.

При убийство на жена, първият заподозрян е съпругът й. Това е цялата истина за това, какво мислят хората тайно за брака. – Джордж Оруел

Да сключиш брак е лесно. Трудно е да го запазиш.

Актьорът Дензъл Уошингтън е открил тайната на брака:

Тайната на добрия брак? Прави всичко, което ти каже жена ти! „Да, скъпа.“ И дишай дълбоко!

Мъдростта в брака се трупа трудно, стъпка по стъпка. Ето и някои от тях:

Бракът изисква непрекъснати усилия.

Никога не спирайте да „излизате“ с половинката си. Винаги й обръщайте внимание. Продължавайте да се учите, да споделяте и да се смеете заедно. Отнасяйте се добре със себе си и още по-добре с партньора си.

Никога не пренебрегвайте външността, думите или действията си – и особено мислите. Полагайте усилия да ставате все по-добър човек, любовник, партньор, готвач, барман, родител, чистач и шофьор. Стремете се към истината, а не към правотата.

Уверете се, че слушате внимателно – първия път и изобщо всеки път. Изпълнявайте задачите и обещанията си в срок. Дръжте си устата затворена, не охкайте, не мрънкайте. Бъдете услужливи и насърчаващи. Предвиждайте бурите; те отминават. Утрото е по-мъдро от вечерта. Разрешавайте споровете си преди лягане (извинявайте се!).

Кавгите просто не си заслужават.

Поне така стоят нещата в повечето случаи. Подбирайте битките си внимателно. Правотата ще ви донесе само мимолетна гордост, но ще вбеси половинката ви. Лоша идея. Бъдете умни!

Американската журналистка и писателка Миньон Маклафлин казва:

Ако съставите списък на причини, поради които двама души стъпват в брак и още един списък – от причини, заради което се развеждат, ще бъдете поразени от числото съвпадения в двата списъка.

Добре е да помислите върху това!

Смейте се!

В противен случай бракът е обречен. Но ако се смеете, ще преборите рутината, глупостта, болката и страха. Например, можете да се посмеете заедно на констатацията, че:

Бракът е единственият вид затвор, от който те пускат за лошо поведение.

„Как е животът?“ = „Как е жена ти?“

Двете са едно и също. Това е едно клише, с което и двата пола са съгласни. Рецепта за дълга и щастлива връзка между мъж и жена:
– Когато двамата са на едно и също мнение – да бъде така, както той иска; когато двамата са на различно мнение – да бъде така, както тя иска!

Бракът може да е като влакче на ужасите.

Как е брачният живот? Отговорът може да е различен всеки ден. Днес е страхотен, утре – ужасен. И какво от това? Актрисата Бриджит Бардо отдавна е констатирала:

Бракът – това е съглашение, условията на което ежедневно се преразглеждат и утвърждават наново. 

Никога не сравнявайте съюза си с този на другите.

Това е изпитана рецепта за катастрофа. Никога не сравнявайте къщата, връзката, половия живот, финансовото си положение или каквото и да е с чуждите. Това е първата стъпка към капана на всепоглъщащите страх, ревност, завист и други негативни емоции.

Живейте собствения си живот! Предизвиквайте най-доброто у другия и работете над своя брак, според своите стандарти и очаквания!

Инстинктите и емоциите надделяват над здравия разум.

В любовта се губи разсъдъка, в брака се забелязва загубата.

Този урок е сред най-трудните за научаване и приемане. Понякога единият партньор е прав въпреки неправомерните аргументи, ирационални изисквания и емоционални молби.

Здравият разум сам по себе си често не е достатъчен и ни отвежда в грешни посоки. Понякога трябва да се вслушвате в половинката си и да следвате нейните насоки, а въпросите да задавате по-късно.

Не ви ли липсва разнообразието?

И да, и не. Дори в миналото да сте обичали да ходите по срещи, когато сключите брак, ще се замислите два и три, и четири пъти, преди да пуснете питомното, за да гоните дивото.

Щом сте инвестирали толкова много усилия във връзката с избрания от вас човек за толкова дълго време (и сте изкарали късмет), защо бихте искали да застрашите всичко това заради някаква си мимолетна свалка?

И те се оженили и заживели дълго и щастливо. 3 години щастливо, 57 години дълго.

И още по-важно – ако сте спрели да „преследвате“ половинката си, самите вие носите вина за това. Ако сте спрели да я вълнувате с шегите, действията и идеите си, значи ви трябва свеж подход. Ваш дълг е да поддържате интереса й към себе си и към посоката, в която сте се запътили заедно.

Жена/Мъжът ви е различен човек всеки ден. Предизвиквайте вълнение, като я/го ухажвате така, сякаш искате да я/го спечелите отново. Експериментирайте от време на време.

Търпението не е добродетел – то се печели.

Нямам предвид търпение към партньора си, но и към себе си. Трябва винаги да се стараете да се самоусъвършенствате, но напредъкът никога не идва бързо.

Търпението е единственият начин да преодолеете разочарованията, които се скупчват, когато съберете двама души с различни характери, хормони, култури, езици, мирогледи, хигиена и начин на живот в една къща.

Медитирайте, молете се, разхождайте се в квартала. Направете всичко възможно, за да сте търпеливи към себе си и половинката си. Така ще надвиете слабостите си и глупавите поводи за скандали и разочарования.

– Жена, отивам да хвърля боклука, и после до магазина. Искаш ли да ти взема нещо?
– От магазина ли?
– Не бе! Ако кажеш, може и от боклука.

Половинката ви винаги е на първо място.

Мъжът разбира, че е влюбен, когато за два дни изгуби интерес към колата си.

Не книгата, не работата, не най-добрият ви приятел. Когато интимният ви партньор се нуждае от вас, зарязвате всичко останало. Иначе, рано или късно, той ще зареже вас.

Не се примирявайте или отмятайте!

Щом започнете да го правите, връзката ви бавно тръгва към своя край. Поддържайте високите стандарти, които сте имали, когато сте се запознали, впечатлили и влюбили.