С успеха на филма “50 нюанса сиво” темата за BDSM излезе от сенките и стана по-популярна.

Още от 1967 година филмовите режисьори се опитват да използват тази деликатна и рискова тема, за да изследват различни персонажи и да представят интересни сценарии. Изброените кино-продукции разкриват как във времето темата-табу за сексуалното подчинение и доминиране се променя.

Preaching to the perverted

Филмът ни представя Таня Чийкс, която работа в House of Thwax – клуб, в който се организират фетиш партита. Един британски депутат наема млад компютърен програмист, който да проникне в клуба и да събере доказателства, че партийни членове взимат участие в извратените игри. Целта е да се разобличат, за да бъдат премахнати от властта.

Сценарият е слаб, но филмът е пълен с предизвикателни сексуални сцени. Един от първите филми, който се опитва да опише BDSM общността. Добива широка популярност и дори режисьорът му Стюърт Ърбън прави Kickstarter кампания за събиране на средства за продължение на филма в роман. Кампанията не се осъществява, но за сметка на това през 2013 година на филма е направен римейк, за да може да му се насладят зрителите и днес. “Preaching to the perverted” удовлетворява хедонистичните нужди на публиката да стане свидетел на тези публични партита.

9 1/2 Weeks

Това е романтичната история на заможния Джон Грей и за разведената служителка на художествена галерия Елизабет Макграу. Заглавието загатва за продължителността на тяхната връзка. Джон обича да играе доминираща роля в сексуалните им взаимоотношения, а девет седмици и половина е времето, през което Елизабет му позволява да осъществява с нея желанията си, без да намесва чувства. Съществено за BDSM обаче е именно емоционалната връзка. Този емблематичен филм от 80-те години служи като основа за това кое помага за подобни взаимоотношения и кое ги съкращава.

Story of O

Адаптиран по романа на Anne Desclos, този филм е повлиян от ранните еротични фантазии на Маркиз дьо Сад.

Главната героиня, О, е заведена от приятеля си Рене в имение, където изпълнява ролята на негова подчинена. Тя се оказва постоянно достъпна за всякакъв вид сексуални актове, като през това време е непрекъснато бита и връзвана. След като се завръща в родния си град, тя завежда друга млада жена в имението, за да я подложат на същите неща.

Такива издигнати в култ групи съществуват и в реалността и служат за оправдание на опасни и несъзнателни действия.

Tokyo Decadence

Студентката Аи работи във фирма, която обслужва най-богатите и извратени бизнесмени в Япония. Филмът представя основно четири сцени – в две от тях тя е доминираща, а в две – подчинена. Героинята е представена като доминираща, за да покаже как една жена може да се измъкне от установената патриархална йерархия. Аи се влюбва в един от клиентите си – той е собственик на галерия и е женен. Макар да е визуално издържан, филмът по-скоро се придържа към общоизвестното по темата, вместо да навлиза в задълбочени детайли.

Quills

Влиянието на Маркиз дьо Сад в литературата е силно разпространено. Този филм само го потвърждава още веднъж. Макар да не е исторически верен и точен, Quills получава добри отзиви от критиците и зрителите.

Филмът използва фиктивни сцени от живота и пленничеството на дьо Сад, за да изследва теми като сексуалността, творчеството, цензурата и психичните заболявания.

Маркиз дьо Сад използва еротичното си литературно писане, за да просветли тези, които са на власт. Използва една жена, за да извади ръкописите му на бял свят. Лекуващият го лекар се опитва да подтисне странните му заложби, което предизвиква у дьо Сад засилване на садистичните желания и варварски методи за “лечение” от страна на лекаря. Quills разказва какво може да се случи, когато подчинението или доминирането получат поле за изява.

The night porter

Това е първият филм от трилогия, която цели да разкрие спорното минало на Германия. Остава и най-запомнящият се от трите.

Разказва историята на садомазохистичната връзка между бившият нацистки офицер Макс и оцелялата в концентрационния лагер Лучия.

Действието се развива през 1950 година. Лучия и настоящият й съпруг се оказват във хотел, който е собственост на Макс – нейният похитител. Вместо да се обърне и да напусне обаче, Лучия остава там и възстановява особената си връзка с бившия офицер – един водовъртеж на любов и омраза. Преплитат се сцени от настоящето и миналото на тяхната история и въпреки предупрежденията да не продължават, те продължават да вървят по ръба на бръснача.

The notorious Bettie Page

Това е биографичен филм за един от най-известните фетиш модели – Guinevere Turner. Проследява историята й от трудното начало до неописуемия успех и последвалото решение да се обърне към религията.

Повратната точка е в момента, когато героинята е призована да свидетелства за влиянието на порнографията върху младежите в Америка. До този момент тя не осъзнавала вредата, която може да носят нейните снимки. След като разбира, че режисьорите се интересуват от парите, които им носи известността й, а не от способностите й, тя се разочарова и зарязва участието си в снимки.

Филмът е заснет в черно и бяло, за да предизвика носталгия по едно отминало време.

Flower and snake

Историята е за едно японско семейство – съпругата Шизуко, съпругът Сензо и неговият наемник Макото.

Когато Шизуко отказва да изпълнява перверзните желания на мъжа си, Сензо наема Макото да отвлече жена му и да я направи своя подчинена. Макото идва от проблемно семейство, а интересът му към BDSM е силен, но без досега да му се е отдала възможност да го осъществи. Историята е забавна и е по-скоро представена с хумор. Филмът е успешен и дори му е направен римейк.

Tie me up! Tie me down

Филмът е смесица от романтична комедия и ужаси. Рики е 23-годишен пациент от психиатрия, който е обявен за “излекуван” от ръководителя на отделението му (жена, с която спи). След като бива освободен, преследва една-единствена цел – да накара актрисата и бивша порно звезда Марина да се влюби в него. Той я отвлича, запушва й устата и я връзва за леглото. Останалата част от филма е комична в опитите на Рики да убеди Марина, че ще й бъде добър съпруг.

Макар филмът да подсили представянето на патриархалните взаимоотношения, докато едновременно ги критикува. Не е допуснат за широко разпространение от феминистки актриси, които смятат, че има прекалено много сцени на садомазохистично отношение към жените.

Sick: The life and death of Bob Flanagan, Supermasochist

Това е съвместен творчески проект на Кирби Дик и Боб Фланаган. Фланаган е поет, художник и е известен в BDSM средите. Почива от муковисцидоза. Той използва садомазохистичните практики не само за удоволствие, но и като вид терапия. Това е начин да си възвърне контрола върху тялото. Документалният филм съдържа архивни кадри от негови изпълнения, интервю със семейството му и със самия него. Боб Фланаган се съгласява филмът да бъде представен, само ако смъртта му бива включена в края.

Снимков материал: © respective film studios
Селекция: Хейли Еванс
Превод: Яница Григорова
Източник: illusion.scene360.com

Вижте още: 10 ФИЛМА ЗА СМИСЪЛА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО