От Нибиру до климатичните промени, теорията за конспирацията изглежда вече е станала неделима част от нашия живот. Заличаването на нерационалните вярвания, изглежда ще е трудно, тъй като те умеят да растат в главите на хората едно след друго като плевели.

Две отделни проучвания разкриват каква е причината за това хората да мислят, че приземяването на луната е фалшифицирано, ваксините причиняват аутизъм и други такива.

Проучванията покзват, че хората вярват в такива неща, защото изпитват силното желание да се чувстват уникални. 

Двете проучвания могат да се намерят в Social Psychology и в European Journal of Social Psychology.

Първото изследване е наречено: „Знам неща, които другите не знаят!“, в което вземат участие повече от 1000 души. Научните работници са установили, че хората, които подкрепят конспиративните теории си въобразяват, че имат информация, която никой друг не притежава и че са наясно с неща, с които останалите не са.

Установяват също, че тези, които поради тормозещото си чувство за незначителност и силното желание да бъдат уникални по някакъв начин, са много склонни да вярват в определена конспиративна теория. Същото важи и за тези, които биват окуражавани /от близките или приятелите си/ да бъдат изключителни.

Антъни Лантиан от университета „Гренобъл Алпи“ във Франция обобщава:

Изследванията показват, че конспиративните теории служат на желанието на хората да се чувстват уникални, което е изключителен мотиватор за вярата им в тях.

Все още не са установили дали очарованието на конспиративните теории идва от съдържанието им или от самия факт, че са неконвенционални.

Второто проучване също включва над 1000 участници. Наречено е: „Твърде специален, за да бъда измамен!“ и установява, че желанието да не се върви с тълпата е причината за ирационалните убеждения.

И двете изследвания показват, че желанието на хората да бъдат уникални ги подтиква да вярват в конспиративни теории. Също така става ясно, че измислената конспиративна теория, измислена от изследователите специално за експеримента, получава повече подкрепа от участниците, когато им кажат, че много малко хора са й повярвали.

Роланд Имоф и Пи Каролин Ламберти от университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц обобщават:

Тези констатации подкрепят идеята, че вярата в конспирациите се използва като средство за постигане на уникалност.

Така че следващият път, когато някой ви каже, че Бермудският триъгълник поглъща самолети или че Илюминатите управляват света, знайте, че този човек най-вероятно има нужда да се открои от останалите.

Вижте още: Трите причини за пристрастеност и как да се справим с тях