.

Този текст се нарича „Дезидерата“ –  желано, необходимо.

Мнозина смятат, че датира от 1692 година и е намерен в старата църква „Свети Пол“ в Мериленд и авторът на тази прекрасна ода за хармония, щастие и любов, написана на латински, е неизвестен.

Всъщност автор е американският поет Макс Ерман през 1927 г., който я пише за себе си, описвайки онези добродетели, които смята за най-важни. Вероятно поради тази причина, текстът на поемата носи красива древна мистика.

Мини спокойно през шума и забързаните тълпи и си спомни какъв покой може да ти дари тишината.

Дотолкова, доколкото е възможно, бъди в добри отношения с всички хора, но без да прекланяш глава.

Казвай своята истина спокойно и ясно, но се вслушвай и в думите на другите, дори да са глупави и невежи, защото и те имат какво да разкажат.

Избягвай гръмогласните и агресивните, защото те дразнят духа.

Ако се сравняваш с другите, може да станеш суетен или огорчен, защото винаги ще има по-големи и по-малки хора от теб самия.

Наслаждавай се на постиженията си, както и на плановете си.

Продължавай да се интересуваш от личния си напредък, колкото и скромен да е; това е реално владение в променящите се случайности на времето.

Бъди внимателен в работните си дела, защото светът е пълен с измами. Ала нека това не те заслепява за добродетелта, която съществува; много хора се стремят към високи идеали и навсякъде животът е пълен с геройства.

Бъди себе си и най-вече не показвай престорена любов! И не бъди циничен спрямо любовта; тъй като пред лицето на всяка пустош и разочарование тя е многогодишна като тревата.

Поучи се от мъдростта на годините и без болка се прости с младостта.

Отглеждай сила на духа, за да те брани от внезапното нещастие. Ала не се опечалявай с тъмни форми на въображението. Много страхове се раждат от умората и самотата.

Отвъд благотворната дисциплина, бъди добър към себе си. Ти си дете на вселената не по-малко от дърветата и звездите; имаш право да бъдеш тук.

И независимо дали за теб е видно или не, вселената следва своя правилен път. Затова бъди в мир с Бог, какъвто и да си Го представяш.

И каквито и да са твоите усилия и стремежи в шумния безпорядък на живота, запази мир в душата си.

С всичките си преструвки, робия и разбити мечти – все още светът е красив. Бъди ведър! Стреми се да бъдеш щастлив!

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави – ЕКЛИСИАСТ