Пол Уокър е роден на 12 септември 1973 г. в Глендейл, но е отраснал в Лос Анджелис.

От ранна възраст се снима в реклами, а по-късно участва успешно и в няколко телевизионни сериали. През 1986 г. започва своята кинокариера с филма „Чудовище в килера”. Същата година се присъединява към екипа на сериала „Трепет”, влизайки в ролята на 12-годишния син на Санди – Джеръми Бийти.

През 1998 г. играе ролята на Фил Дидъл във филма „Запознай се със семейство Дидъл”. Същата година участва във филма „Плезънтвил” заедно с Тоби Магуайър и Рийз Уидърспун.

През 2001 г. получава ролята, която го прави наистина известен, а именно на Брайън О’Конър в екшън филма „Бързи и яростни“, партнирайки си с Вин Дизел. Успехът му е огромен и той се завръща като Брайън О’Конър във втората част на „Бързи и яростни“, където си партнира с Тайръс. През 2005 г. се появява във филма „Опасно синьо” в компанията на Джаред Кол и Джесика Алба.

Една година по-късно получава роля във филма на Клинт Истууд „Знамената на нашите бащи”. Участва и във филма на Дисни „Осем герои“, където играе ролята на Джери Шепард. Историята разказва за изследователи на Антарктида и техните осем хъскита.

Завръща се отново като Брайън О’Конър за 4-тата част на „Бързи и яростни” през 2009. Почитателите му явно не виждат лентата без своя любимец, а и той се справя изключително добре с нея. През 2010 г. участва заедно с Мат Дилън и Хейдън Кристенсън във филма „Takers”. Освен това се включва и в един от филмите на National Geographic Channel. Той прекарва 11 дни заедно с екипажа на един кораб, а целта на пътуването е да се маркират седем бели акули по крайбрежието на Мексико. През 2011 г. се завръща за четвърти път в ролята на Брайън О’Конър в петата част на „Бързи и яростни 5: Удар в Рио“.

Обявен е за един от най-привлекателните и секси личности от списание „People”.

Известен със своята благотворителна дейност, Пол през март 2011 г. посещава Чили, за да помогне на пострадалите от голямото земетресение от 27 февруари същата година.

Бързата и яростна смърт го застига на 30 нoември 2013, два месеца и половина, след като е навършил 40 години, в жестока катастрофа.

Малко след смъртта му, на 13 декември 2013 г. е пуснат на екран филмът „Hours“, базиран на урагана Катрина, снимките за който са завършени по-рано през 2013 г. Уокър също е приключил приживе работата по филма „Престъпно предградие”, който е пуснат през април 2014 г.

Към момента на смъртта на Уокър са вървели снимките му в „Бързи и яростни 7”, който е бил планиран за пускане през месец юли 2014 г. Филмът е завършен успешно и е пуснат през април 2015 г. Участието на Уокър е възпроизведено с помощта на компютърна графика в някои епизоди и с помощта на братята му Калеб и Коди като дубльори.

Все пак лентите, както и ръкописите, остават, нали? А ние ще си спомним за него с няколко цитата:

Животът е твърде кратък. И най-голямото проклятие е да се влюбиш в някого.

Имам страхотен хангар със 17 коли в него. Луд съм по тях. Това място е истинска фантазия, моя сбъдната мечта.

Мога да ви заведа на разходка по плажа и да ви разкажа за всяко творение на природата, което ще открием там… Дори мога да ви кажа и латинските им имена.

Сърфингът ме привлича. То винаги за мен е бил сроден на Дзен. Океанът толкова ме поразява със своето величие, че целият останал свят за мен изчезва.

Нека семейството ти бъде главен приоритет! Аз съм доста мек мъж. И лесен за общуване. Ако покажеш малко добра воля, просто е невероятно какво може да се постигне.

Знаете ли, единственото, което наистина има значение, е хората, които обичате, да са щастливи и здрави. Всичко останало е просто поръската на мелбата.

Холивуд е странно място – тук всеки иска нещо повече от реалното. Това е доста странно за мен и е компромис. Но моля, заповядайте в хиперреалността.

Харесвам естествени, срамежливи момичета.

Ако един ден скоростта ме убие, не плачете, защото аз се усмихвах.

Да бъда баща – това е основният фокус през по-голямата част от времето ми. Актьорството е моя професия, но не и мой живот.

В семейството ми всички сме си много близки. Родителите ми никога не са възприемали актьорството на сериозно. Те го приемат просто като начин, чрез който изкарвам парите си и помагам на семейството си.

Моят баща е закрилник. Истински каубой от старата школа.

Аз съм ходещо, говорещо противоречие. Обичам животните и ги преследвам. Хем ги спасявам, хем ги убивам. Работя за опазване на околната среда, но през уикендите карам състезателни коли. Все едно съм хипи, което обича пушки.

Ако не се състезаваш, за да спечелиш, тогава за какво се състезаваш? Винаги съм искал да се състезавам с автомобили!

Аз съм такъв тип човек, че по-скоро ще съм недоволен от себе си, отколкото да се възгордея.

Стани велик или се откажи!

Понякога човек трябва да контролира очакванията си.