Населението на Хонг Конг е 7,5 милиона души. С ограничената земна площ жилищната криза се оказва един от най-големите проблеми там.

Някои хора, обаче, изглежда са намерили начин да противодействат на този проблем, като предлагат домове, които са съвсем малко по-големи от ковчег. Въпреки че ООН осъди тази практика, защото не зачита човешкото достойнство, тези „жилищни единици“ са подслон за около 200 000 души.

Това са 14 снимки, направени от Бени Лам, фотограф на известното списание National Geographic. Той признава, че е ронил сълзи в хотелската си стая, след като е станал свидетел на това как хората в съвременната цивилизация живеят – в странно подобие на затворнически килии.

Решава да извади на показ онова, което Хонг Конг се опитва да скрие с презрение. С колекцията си, която нарече „Trapped“, той иска да покаже на целия свят другото лице на този туристически град.

Остров Хонг Конг може да се определи като ултра модерен управленски, бизнес и туристически център. Годишно се посещава от 7 млн. туристи. Хората, живеещи в тези килии са представители на обслужващите професии. Лам казва в профила си във Facebook, че повечето от тези хора са работещи – това са сервитьори, готвачи, охранители, чистачи. Единствената разлика между тях и останалите е човешкото достойнство.

Това са човешки същества, които живеят на по-малко от 20 квадратни метра. Толкова е мястото, в което готвят, спят, обличат се, четат, спят. Тези „миши дупки“ струват около 300 долара месечно. Едно е сигурно – клаустрофобията явно не е проблем по тези земи.

редактор: Андрей Митев

Вижте още: Партенон от 100 000 забранени книги на мястото на нацистката клада от 1933-та