.

Везни е първият знак, в който егото се пречупва.

Освен за себе си, вече мислиш и за някой друг и започва навлизането и отварянето за колективното съзнание, чийто израз дават втората шестица от 12-те знака.

Везни е знакът на партньорството, на взаимодействието с друг човек, знакът на есенното равноденствие, когато Слънцето, погледнато от годишна гледна точка, залязва.

Залязва за физическия свят, изгрява за духовния.

И сякаш във Везни става взаимодействие между деня и нощта, между духовното и материалното, между личното и общественото.

Започва процес на мислене, на учение, топлината лека-полека започва да се пренася навътре, макар още да сме много далеч от зимата. Знакът Везни е най- добре да бъде разглеждан с неговия полярен знак – Овен.

При Овен Слънцето е в екзалтация, във – Везни в падение. Изгрев – залез или Залез – изгрев.

Когато фокусът е върху теб самия, ти забравяш в този момент другия (Овен). Когато се концентрираш върху другия (Везни), забравяш в този момент за себе си.

Овенът действа, Везните мислят; Овенът решава, Везните се колебаят; Овенът казва – аз!, Везните казват – ти!

И все пак всеки от тях, ако следва точно принципа си, стига до правия път, още повече, ако не се противопоставя на другия, а чисто и просто си взаимодейства с него.

Действие без мисъл (освен, ако не е свише), знаем докъде води. Постоянно колебание, без никакво решение, също.

Затова Везните са знак, който ни учи на взаимност – взаимопомощ, сътрудничество между различните енергии, между различните хора, народи и т.н.

Везните умеят да разграничават нещата (неслучайно Сатурн във Везни е в екзалтация), да ги преценят и да отдават точната стойност на всяко нещо.

Везните са кардинален въздушен знак с планета управител Венера. Макар да не са напористи водачи като Овните с управител Марс, те също са ръководни фигури, но по доста по-дипломатичен начин.

Хора със силно влияние на Везни са духовити, чаровни, с много хармонични черти, което го прави красиви и привлекателни.

При Везните винаги има една лекота на общуването, нещо изтънчено в маниерите, нещо лъчезарно в излъчването.

Никак не е трудно да се влюбиш в такъв човек, още повече, че благодарение на умението им добре да си партнират с някой друг, ти се чувстваш в тяхната компания толкова себе си, толкова естествен, изобщо свободен да си такъв, какъвто си.

Но и самите Везни до известна степен обичат свободата като въздушен знак.

Разбира се, за истинско партньорство, освен любов и разбирателство, е нужна точна дистанция, така че хората да се обменят, да общуват, без да се обезличават или да се превръщат в патерици едни на други.

Везните са красноречиви, те добре владеят езика, умеят да водят диалог с другите без да се налагат, но и без да отстъпват.

Случва им се да спорят заради тръпката, но е нужно да внимават да не хабят напразно енергия, защото е голяма лъжа, че в спора се ражда истината.

Който знае някаква истина, не изпитва нужда да я налага на някого, който не е възприемателен за нея, само за да задоволи егото си.

Споделянето на гледна точка между хора, които са отворени да приемат и различна концепция и искат да изградят в главата си по-пълна картина на нещата, вече е друго, защото има градивно сътрудничество.

Често Везните обичат да изказват противоположно мнение на това, което е прекалено крайно, само за да уравновесят нещата.

Това, може би, се дължи и на факта, че самата планета Венера за разлика от мнозинството други планети се върти около оста си обратно.

Венера дарява Везните с много усет и вкус за красота, за естетика, за мярка (Сатурн в екзалтация).

Те са музикални, обичливи, благоразположени, толерантни и доста талантливи. Това е така и защото са по-витални като характер.

Предприемчиви, лесно боравят с пари, хем са гъвкави, хем са находчиви, когато разберат какво наистина трябва да правят. Някои определят тяхната колебливост, като отрицателно качество.

Но според мен, много зависи на кое ниво се проявява тя. Те са въздушен знак, въздухът е свързан с мисълта, с менталния свят.

Много е опасно, когато имаш твърди концепции за неща, които са противоречиви на нивото, в което са се зародили. Например въпросът с бежанците, който е толкова актуален в момента. Възможно ли е да имаш толкова застопорено мнение, когато този проблем има толкова много различни страни – човешка, социална, световна.

Обаче в същото време в принципите (елемента – огън) е нужно да си точен и единомислен – например в случая, че трябва да има мир, да има просвещение, да има правда и любов между хората. В това не трябва да има две мнения.

От Съзвездията, казват Посветените, че пристига много чиста енергия, тя се възприема от планетите, които вече я пречупват и при хората пристига и положителна и отрицателна енергия от съответната планета.

Като вече много зависи от съзнателността на самия човек дали ще задържи само положителната, и дали ще успее да пропусне или трансформира отрицателната.

И така за положителните неща, които дава планетата Венера, вече се спомена. На по-низш план Венера, на която постоянно валят киселинни дъждове, заради сярата там, кара хората да изопачават естествените прояви на любовта.

Това може да се проявява, когато използваш красотата, изкуството, привързаността, за да служиш не на висшето, а на низшето в себе си и другите.

Всеки, който в хороскопа има Венера с трудни аспекти, трябва да внимава повече. И все пак „Който пее, зло не мисли!”, а повлияните от Венера сякаш са родени с музика в кръвта си.

Везните са ментален знак и като цяло нивото на чистота – психическа и физическа е по-високо от това на повечето хора.

Те са често усмихнати и приятелски настроени към другите. Обичат да са сред хора, като ценят изисканите заведения, качествената музика, добрата храна във всяко едно отношение, скъпите дрехи.

Повечето от Везните имат нужда да са социално ангажирани, не са точно тип домошари, дори напротив – сериозно напредват в професията си и са доста обективни и реализуеми в средата, в която са.

Най-класическите професии за тях са свързани с правото – съдии, адвокати, но също така много от тях са общественици, музиканти, композитори, писатели, художници, актьори.

Типичните Везни няма да се задълбочат прекалено в някакви свръхзадълбочени душевни и отвлечени състояния.

Макар романтични, те са и практични хора и техният партньор трябва да е независим и самостоятелен човек, който ще ги оставя да дишат, няма да им държи сметка на кого са се усмихнали и на кого са дали визитката си, но ще умее да разговаря с тях, винаги ще се възхищава на грациозността и красотата им, което всъщност няма да е никак трудно.

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Стремежът към баланс може да се превърне в капан за Везните