.

Току-що сте започнали работа, за която ви плащат наистина добри пари. За колко доходоносна позиция говорим? За работа, в която изкарвате достатъчно, за да можете най-накрая да си купите собствен апартамент или нова кола, а може би и двете взети заедно.

С други думи, вие сте постигнали това, за което мечтаят много хора. Но има нещо, което не е съвсем както трябва. Новата ви работа е просто окей, а в някои моменти е откровено досадна, дразнеща и дори непоносима.

Въпреки това, как бихте могли да се откажете от работа, която осигурява подобно заплащане? Истината е, че макар парите да са изключително важен фактор при избора на работа, ако сте сигурни предлаганата позиция върви ръка за ръка с един от тези три фактора, то може би по-умното решение е да потърсите друга работа:

Нивото ви на стрес в работата ще полети до небесата

Когато претегляте плюсовете и минусите на новата високоплатена работа и в полето „минуси“ включва: „80-часова работна седмица, липса на помощен персона и шеф гадняр“, може би сте на път да отхапете по-голяма хапка, отколкото може да преглътне.

„При високи нива на стрес тялото ни отделя хормона кортизол, който пречи на добрия сън, вреди на паметта и дори създава сърдечни проблеми“, казва Д-р Стейси Фройденбърг, психилог от американския щат Колорадо.

„В допълнение към това, редовният стрес допринася за чувствата на безпокойство, депресия и ниско удовлетворение от живота“, добавя тя.

Също така, не трябва да забравяте, че времето е пари. Когато търсите работа, трябва да вземете предвид работното време и достъпността в извънработните часове, която очакват от вас потенциалните ви работодатели.

„Понякога хората отделят внимание единствено на предлаганото заплащане, без да вземат предвид изискванията, с които върви работата.

Ако на едно работно място ще получавате малко по-голяма заплата, отколкото на друго, но ще трябва да работите по 20 часа на седмица повече, то определено не си заслужава да приемете работата с по-високо заплащане.“, казва Кристофър К. Лий, основател на коучинг компанията PurposeRedeemed.

Ще намразите работата

Ако сте креативна личност, която предпочита да работи по амбициозни, но понякога не толкова популярни идеи, то би трябвало да сте добре запознати с факта, че работата по подобни проекти често не е особено доходоносна.

Това може да ви накара да се изкушите да потърсите по-добре платена работа, която обаче да изисква от вас да седите по цял ден на едно място и да преглеждате статистически и анализи (нещо което вие ненавиждате). Не го правете.

„Въпреки че започването на работа, която предлага по-добро заплащане, може да изглежда като стъпка напред в професионалното ви развитие и възможност да подобрите качеството си на живот, тя всъщност може да доведе до точно обратното, ако не харесвате това, което правите“, казва, д-р Фройденбърг

„Хората, които работят на място, в което могат да се възползват от своите качества, силни страни и интереси, са три пъти по-склонни да оценяват качеството си на живот като отлично и шест пъти по-склонни да оценяват работата си като ангажираща.

Само 15% от тези хора проявяват желание да напуснат работа.“, казва Сюзън Пепъркорн, основател на базираната в Бостън коучинг компания Positive Workplace Partners, цитирайки проучване на Gallup от 2015 г.

Освен това, изследванията показват, че служителите, които имат възможността да разкрият пълния си потенциал на работното място, са значително по-продуктивни от онези, които нямат подобен шанс.

Иначе казано, освен че ще бъдете нещастни, вие най-вероятно няма да бъдете и особено ефективни и полезни, докато работите нещо, което не ви харесва.

Ще се чувствате не на място

Ако сте ограничили избора си на работа само до позиции, които плащат добре, може да пренебрегнете някои критични фактори за самите компании, които предлагат тази работни места.

Не се подлъгвайте по големите суми, с които тези компании привличат кандидати, защото това може да ви отведе на работно място, което има фирмена култура, ценности и визия, които по нищо не приличат на вашите.

„Ако трябва да продадете продукт, в който не вярвате и не харесвате, или пък ви се налага да работите в организация, чиято култура не отговаря на вашите лични ценности, винаги ще се чувствате не на място.“, казва Лий.

„Високото заплащане само по себе си не е достатъчно, за да компенсира всички негативни чувства и емоции, които ще изпитате, когато работата ви е в пълен разрез с вашите убеждения, приоритети и ценности.“, добавя той.

автор: Елана Лин Грос

източник