От книгата “Откровение на Йоан” до календара на маите, хората непрестанно се вълнуват за края на света. Това е част от нашето праволинейно, фаталистично, религиозно и дори нихилистично мислене. Нали все пак ако нещо има начало, то трябва да има и своя край?
Обсебеността от тази тема възниква след като ежедневно ставаме свидетели на промените в политическата обстановка, негативите от глобализацията, екологичните бедствия, нестабилността на човешката цивилизация. Тези въпроси намират отчасти отговор в различни сай-фай, трилъри и хорър-филми.
Ето и десет филма от 2016 г. и с предстояща премиера през 2017 г., които отразяват апокалипсиса и постапокалиптичния свят, разрушен в следствие на зарази, бедствия или нападения. Повечето от тях описват как човешкия морал ще бъде невъобразимо занижен в един загиващ свят.

Pandemic

Режисиран от Джон Суит, “Pandemic” пренася зрителите в свят, пострадал от зомби-апокалипсис. Лорън Чейс, която е лекар, събира екип и отиват заедно в Лос Анджелис да търсят лек за загиващото човечество. По улиците откриват само разруха, а зомбита се разхождат навсякъде и заразяват останалите. Интересното при филма е, че е заснет с камери на каските на всеки от актьорите. Така изглежда като first person shooter game. Зрителят се оказва максимално близо до ужаса, насилието и трудните решения, които Лорън трябва да вземе, за да успее да спаси дъщеря си.

10 cloverfield lane

Когато светът отиде по дяволите, със сигурност не трябва да се доверявате на любезността на непознати. Дан Трактенбърг смесва темата за постапокалиптичния свят с психологическия тормоз и ужасът на параноята. След автомобилна катастрофа Мишел се събужда в помещение без прозорци, а компания й прави Хауърд. Той твърди, че я е спасил от сигурна смърт, след като Земята е била нападната от непознати сили и въздухът е станал необратимо замърсен и смъртоносен. Бункерът на Хауърд се оказва добре конструирано място, където всеки ще пожелае да бъде, ако разбере, че светът свършва. Има система за пречистване на въздуха, електрически генератор и голямо количество хранителни запаси. В бункера се оказва и Емет, още един пленник на Хауърд. Мишел започва да се съмнява в безкористните намерения на мъжа и вярва, че всъщност е лъжлив и безскрупулен убиец. Филмът поставя кино-любителите пред дилемата в коя истина да повярват и в коя ситуация е по-добре да бъдат – да са затворени при потенциално опасен човек или светът навън да е пълен с опасности.

The 5th Wave

В този филм се разказва за гигантско НЛО, настанило се над Земята. То изпраща невиждани от никой извънземни, които посредством поредица от вълни се опитват да унищожат човечеството (първата вълна е поредица от електромагнитни импулси, които спират електричеството; втората предизвиква земетресения и цунамита и т. нат.). Ученичката Каси тръгва да търси малкия си брат по улиците, пълни с военни, където дори обикновените хора може да са заплаха за оцеляването. Каси бързо се адаптира към новата среда, за да помогне на любимите си хора.

The Worthy

Филмът отвежда до арабския свят, където в един постапокалиптичен сценарий запасите на вода са изчерпани, а малкото останали са достъпни за ограничена група хора. Малка група оцелели отиват до място, където се предполага, че е последната останала чиста вода. Двама от тях влизат в склад и стават част от опасна игра, в която само един от тях ще заслужава да оцелее.
Освен регионалната перспектива за това какво би се случило след подобна световна трагедия, филмът изразява и несломимото желание на човек да се бори за човечността и морала.

Refuge

“Refuge” е филм, който ще накара зрителя да се замисли как ще продължи да живее и оцелява, ако всички обществени институции бъдат заличени и краят е близо. Атмосферата е потискаща, сцените са запълнени от сиви небеса, унищожителен глад и луди хулигани, които убиват без основателна причина други оцелели. Сценарият включва в себе си две групи – едната се състои от група престъпници, които разрушават и убиват, а другата е младо семейство, което се опитва да се защити и да остане цяло. Филмът е мрачен и загадъчен, а камерата внимателно и без цензура показва колко коренно различни начини за оцеляване съществуват.

Dust

Отнема девет години и бюджет от 100 000 долара, за да се появи по екраните това 25-минутно произведение на изкуството с името “Dust”. Филмът е представен по света след редицата успехи на различни кино-фестивали. Историята се развива в постапокалиптична Япония, където мистериозна болест заличава населението. Жителите на малко градче взимат дръзкото решение да вдигнат стени, за да се предпазят от всеки, който иска да навлезе в територията им. Съкрушен от смъртта на дъщеря си, самотния странстващ мъж Ирезуми иска да разбере източника на болестта и да спаси света. “Dust” рисува картината на апокалипсиса като мрачна, меланхолична празнота, чиито сенки крият непознати същества.

Train to Busan

Историята е по-скоро за дните преди настъпването на апокалипсиса, но хвърля достатъчно светлина върху началото на подобен, унищожителен за човечеството период. Разведен баща иска да заведе с влак дъщеря си при майка й. Но на една гара се качва жена с дълбока рана на крака. Тя се превръща в зомби, което се движи изключително бързо и успява да зарази един човек. Така започва и ужасът. Хората от влака, макар и твърде различни като характери, трябва да действат като екип и да успеят да се придвижат на безопасно място в други вагони. Филмът е напрегнат и изследва както разпадането на обществото, така и силната воля за оцеляване.

Resident Evil: The final chapter

Макар феновете на филмите и видео-игрите за Resident Evil да са леко отегчени от образа на Алис, тя се завръща за последен път, за да спаси света от стадо гладни за плът зомбита. Алис тръгва към Racoon City, мястото откъдето започва заразата, за да унищожи злия суперкомпютър – Red Queen.

Hostile

След като голяма част от хората загиват в апокалиптичен сценарий, останалите оцелели трябва усилено да търсят храна и подслон. Това, което ги затруднява, са странните същества, които се появяват през нощта, за да ловуват. Младата жена, Жулиет, е от малкото, които имат смелостта да търсят провизии в градовете-призраци. След една такава мисия тя претърпява катастрофа с автомобила си и се събужда в него, със счупен крак. Режисьорът на филма споделя, че иска да разкаже една напрегната и трагична лична история и как човек оцелява физически, умствено и морално след преживения апокалипсис.

Cargo

След като е ухапан от заразената си жена, Анди разполага с 48 часа, за да отведе новороденото си дете на безопасно място. “Cargo” е удължената версия на краткия филм от 2013 година със същото име. Първоначалната лента ни представя началото и края на историята на Анди, но в същото време се прокрадва и надеждата, че малкото бебе ще има едно по-добро бъдеще, въпреки трудните първи месеци от живота си.

Images © respective film studios
селекция: HAYLEY EVANS

Вижте още: 7 филма за пораженията от нарцистичното личностно разстройство