Бангладеш е доста малка страна – само 147 000 кв. километра, но въпреки това там живеят около 160 милиона души. 

Бангладеш има тропически мусонен климат, характеризиращ се с обилни сезонни валежи, високи температури и висока влажност. В страната има три сезона: горещо и задушно лято от март до юни; горещ, влажен и дъждовен мусонен сезон от юни до ноември и топла суха зима от декември до февруари. Максималните летни температури варират от 38 до 41 °C. В по-голямата част от страната април е най-горещият месец. Януари е най-хладният месец, когато средните температури в по-голямата част са в интервала 16 – 20 °C през деня и около 10 °C през нощта.

Поради малката надморска височина, големия брой пълноводни реки, обезлесяването и ерозията, наводненията са често срещано явление в Бангладеш. Около 10 000 km² от територията на страната е постоянно покрита с вода, а по-големи площи са редовно наводнявани по време на мусонния сезон. Природни бедствия като наводнения, торнада, тропически бури и приливни вълни засягат страната почти всяка година.

16 пъти на всяко десетилетие Бангладеш е удряна от мощни тропически циклони. През 1970 година циклон с рядко срещана сила предизвика смъртта на 500 000 души, а през 1991 година циклон удря югоизточното крайбрежие на страната и убива близо 140 000 души.

Множество хора умират всяка година, след като са били ударени от мълния по време на влажния сезон в Бангладеш, но според властите през тази година броят на жертвите е изключително висок. Около 112 души са загинали от мълнии през първите 10 дни на май.

Според проучване на Световната банка от 2013 г. Бангладеш ще понесе неимоверно тежки щети, ако тенденциите за промяна в климата продължат. Наводненията, циклоните и високите температури ще засегнат живота на милиони хора. Равнището на бедност ще се увеличи още по-значително.

Джашиш Салам, фотожурналист от Бангладеш, засне последното огромно наводнение, като направи това и в качеството си на жертва.

редактор: Андрей Митев

Вижте още: Шокиращите жилища-ковчези в Хонг Конг