.

Неуловим характер, постоянна двойственост

Въздушен знак, подвластен на Меркурий, планетата на интелигентността и на ума.

Това е първият знак на Зодиака, който ни се представя в човешка форма: двама юноши, които според гръцката митология са Кастор и Полукс – първият смъртен, вторият безсмъртен.

Разказват, че когато Кастор умрял, Полукс бил така отчаян, че не може да го последва и така силно молел боговете, че те оценили най-безпримерна верност и му разрешили да прекара с брат си един ден с безсмъртните на небето.

Това е само легенда, но ако се вгледаме в подвижната и противоречива природа на Близнаците, ще видим, че те наистина са надарени с особеностите на знака, който ги олицетворява: двойнствени, променливи, ярко противоположни, безкрайно мистериозни.

Меркурий, планетата на интелигентността и на движението, е господар на Близнаците и засилва още повече тяхната необикновена способност за раздвояване.

Меркурий прави родените под този знак интелигентни, непостоянни, винаги заинтересовани от много неща едновременно.

Тази нужда да упражняват умствена активност в нови области ги води понякога към върховното познаване на нещата. Те са любопитни за всичко. Имат дар за изучаване на чужди езици.

Лесно се приспособяват към всяко положение. Но тези две същества събрани в едно се изпречват и пред двойни затруднения: те сами страдат от двойнствеността в характера си и затова са несигурни и нерешителни.

Това ни довежда до един двоен въпрос и в двете си части, отнасящ се до този знак: щастливи ли са Близнаците?

Но във всеки случай и раздразнителен, нервен и преминава през състояние на мъчителни тревоги, които предизвикват у него някаква мания за преследване.

Ако роденият под знака Близнаци е личност интелектуална, трудно му е да твори, трудно му е да се съсредоточи, за да създаде.

Той постоянно се измъчва от някакво чувство за несигурност, което може да се превърне дори в натрапчива идея.

Той е жертва на някаква непрестанна нужда да търси. Нервното напрежение, в което се намира въпреки волята си, може да се изроди в неврастения, в идея фикс.

Впрочем, този знак дава една разнообразна гама от човешки типове от блестящите до разсъдливите, от тези, които решават проблемите с мошеническа ловкост до онези, които отдават живота си за една безнадеждна кауза.

От образцова морална стойност до известна угодливост, от една духовна еволюция на мисълта до голяма умствена непоследователност – ето диапазонът на родените под Близнаци.

Никой друг знак не съдържа толкова големи несъответствия и то най-неочаквани.

От тази двойнствена природа се ражда покоряващия чар на Близнаците, трудно уловими, внезапно раздаващи много от себе си и без видимо основание, също така внезапно отдалечаващи се, оставяйки онези, които ги обичат в недоумение.

Винаги готови да ви запленят, винаги готови да ви развеселят, Близнаците са очарователни партньори и приятели – ту диви, ту фамилиарни.

Те имат загадъчната привлекателност на онези, които се изпълняват от всякаква принуда на чувствата.

Те изпитват нужда да бъдат обичани и закриляни, но не отвръщат непременно със същото чувство, защото общо взето са разсъдливи и мъчно се решават да стигнат до крайности в нежността.

Но тази нужда от любов понякога ги кара да понасят същества, които не обичат, защото предпочитат всичко друго пред самотата или липсата на обич.

И намират, че това не е никак несправедливо, те драговолно се оставят да бъдат обичани, несъмнено с малко надменност, но с живото и обезоръжаващо желание да не направят никому зло.

Очевидно „другият”, онзи, който обича един Близнак ще търси винаги в непроницаемия му поглед един отговор, едно пламъче, нещо, което никога не ще прочете, защото хубавият поглед на Близнаците /всички Близнаци имат такива странни очи/ е като небето, като нощта, като безкрая – дълбок, обгръщащ, съставен от надиплени пластове, абсолютно, строго и великолепно безлични и разсъдливи.

Какво са в действителност Близнаците, искат да разберат всички, особено астролозите.

Със сигурност може да се каже само това: сътрудничеството с Близнаците е много плодотворно, при условие, че ще има някой до тях, на който да „излъчват” или обратното – да им приготвя всички „досиета”, от които те ще имат нужда, за да бъдат блестящи, действени, съзидателни.

Рядко един роден под знака на Близнаците, ще може да направи сам всичко това. Макар че е способен да погълне всички теории и всички учения, забележителната му интелигентност не задържа идеите, които преминават през ума му, но не остават там.

Тази изключителна интелигентност е нещо като транзитна станция, където впрочем, не се задържат дълго и скърбите, и съжаленията.

Роденият под Близнаци е за промяната, за ритъма. Той приема лесно, че нищо не е вечно, че всичко се променя.

В работата си Близнаците търсят идеала, който за тях би бил една комбинация: труд – мисъл. Уравновесен по този начин, животът им ще бъде твърде щастлив.

Макар че изглеждат нерешителни и непостоянни в работата си, те изненадват със своя порив и бързина на действие, както и с лекота, с която се справят с определна задача.

И в това, както и във всичко друго, поведението им е белязано от вродената им двойнственост.

В професионалната си дейност те имат много успехи, които дължат на кадърността си и динамизма си.

Често обаче манията им да преодолеят много неща едновременно може да ги доведе чак до съдебно преследване или да ги вкара в постоянни вражди, способни сериозно да им навредят.

Типичните професии за този знак са свързани със света на диалектиката – наука, изкуство, литература, журналистика.

И наистина, Близнаците са най-често писатели, журналисти, издатели, книжари, професори, оратори, адвокати, актьори, танцьори, живописци, музиканти.

Те работят и в туристическите организации, по пътния график и в авиацията. Професионалната им сполука е в зависимост от пътуванията и връзките с чужбина.

Обаче, както вече отбелязахме, те не успяват да задоволят склонностите си в една-единствена професия, а се залавят и с други, допълнителни дейности.

Близнаци са твърде обичани, но често са непостоянни и повратни.

В сантименталната област те не се свръзват задълго, особено ако страстта им не е насочена в един интелектуален план или ако не усещат духовно сродство.

Тук също, както и в дребните неща на всекидневието, проличава тяхната двойноственост.

В брака те предпочитат да се свържат с някоя спокойна личност, за да намерят в това ведрина и разтоварване, за да има кой да разбира нервната им напрегнатост и характерното за живота им непрестанно движение. Често те имат повече от един брак.

Семейният им съюз винаги е заплашен от непостоянната им и неспокойна природа, а също и от онова безразличие, което внезапно могат да проявяват към съпругата.

Те често се забъркват в оплетени истории, защото обичат да рискуват.

Жената-Близнаци – независима

Дамите Близнаци са твърде мистериозни личности. Както Овенът е голям мъжки знак, така и Близнаци са голям женски знак.

Родената под Близнаци е чудесна приятелка, интелигентна, жива, чувствителна, прозорлива, весела, оптимистка. Почти е невъзможно да скучаеш с нея.

Тя знае да започне разговор върху който и да е въпрос, често много и винаги е в течение на всички събития. Често си има професия. Тя е независима както в действията, така и в мисълта си.

Тя е от онзи тип жени, от които се възхищават заради тяхната интелигентност, изтънченост, изтънченост на ума им, заради съветите и помощта, които могат да дадат.

Това се дължи на нейните вродени качества, както и на възможността й да се обърне към широкия кръг от свои познати и приятели.

Тя разкрива особено способности в търговията, тя е репортьор, фотограф, домакиня, тя блести в театъра, в киното, радиото, телевизията.

Впрочем, способна е да съгласува домашната си работа с професионалната. Личността на тези жени, доста често едри и високи, с неправилно лице, привлича много мъже.

В жестовете си, в бързите си движения, в промяната на състоянията си, те имат нещо котешко.

Омъжена, жената Близнаци се приспособява към своя съпруг и се оформя според неговата природа. Нейните почти мъжки манталитети й придават увереност.

Тя остарява бавно и задълго  запазва не само младостта на тялото си, но и на духа си.

Понеже лесно се отегчава, след женитбата си тя има нужда от свой кръг приятел, като се стреми да разширява този кръг; нуждае се от пътешествия, да се просвещава, да прави хиляди неща.

Ако не успее да намери вътрешно равновесие, тя се вълнува, недоволства, за да привлече внимание, играе на драго сърце комедии, подчертава своята личност, с оживление критикува и спори.

Трудно е да се спори, че г-жа или г-ца Близнаци ще намери непременно щастие, но тя е съвършено способна да се „нареди” след много опити да литне нависоко и да играе до съвършенство ролята, която си е отредила, без някой някога да си даде сметка /освен при по-проницателна дружба/, че зад това съвършенство в действията, зад тази необикновена хармоничност се крие една свирепа носталгия.

Колко ще траят тези опити?

Понякога цял живот, понякога половин живот и тогава внезапно виждаме как, наглед необяснимо, порядъчни и достойни за възхищение жени почват да вършат най-страшни глупости.

Това са жените Бизнаци, жертва на своята двойнственост, която екплодира като бомба със закъснител.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби