.

В неделя, във Франция, острови Сен Пиер и Микелон, отвъдморски френски територии, Стефан Клеро, депутат във френския парламент от партията на Макрон бе посрещнат от гневните си съграждани пред дома си.

Хората търсеха сметка от депутата защо е гласувал „За“ зелените сертификати, наричаха го „предател“ и го замерваха с водорасли, боклуци и всякакви нечистотии.

Докато здравният пропуск е в сила в континентална Франция от доста време, изискването в Сен Пиер и Микелон ще бъде въведено по-късно тази седмица.

Клеро каза пред медиите, че е излязъл на верандата си, за да се обърне към протестиращите, събрали се пред дома му, но малко след разговора му с тълпата, гражданите започнали да хвърлят водорасли и мръсотия по него.

Пропомняме ви, че миналата седмица френският президент Еманюел Макрон каза, че целта на неговите ограничения е да „вбеси антиваксърите“. Спекулира се, че демонстрантите са използвали тези думи като гориво за атаката срещу Клеро, който е член на политическата партия на Макрон.

Само този уикенд повече от 100 000 души в цялата страна протестираха срещу новото правило, което няма да позволи на френските граждани да показват отрицателен тест за достъп до обществени места. Законопроектът на практика ще забрани на неваксинирани граждани участие в обществения живот, съобщи Би Би Си.

Един от протестиращите, администраторът на болницата Вирджини Хогет, каза пред агенция Ройтерс, че забележките на г-н Макрон са „последната капка, която преля“.

А в Париж, където около 18 000 души протестираха срещу новия закон, демонстрантите отговориха на грубия му език, като скандираха:

„Ние ще те вбесим!“