Ако приемем, че изживяваме само една малка част от живота, който е вътре в нас, какво става с останалото от него…

„Нощен влак за Лисабон“ е третият роман на родения в Берн професор по философия Паскал Мерсие и безспорно най-успешният му. Той се задържа с месеци в топ 20 на най-продаваните книги в Германия и е посрещнат изключително добре от критиката – нещо не чак толкова често срещано.

Тук четенето се превръща в преживяване. Този роман е написан от един талантлив писател и брилянтен философ. Книгата се чете на един дъх и човек не може да я остави. През 2013 романът бе филмиран с Джеръми Айрънс в главната роля.

Измамно е да се вярва, че решаващите моменти в живота, в които обичайната посока се обръща завинаги, са силни и крещящо драматични, подкопани от бурни вътрешни кипежи.

Това е безвкусна приказка, насаждана в света от алкохолизирани журналисти, от обожаващи светлините от фоторепортерските светкавици кинаджии и писатели, в главите на които всичко прилича на булеварден вестник.

В действителност драматичното е определящо живота преживяване, което в същността си често пъти е невероятно тихо.

Толкова малко общо има с гръмкостта, с острия пламък и вулканичното изригване, че в мига на преживяването то нерядко остава незабелязано.

Когато разгръща революционното си действие и се грижи за това животът да бъде окъпан в напълно нова светлина и да добие напълно нова мелодия, то го прави безшумно и в тази прелестна безшумност се таи особената му аристократичност.

из „Нощен влак за Лисабон“

Вижте още: ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ НОВОТО ИЗДАНИЕ НА „451 ГРАДУСА ПО ФАРЕНХАЙТ“ НА РЕЙ БРЕДБЪРИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗАПАЛКА