.

Астронавтите SpaceX Crew-3 на НАСА са в орбита след изстрелването им към Международната космическа станция по време на третата мисия за ротация на екипажа на борда.

Международният екипаж от астронавти излетя в 21:03 ч. EST (18:03 ч. PT) в сряда в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Ракетата SpaceX Falcon 9 задвижи космическия кораб Crew Dragon Endurance с астронавтите на НАСА Томас Маршбърн, Раджа Чари и Кайла Барън, както и астронавта на Европейската космическа агенция Матиас Маурер, в орбита, за да започне шестмесечна научна мисия в космоса.

Тази мисия е първият космически полет за астронавтите Чари, Барън и Маурер и третият за Маршбърн. Маршбърн е шестият човек, изстрелял от Земята на три различни космически кораба.

По време на полета на Crew Dragon, SpaceX ще наблюдава серия от автоматични маневри на космически кораби от своя център за управление на мисията в Хоторн, Калифорния, а екипите на НАСА ще наблюдават операциите на космическата станция през целия полет от Центъра за управление на мисията в космическия център Джонсън на агенцията в Хюстън.

Четиримата астронавти ще прекарат шест месеца на борда в условията на микрогравитация.

Официалното изявление гласи:

С Раджа, Томас, Кайла и Матиас на път за Международната космическа станция само дни след завръщането на Crew-2, ние виждаме силата на американската изобретателност точно пред очите си. Партньорството на НАСА със SpaceX е не само от решаващо значение за научните изследвания, но и за международното сътрудничество. Космическата станция обединява националности от целия свят за всеобща полза. Успех, Crew-3! Нямаме търпение да видим какво ще постигнете!

Томас Маршбърн

Раджа Чари

Кайла Барън

Матиас Маурер