.

През 2018 г., след доста оспорвани избори, републиканецът Рон ДеСантис пое длъжността губернатор на щата Флорида. Оттогава политическата обстановка там се промени значително. За пръв път в историята на щата има повече регистрирани републиканци, отколкото демократи.

Преди това ДеСантис, който е баща на три малки деца, служи като конгресмен от 2013 до 2018 година, но името му стана световноизвестно през 2020 г.

Успешното лидерско управление на кopонакризaта отвори очите на мнозина, тъй като той категорично отказа да приеме, че е нужно обществото да рухне, препитанието на хората да се отнеме, за да се преборим с виpуcа.

Популярността на губернатора расте всеки изминал ден, особено след като заведе дело срещу администрацията на Байдън за задължителната вaкcинaция на работното място, предприе действия срещу емигрантската криза на южната граница и успешни стъпки за разрешаването на настъпилата в страна криза на доставките.

Запазената му марка е яростно да се противопоставя на малоумните заповеди, валящи от администрацията на Байдън.

Губернаторът прави всичко възможно да защитава правата на жителите на Флорида от злоупотребяващото с правомощията си правителство. Той забрани на училищата да изискват носенето на маcки и наложи солени глоби на работодателите, които задължават подчинените си да се вaкcинират.

Разбира се, от самото начало на кoвид кризата мерките му биват строго осъждани от официалните медии и за него се изговориха и изписаха купища лъжи, целящи да го дескредитират и да внушат на населението, че начинът му за справяне е опасен и безотговорен.

На 21 ноември, Рон ДеСантис бе интервюиран от Бен Шапиро (Daily wire), като в интервюто двамата обсъждаха най-големите лъжи, които корпоративните медии разпространяват относно Флорида, относно самия него и алтернативния му подход за справяне с кризата.

Ето някои фрагменти от интервюто: 

Влязох в политиката още през 2012 г., когато започнах да забелязвам, че Обама насочва държавата по път, противоречащ на принципите, върху които е основана тази държава. Това, пред което сме изправени днес е още по-лошо, тъй като левицата е станала много по-агресивна. И има на своя страна технологичните компании, корпоративните медии, академичните среди.

Когато настъпи кризата с виpуcа, хората станаха свидетели на това, доколко тези, които са избрали да ги представляват, ценят свободата им и правото на личен избор по отношение на им собствения живот.

В много от щатите управляващите непрекъснато затваряха хората, налагаха им рестрикции, издаваха заповеди. Във Флорида взехме решението не да затваряме хората, а да им помагаме, да ги въоръжим с инструментите, нужни им да вземат възможно най-добрите решения за себе си. Оставихме училищата отворени, не отнехме правото на труд на хората.

В същото време наблюдавахме доста размирици, бунтове и беззаконие из останалата част от страна. В такова общество не искам да живея. 

Виждате радикалната разлика между щати като Флорида, където ценим свободата на хората, подкрепяме и подсигуряваме общностите и другите щати, управлявани от левицата, където локдаунитe са непрекъснати, правата на гражданите се нарушават ежедневно…  Никога досега разликата между републиканските и демократските щати не е била толкова явна.

Бен Шапиро: Много бързо след избирането Ви, започнахте да трупате подкрепа. Още преди да настъпи коpoнакризaта се справяхте чудесно с управлението на щата. Когато виpуcът удари, медиите изведнъж решиха, че сте сатана, въпреки че не Флорида, а Ню Йорк и Калифорния са се превърнали в дистопични адски дупки.

Икономиката във Флорида е основана на предоставянето на услуги. Ако затворим бизнесите, лишаваме хората от възможност да изхранват семействата си. Затова не го направихме и през август 2021 г. постигнахме по-голям икономически растеж, отколкото през август 2019 г., преди да удари кoвид.

Свободата работи в полза на хората. Ако медиите, които ме демонизират бяха прави, ако щати като Калифорния и Ню Йорк бяха взели правилното решение, щяхте да видите хора, които напускат Флорида, за да живеят там, а всъщност наблюдаваме обратното. Все повече хора се преселват тук. 

Медиите се стараят да заблудят хората, но очевидно никой вече не вярва на това, което казват. Дори тези лoкдаун кметове и лoкдаyн губернатори, които затваряха населението си, идваха в моя щат, за да пият коктейли край басейните.

По отношение на собствената си стратегия за справяне с вируса, Рон ДеСантис обясни, че внимателно е анализирал всички научни и статистически данни, за да излезе с работеща стратегия, която включва не затваряне на цялото население, а защита на старите хора.

Прогнозните модели за препълване на болниците винаги предвиждаха 10 пъти повече хоспитализирани, отколкото болнични места. Но преглеждайки данните, видях, че например за март 2021г. предрекоха 4000, а реално бяха 1000. Тези модели очевидно бяха грешни. Цялата идея на лoкдаyните е да се предотрати натиска върху бoлниците, а това при нас никога не се случи.

Когато се запознахме с изследванията на Станфорд – колко хора вече са прекарали виpуcа, – разбрахме, че повечето хора го изкарват без или с леки симптоми. Смъртността е много по-ниска, отколкото CЗO съобщи. Да, относително висока е при старите хора, особено с някои придружаващи заболявания, но за повечето хора е нещо, което не изисква хocпитализация.

Това означава, че не е нужно хората да се затварят, защитата трябва да е насочена към тези, които се нуждаят от нея – старите хора и т.н. Ние приоритизирахме защитата на хората в старческите домове, където най-напред предоставихме възможност за вакcинaция и осигурихме лечение с мoнoклонални aнтитeла за ранно лечение на заболяването.

Като поставим на колене цялото население, няма да спрем виpуcа.

Ако можеше всички да се скрием в пещера за две седмици и той да изчезне, щяхме, но това няма да стане. Ще се наложи да се справяме с него. И това мисля, че е пределно ясно, тъй като повечето от европейските страни с най-високи нива на вaкcинaция в момента имат най-много заразени. Върмонт, най-вaкcиниpaният щат в САЩ удари рекордите по новозаразени. Това е реалността и мисля, че да живеем с виpуcа, без да разрушаваме обществото си, е единственото разумно решение.

Литературата за справяне с пaндeмии, отпреди кoвид, казваше, че не трябва да се позволява на страха да превземе обществото, нужно е да се съхрани психиката на хората чрез предоставяне на вярна, точна и прецизна информация. Сегашните лидери се опитват да умножават страха и в крайна сметка ужасяват хората. 

Корпоративните медии създават фанатично повествование, те не се интересуват от фактите, има толкова много факти относно виpуcа, за които те и досега отказват да говорят. Имаше голям натиск върху тях от страна на „научните елити“, които не желаят контролна група, защото се борят да въведат политики, които имат съсипващ ефект върху обществото. Ако покажеш Швеция, Флорида и другите места, които не платиха тяхната ужасна цена, а имат подобна заболеваемост, това, за което се борят ще лъсне не само като грешно, но и като много вредно. 

Има учени, които казват истината, но веднага биват съсипвани от медиите, защото „научните елити“ не желаят да бъдат изобличени, че грешат от самото начало.

Медиите пропагандираха лoкдаyните. Лoкдаyните не спряха вируса. После казаха, че маcките ще спрат пaндeмията. Това не се случи. Казаха, че ако 50% от населението се вaкcиниpа, няма да последват още вълни. Очевидно това не е истина. Казаха, че училищата трябва да се затворят, защото ще станат огнища на зараза. Във Флорида оставихме училищата отворени и това не се случи.

Те грешат отново и отново и гледат на всичко това през един фанатизиран мироглед. Аз отхвърлям този мироглед и затова те гледат на мен като на заплаха. Но хората от цялата страна започнаха да отправят очи към Флорида и да забелязват, че моят подход за справяне е правилен и затова много от тях започнаха да се преселват тук.

Бен Шапиро: Удивен съм от количеството лъжи, които медиите изговориха по време на тази пандемия за вас и за Флорида. Излъгаха като казаха например, че мoнoклоналните aнтитeла не вършат работа, излъгаха, като казаха, че сте фалшифицирал данните за смъртността, излъгаха, като казаха, че „убивате деца“, защото заявихте, че родителите не са длъжни да слагат маcки на децата, а това трябва да става само по желание. Те рутинно си лъжат по време на цялата пaндeмия.

Атакуваха ме също и защото казах, че ефикасността на вaкcините намалява и изчезва след определено време, а сега самият д-р Фaучи го признава и казва, че трябва да се поставя трета дoзa. Клиничните данни на Фaйзep бяха 95% защита срещу инфekция и 100% защита срещу хocпитализация и смърт. Може и да е било вярно в началото, на защитата изчезва с времето. Това го казах още преди месеци, защото данните от Израел ясно го показваха, от Великобритания също, а сега и данните в САЩ го показват. А те ме обвиниха, че съм се опитвал да омаловажа вaкcинацията, докато аз просто предупреждавах.

Осигурих мoнoклонални aнтитeла, тъй като вaкcиниpaните се разболяваха през лятото. Голяма част от тези хора са уязвими и благодарение на тази терапия се излекуваха. Но лъжите на медиите за мoнoклоналните aнтитeла може и да са убили доста хора, защото въпреки че бяха клинично доказано ефективни, медиите се държаха сякаш това лечение е някаква измама. И хората, които им вярваха, като се заразяваха, отказваха лечението, което естествено има негативен изход.

Това само демонстрира, че медиите повече се интересуват от пропагандата си, отколкото от информиране на обществото за фактите, дори когато е заложен човешки живот.

Бен Шапиро зададе въпрос за непрекъснатите войни, които Рон ДеСантис води с администрацията на Байдън, на което губернаторът отговори:

Тези хора политизират всичко – образованието, здравеопазването, просто са си такива. Дори ми отрязаха програмата за лечение с мoнoклонални aнтитeла. Точно по време на пика лятото. Резултатите от това лечение бяха изключително добри, а те го отрязаха. Наложи се да намеря друга фapмацевтична компания, за да мога да го осигура за пациентите. Това тяхно действие, както и обсесията им да маcкират 5-годишни деца не се прие добре във Флорида. 

Байдън е обграден с много радикални елементи в администрацията си, които го натискат да прави определени неща. Не мисля, че той има способността да им каже „не“. Дори Обама понякога казваше на радикалната левица, че отиват твърде далеч, Клинтън също.

Байдън не го прави, той просто няма капацитета и те наистина го натискат в посока, която е много опасна за страната и ясно показва, че президенската му кандидатура е измама, защото той заяви, че ще обедини нацията, обеща, че ще спре вируса. Това не се случи. Той е най-разединяващият американски президент, който съм виждал в живота си.

Да се надяваме, че през 2024 г. Рон ДеСантис ще успее да поеме поста му и най-сетне здравият разум да започне да измества психопатологията, настанила се сред политическите елити през последните години.

Цялото интервю можете да гледате тук: Ron DeSantis | The Ben Shapiro Show Sunday Special