.

Често описвана като „най-добрата актриса от своето поколение“, Мерил Стрийп е особено известна със своята гъвкавост и акценти.

С рекордните 21 номинации за наградите „Оскар“, тя има спечелени три статуетки. Наред с други отличия, тя е получила 31 номинации за „Златен глобус“, печелейки осем.

Окачествявана е като една от малко способните актриси, които могат еднакво добре да ни разплачат и разсмеят.

Мерил има репутацията на перфекционист, който дава всичко от себе си за ролите си. Взима уроци по цигулка – 6 часа дневно, в продължение на 8 седмици, за ролята -в „Музиката на сърцето“.

Преди да започнат снимките на „Изборът на Софи“, Мерил прекарва седмици в изучаване на полски език по няколко часа всеки ден.

Продуцентите са шокирани, че тя не само говори свободно полски по време на снимките, но и може да говори полски с немски акцент.

Никога няма да им позволя да премахнат бръчките на челото ми, защото са резултат от учудването ми от красотата на живота, или тези на устата ми, защото това показва колко много съм се смяла и колко много съм целувала, дори черните петна под очите ми, защото зад тях крия спомените за моята тъга и плач. Те са част от мен и обичам красотата им…

Младите жени не трябва да се притесняват толкова много за теглото си. Момичетата прекарват твърде много време в притеснения покрай това. Има много по-важни неща за мислене. На младите мъже, а също и жени, ще кажа, че това, което ви прави различни и странни, е вашата сила. Всеки иска да изглежда като изваден от калъп, но всъщност хората, които изглеждат различно, биват забелязвани. Преди мразех носа си. Вече не. Сега го приемам такъв, какъвто е.

Моят съвет: не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя. Ако имате мозък, сте длъжни да го използвате.

Да слушаш – това е всичко. Да слушаш – това е цялата тайна. Преди и по време на работа, с децата си, със съпруга си, с майка си, с баща си… Това е всичко, защото така можеш да научиш всичко!

Любопитна съм към други хора. Това е същността на моята актьорска игра. Интересува ме какво би било да си ти.

Всичко, което ни прави щастливи, е много просто: любовта, ceксът, храната. Всичко останало – властта, влиянието, силата – всички тези неща могат да вземат превес над това, което наистина си струва в живота. Но докато имаме какво да ядем и покрив над главата си, докато жизнените ни нужди са задоволени, това, което ни прави най-щастливи, е много просто.

Мисля, че трябва да намериш собствения си път. Собствените си правила. Всеки има собствено разбиране за себе си и на него трябва да разчита. В крайна сметка, важното е това, което изглежда правилно за теб. Не това, което майка ви е казала. Не това, което една актриса ви казва. Не това, което някой си ни е казал, освен ако не е онова малко спокойно гласче вътре в нас.

Уверена съм, че стремежа към съвършенство е това, което отличава добрият живот от успешния.

Интегрирайте това, в което вярвате във всичко, което правите. Никога не забравяйте сърцето си на път за работа и винаги изисквайте най-доброто не само от себе си, а и от другите.

Всеки лесен избор ще има своите последствия.

Не ми харесва, щом чуя: „Изиграла си толкова много силни жени“. Обикновено ги питам дали казват същото и на мъжете.

Вярвам в силата на смеха. И мисля, че лесно можете да обезоръжите хората, ако ви се отдаде възможност да ги разсмеете.

Оставям действията и житейските ми решения да сочат сами за това какъв човек съм. Съдете ме по действията, а не по думите ми.

Истинската свобода е разбирането, че имаш избор да решиш кое да има власт над теб и кое да допуснеш в себе си.

Трябва да приемете остаряването. Животът е скъпоценен и когато сте загубили много хора, тогава осъзнавате, че всеки ден е подарък.

Винаги си спомням думите на Катрин Деньов: „На определена възраст жената трябва да избира – или лицето, или фигурата“. Избрах лицето. А останалото… Седя върху останалата част.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: МЕРИЛ СТРИЙП: Преувеличенията ме отегчават