Сантяго Карузо е аржентински художник-символист, с влечение към сюрреализма и мракобесието. Дори и да не знаете името му, е много вероятно да сте срещали илюстрациите му, ако сте любител на странната литература. От картините му определено лъха зловещина и предчувствие за надвиснала опасност, които обаче привличат по неустоим начин окото на зрителя. Виденията му ни отвеждат в свят на вещици и магьосници, на всякакви причудливи и злокобни създания, и на всички демони, които владеят човешката душа.

Аз се определям като символист, който пресъздава деформацията на реалността, която човешкото същество възприема. Опитвам се да предизвикам поетичния фантом, която дава по-широка визия за човека, съзерцавайки най-красивите, най-страшните, най-потиснати или забравени в сенките невъзможности.

Въпросите за злото, греха, любов, памет и красота, са теми, които винаги са били вдъхновяващи за мен.

 

Един от най-специалните моменти в живота ми беше, когато прочетох писанията на Уилям Блейк и Шарл Бодлер. Последният чувствам почти като мой баща в изкуството. Мога да кажа, че винаги се връщам при него като блудния син. Освен това са ми повлияли Едгар Алън По и Лъвкрафт.

Автор: Ана Каренина
Снимков материал: © SANTIAGO CARUSO

Вижте още: Поетичният мрак на CORPUS VERTEBRAE