Ако човек изпразни кесията си в главата си, никой няма да може да му отнеме парите. Инвестицията в знания винаги е с най-добра лихва.

Ако искаш да узнаеш цената на парите, опитай се да вземеш на заем.

Бог лекува, а докторът прибира парите.

Бъди вежлив с всеки, общителен с много, фамилярен с неколцина.

Вярвай в себе си и никой друг няма да те предаде.

Демокрацията е договор за правилата между добре въоръжени джентълмени.

Дръж очите си отворени до сватбата и ги притвори след това.

Котка с ръкавици няма да хване мишката.

Мисълта за миналото щастие трябва да ни помага да понасяме безропотно нещастието.

Мързелът се влачи толкова бавно, че бедността бързо го застига.

На хора, които не се вслушват в съвети, не трябва да се помага.

Най-благородния въпрос в света звучи така:“Какво добро дело мога да сторя?“

Най-добрият лекар е този, който знае безполезността на повечето лекарства.

Няма малки врагове.

Няма такова нещо като добра война или лош мир.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Този, който разпалва спорове, които не го касаят, няма право да се оплаква, ако искриците полетят към неговото лице.

Понякога човек е по-щедър, когато има малко пари, отколкото когато има много; може би, за да не си помислят, че въобще няма пари…

Предимството да имаш пари се заключава в това, да можеш да се възползваш от тях.

Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта.

Справедливо е да кажем, че Бенджамин Франклин /1706 — 1790/е най-многостранният гений в историята, с по-широко поле на дейност дори от прочутия Леонардо да Винчи. Не е за вярване, но е истина, че Франклин постига високи успехи в четири напълно различни области: бизнес, наука, литература и политика.

Кариерата му в бизнеса е класическа — от дрипите до богатството. Семейството му в Бостън не е от заможните и като младеж във Филаделфия Франклин няма пукната пара в джоба си. Но прехвърлил четирийсетте, той вече благоденства благодарение на своите печатница и вестник, а и на други делови дейности. А в свободното си време се занимава с наука и изучава четири чужди езика!

Като учен Франклин е известен най-вече с изследванията си в областта на електричеството и осветлението. Но освен това изобретява няколко много полезни неща, между които Франклиновата печка, бифокалните лещи и гръмоотвода. Лещите и гръмоотводът се използват широко и днес.

Първите му литературни усилия са в журналистиката, където постига голям успех. Скоро започва да издава „Пуър Ричард’с алманах“ („Алманах на бедния Ричард“), където се проявява необикновеният му талант за остроумни фрази. (Малцина писатели са оставили толкова много запомнящи се поговорки.) В по-късните си години написва своята автобиография, една от най-прочутите и четени книги, която и днес доставя наслада.

В политиката Франклин се радва на успехи като администратор (началник е на пощите в колониите и по негово време пощенската служба носи печалби!), като законодател (непрекъснато го преизбират в Законодателното събрание на Пенсилвания) и като дипломат (той е много популярен и добър посланик във Франция през един съдбоносен за американската история период). Освен това е един от подписалите американската Декларация за независимостта, а по-късно става член на Конституционното събрание.

Над всичко това в известен смисъл се откроява петото призвание на Франклин — вдъхновен инициатор и организатор. Той е един от основателите на първата болница във Филаделфия. Съдейства да се създаде първата пожарна команда в колониите и работи успешно за формирането на градска полиция. Организира библиотека, която дава книги за четене вкъщи (първата от този род в колониите) и научно дружество (също първото).

Както всеки човек Франклин е имал неприятности и тежки разочарования. Въпреки това той е забележителен пример — може би най-изумителният — за добре изживян живот. Благословен с добро здраве почти през всичките си осемдесет и четири години, Франклин е преминал земния си път вдъхновено, ползотворно, разнообразно и честито.

автор: Майкъл Харт

Вижте още: КРАЛИЦА ИЗАБЕЛА I – един от най-влиятелните монарси в историята