусиазирана и заинтересована била реакцията на партньора на приятния разказ.

Любопитното е, че реакцията на неприятното събитие била по-маловажна: за мъжете това дори нямало ни най-малко влияние върху оценката на връзката им.

След два месеца двойките отново отговорили на няколко въпроса относно своя любовен живот. От тях станало ясно, че реакцията на нечий разказ през камерата за приятна случка е била по-добра индикация как се развива връзката, отколкото реакцията на разказа за неприятната случка.

Защо е така? Изследователите смятат, че добронамерената подкрепа в трудни моменти може да има и обратна страна: тя е факт на признание, че нещо не е наред и може да се изкриви в разновидност на отношения между жертва и спасител. Такава опасност не съществува обаче, когато реагираш положително на хубавата история.

Заключение: със сигурност можете да утешите любимия си човек, когато минава през трудност, но не забравяйте да отпразнувате успехите му.

източник: S.H. Gable, G.C. Gonzaga, A. Strachman, ‘Will you be there for me when things go right? Supportive responses to positive event disclosures’, in Journal of Personality and Social Psychology

Вижте още: Най-добрата любов е онази, която събужда душата и ни тласка да достигаме повече – НИКЪЛЪС СПАРКС