Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат като им се покаже; такива, които не виждат. – Леонардо да Винчи

Мона Лиза или Джокондата – „веселата жена“ е картина, нарисувана с маслени бои върху дъска от топола през 16 век от Леонардо да Винчи и е една от най-известните картини в западната история на изкуството.

Малко други картини са толкова известни и репродуцирани. На нея е изобразена жена, която гледа към зрителя със „загадъчна усмивка“.

Името Мона Лиза произлиза от биографията на Леонардо да Винчи, написана от Джорджо Вазари и публикувана 31 години след смъртта на Леонардо. В нея той идентифицира седящата дама като Лиза, съпруга на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо. „Мона“ е често срещано в италианския език сливане на „мадона“, което значи „моята дама“, еквивалент на френското „Madam“; така името на картината означава „Madam Lisa.“

Алтернативното заглавие Джокондата е женски род на Джокондо. На италиански giocondo означава също и „весел, жизнерадостен, жи“‘ следователно „gioconda“ означава „весела жена“. Заради усмивката това име придобива двойно значение.

Мона Лиза е може би най-разпознаваемата картина в света.

Историята разказва, че Леонардо Да Винчи е рисувал картината в продължение на четири години. Предполага се, че това е била любимата му картина и той не можел да се раздели с нея, затова все се оправдавал, че творбата все още не е завършена. Ако се вгледате, ще забележите, че красавицата от картината няма вежди и мигли, което говори, че вероятно наистина така и не е успял.

Леонардо Да Винчи

Славата на Мона Лиза се дължи на това, че е първият психологически портрет в света. Някой описват усмивката на Мона Лиза като самодоволна, други като загадъчна. Факт е обаче, че това е жената с най-известната усмивка в света.

Собственост е на френското правителство и се съхранява в Лувъра в Париж. Има своя собствена стая в музея, където стои зад бронирано стъкло. 

Днес стойността на творбата, надхвърля 700 милиона долара.

От създаването си до днес е вдъхновение и символ за безброй творци по света, които обичат да доразвиват символиката в образа на най-известната дама в изобразителното изкуство.

Вижте още: В голотата е истината – ГУСТАВ КЛИМТ