Кейт е преживяла какво ли не – възходи и падения, няколко бурни връзки и проблеми с алкохола и наркотиците. Но едно трябва да й се признае – винаги, когато падне, успява да се изправи, още по-прелестна от преди!

Както често се случва, Кейт Мос станава фотомодел съвсем случайно. Израства в не особено благополучно семейство в малко градче недалеч от Лондон. Баща й изоставя съпругата си и двете си дъщери, когато Кейт е още малко момиченце. За да издържа децата си, майката на Мос работила като сервитьорка. Много скоро обаче младата Кейт започнала да изкарва прехраната на семейството.

В края на 80-те години и началото на 90-те на върха на модата били топ-модели с външност на богини като Наоми Кембъл, Синди Крофорд и Клаудия Шифър. Кейт изобщо не прилича на тези идеални жени. На 14 години е много слабо момиче с изразително лице, излизащо много извън рамките на общоприетите стандарти за красота. Не е висока, но пък можела да се похвали с хубави дълги крака и крехка фигура.

Най-важният договор в живота си Мос сключва през 1990 г., когато известната марка Calvin Klein й предлага работа. Резултатът е просто зашеметяващ – Кейт взима хонорар от 4 млн. долара и получава редица предложения от различни марки и агенции. За няколко години крехкото момиченце се превръща в истинска звезда. Всички модни къщи и козметични фирми искат да работят с момичето с извънземно излъчване.

По същото време Кейт се запознава и с мъжа на мечтите си – младия актьор Джони Деп. През този период от живота си Мос се усмихва постоянно, тъй като е влюбена до уши! Деп по онова време споделя увлечението й по шумните партита и папараците имат възможността често да снимат звездната двойка в не особено трезво състояние. Тази любовна връзка продължава четири години, влюбените се разделят, когато емоционалните сблъсъци между двамата стават просто непоносими.

Кейт изпада в толкова дълбока депресия, че й се налага да постъпи на лечение в психиатрична клиника. Тогава Деп като истински джентълмен решава да направи щедър жест и да подари на бившата си любима автомобил, който докарва до диспансера. Чак десет години по-късно Мос споделя какво е преживяла през този период:

Постоянно сънувах кошмари. А колко сълзи пролях само – плачех няколко години след тази раздяла…

След раздялата с Деп Кейт се впуска в безразсъден живот. Има поредица неуспешни връзки, които приключват също толкова бързо, колкото започват. През този период Мос ражда дъщеря на издателя Джеферсън Хек, но по онова време манекенката далеч не е примерна майка. Отнема й няколко години да излекува разбитото си сърце и да се върне пълноценно към работата.

Вече преживяла раздялата си с Джони Деп, Кейт си намира нова „беля“ в лицето на британския музикант Пийт Дохърти – хулиган, наркоман и страшен чаровник. Ролята на приятелка на рок-звезда допада на Мос – двамата с Пийт изглеждат като хармонична двойка, демонстрираща „кокаинов шик“.

с Пийт Дохърти

Кейт посещава всички концерти и фестивали и изглежда щастлива и весела…

През 2005 г. обаче зависимостта й от наркотици, която издава разсеяният й поглед, става общоизвестен факт – папараци я снимат как взима кокаин.

Жестокият моден бранш бойкотира звездата – много марки, притеснени за репутацията си, прекъсват договорите си с Кейт. Не й остава друго освен да постъпи в специализирана клиника и да започне дълга и трудна борба със зависимостта си. Заедно с наркотиците Мос решава да зареже и Дохърти, който е покрусен от раздялата. В едно интервю той казва:

Обичам я с цялото си сърце. Харесва ми начина, по който ходи и по който говори. Обичам частите на тялото й. Обичам ума й!

След лечението звездата се връща към модния бизнес, обърнал й гръб в най-трудния момент. По онова време я подкрепят приятелите й Стела Макартни и Джон Галиано. Няколко години по-късно Мос връща услугата на моделиера – през 2011 г. всички обръщат гръб на Галиано, но тя решава да се омъжи с негова рокля.

Изчистила репутацията си след „кокаиновия скандал“, Кейт продължава да води доста свободен начин на живот, но се старае да не рискува здравето си повече. Впрочем жълтата преса продължава да пуска ужасни слухове за звездата – например че взима хероин и страда от анорексия. Кейт се опитва да обори тези слухове до ден днешен:

Никога не съм взимала хероин! Приписваха ми такава зависимост, защото много обичах грима в стил smokey eyes. Да, имах проблеми с храненето и бях много слаба. Но не защото съм спазвала диети. Просто работният ми график беше такъв, че не ми оставаше време да ям! На фотосесии предлагат ужасна храна, при полет в самолет менюто също е непоносимо… Не се хранех добре, но никога не съм страдала от анорексия.

Кейт получава признание и в сферата на изкуството. През 2006 г. британският скулптор Марк Куин създава бронзова скулптура, наречена Sphinx, която изобразява манекенката в сложна йога-поза. По-късно художникът отлива образа на манекенката от злато.

Кейт се влюбва в Джейми Хийнс, който й предлага брак. През юли 2011 г. двамата организират сватбено тържество в Лондон. Кейт се омъжва с прекрасна рокля, създадена от Галиано. Звездата е заобиколена от любими хора – своя съпруг и дъщеря си Лила. От щура бунтарка се превръща в примерна съпруга. След сватбата манекенката, радвала преди таблоидите с постоянни скандали, видимо уляга.

Сватбеният ден на Кейт и Джейми Хийнс

За съжаление към днешна дата Кейт и Джейми не са заедно, а името на красавицата често е замесено с тези на далеч по-млади от нея богаташки наследници като 28-годишния Николай и 18-годишния Джейк Къртис.

Кейт Мос и граф Николай фон Бисмарк

Кейт вече е премина 40-те, но все така има прекрасна младежка фигура и неповторим изразителен поглед. Междувременно се изявява и като дизайнер – вече е разработила своя колекция чанти за Longchamp, линия бижута за Fred и дори асортимент от калъфи за смартфони и таблети.

Не бях най-красивото момиче в класа. Нямах гърди, имах къси крака и грозни зъби. Със сигурност не се мислех за добър „материал“ за фотомодел.

Ако беше само до външността, аз никога не бих станала модел – в действителност мнозина ме смятат за грозна. Но аз направих моя запазена марка „поглед вълчица“. В младостта аз гледах така от мъчителна срамежливост, а по-късно защото този поглед ми донесе милиони долари.

Отдавна разбрах: това което ти се дава от природата, е и най-доброто за теб. Това е твоята индивидуалност. При желание всички недостатъци могат да се превърнат в предимства.

Ако желаете да останете незаменими, старайте се да не приличате на другите.

Умората е грях.

Нищо не е толкова вкусно, колкото това да съм слаба.

Бях изкупителна жертва. Медиите искаха да прехвърлят отговорността върху раменете на друг, и аз бях избрана. Те вярват, че могат да напишат всичко, което им е угодно, че „слаба“ означава „анорексичка“. Това е смехотворно.

Много чудовищни, неверни, отвратителни неща бяха казани за мен. Аз мога да кажа само едно за отмъщение. Най-доброто място е успехът.

Щях да съм рок звезда, ако не бях станала модел. Щях да пътувам в автобус със своята група и да изнасям концерти. Това е планът ми за следващия живот.

с Дейвид Бауи за Vogue

Вижте още: Истинската красота на жената, така както може да я улови само КЕЙТ БАРИ