Кейт Бари (1967-2013 г.) е фотограф, родена в бохемско кралско семейство в парижкото общество. Тя е първата дъщеря на актрисата и певицата Джейн Биркин и композитора на „Джеймс Бонд“ Джон Бари и е отгледана от певеца Серж Генсбур. Не е задължително да разпознавате името й като на някой като Хелмут Нютон или Ървинг Пен, но Кейт Бари е не по-малко обожавана в света на модата, музиката и киното.

Кейт е възпитана в мистиката на славата на така сниманото й семейство, сред легендарните красавици и звезди на обожествяваната от тълпата съвременна аристокрация на Париж, но вместо това избира да застане зад камерата, а не пред нея.

Но това не е действие на оттегляне, а на овластяване. Чрез своето изкуство тя отхвърли даденото право чрез раждане й да бъде обект на публично любопитство и пое активна роля, като направи снимки които съществуват в периферията на тези два свята.

Бях много снимана като дете. Сигурно това силно ме е впечатлило. Да позволите на някого да ви снима включва известна степен на доверие и увереност. Дълго време фотоапаратът ми беше защита срещу меланхолията, която изпитвах.

Бари бе любимка на модната индустрия. Тя прави снимки за Vogue, Elle, Paris Match, Le Figaro Madame, списание Sunday TimesСтилът й определено е различен. Жените в снимките й са сексапилни и истински. Тя улавя красотата им без да е подвластна на изкушението. Търси това, което съществуват извън роботизираната усмивка на звездата.

Джейн Биркин веднъж каза, че ако трябва да постави по едно прилагателно на всяка една от нейните дъщери, ще бъде любопитна за Лу, мистериозна за Шарлот и емпатична за Кейт. Тази емпатичност личи във фотографиите й. Нейните портрети, често в черно и бяло, са дълбоко интимни и разкриващи, издаващи тайнствения талант на фотографката, който й позволява да пробие преградата между обектива и обекта, за да разкрие нещо лично и скрито.

Джейн Биркин

Шарлот Генсбур

Джейн Биркин и Шарлот Генсбур

Софи Марсо

Моника Белучи

Ванеса Паради

София Копола

Летисия Каста

Марибел Верду и Еманюел Беар

Еманюел Беар

Хелена Бонъм Картър

Елза Зилберщайн

Даян Крюгер

Киара Мастрояни

Катрин Деньов

Валерия Голино

Беатрис Дал

Одри Тоту

Амира Казар

Вижте още: Шедьоврите на РОДНИ СМИТ