Мадлен Алгафари казва: „Аз се уча от своите, но и от хорските грешки – такава ми е професията, мисията, шансът ми.“ и в книгата си „Как да се разболяваме качествено“споделя най-честите грешки, които скапват отношенията ни и ни разболяват…

Правило номер едно за болни отношения: НЕ БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ! Така партньорът ви няма да е с вас, а с идеята, която има за вас, с ролите ви, с маските ви, със страховете ви! Така и вие си гарантирате вечно неудовлетворителна връзка или честа смяна на връзките!

Манипулирайте партньора! Играйте театър. Никаква честност и доверие! В никакъв случай! Иначе има опасност да сте щастливи!

Съмнявайте се в половинката си! Щом вие манипулирате, значи, че и вас ви манипулират! Колко хубаво, че сте подготвени!

Лъжете го! Лъжете я! Доверието и честността опасно понижават степента на тревожност и депресия!

Обиждайте и обвинявайте мъжа си/жена си за всичко! Разбира се, че вие сте прави! Имало вариант да сте прави и двамата? Това от кой сладникав филм е?

Да не вземете да различите влюбването от любовта! Това е някаква игра на думи и намалява степента на драматизъм и трагизъм във връзките.

Обичайте другия „заради“, а не „въпреки“ – тъкмо са го научили на това и вкъщи някога и няма да ви се налага да се уморявате с правенето на революции.

Задължително се опитвайте да го променяте! Но нали не вярвате на митовете от приказките, че промяната ставала с любов? С размахан пръст и дуднене е най-добре! По-ефикасен начин за активиране на съпротиви и враждебност няма! Но нали това е целта на една връзка!

Правете сцени на ревност, контролирай тайно смс-те! Най-лесният и кратък път убиване на любовта! Ако изобщо я е имало!

Дръжте се като жертва. Така най-невидими и заобиколно можете да наказвате партньора си по всички поводи, при които и сте могли да реагирате директно. Спестиш отговорност и гарантира много качествена депресия. Една от най-качествените!

Изберете си партньор, който още е зависи от родителите си! Никога няма да ви е скучно! И няма да има нужда да гледате никакви сапунени драми. Ще си живеете в такава!

Не показвайте слабост пред любимия/любимата! Така си гарантирате качествена болка, защото самонараняването от скриването на болката и незачитането на собствените нужди е най-качественото самопрецакване!

Не съблазнявайте партньора! От къде на къде ще му правите тоя кеф! Да не би той да се опитва да ви печели? Защо пък трябва да сте пръв в стъпките към някакво общо удоволствие? Пък и какво удоволствие? Нали целта е болката?

Не правете общи планове! Фантазирането и планирането свалят тревожността. Остава и да замечтаете! Какво ще правите после с успокоението, вие не сте свикнали така!

Никога не бройте до десет, преди да кажете нещо, и никога не отстъпвайте! Смирението би свалило нивата на стресовите хормони в кръвта ви!

Стискайте, преглъщайте, премълчавайте, търпете! Агресията – никога навън! Как иначе ще продължаваме да водим статистиката по инфаркти и инсулти, наднормено тегло и нещастие?

Слушайте повече мама и тати, отколкото съпруга си/съпругата си! Мама и тати са до гроб! А той/тя може да са временни! А по този начин не само може, но дори е сигурно!

Сравнявайте партньора си винаги с предишните! На глас! С особена носталгия! Така успешно изчезва либидото, мачка се самочувствието и се командва, защото неговият/нейният депресивитет расте! В някои случаи вероятността да получите лилав грим около очите нараства! А поредният ви период на самота също се приближава успешно!

Не се грижете за партньора си! Глезите го излишно. Ще вземе да изпита удоволствие. Да не говорим, че и на вас може да ви хареса. Няма да можете да споделяте общото чувство за недоволство от връзките, изразявано от всички ваши приятели, а и няма да ви разбират.

Какво? Консултация с психотерапевт? Луди ли сте? Ами ако вземат да ви се оправят отношенията? Та вие изобщо не сте учени да живеете без стрес! А и опасността от щастие се увеличава!

Никакво лично време! 24 часа залепени за партньора! Като дупе и гащи! Задушаването е гарантирано! Имате немалка вероятност и за панически атаки, качествени депресивни симптоми, задух, топче в гърлото, гадене, психогенна кашлица. Цял букет наведнъж!

Никакво хоби и лично пространство! Те са за ергените и за момите! Изобщо връзка и несвобода трябва да бъдат синоними, ако искате добри нива на потиснатост. Антидепресантите днес са качествени, с минимални странични ефекти и добра възможност за изграждане на зависимост от „външните патерици“.

Противоположното поведение също е изключително ефикасно за повишаване на индекса на нещастието – слободия, никакво зачитане на връзката и присъствието на партньора.

Натрупването на недоволството в годините и отлагането на честността е незаменимо условие за разрушаване на връзките в момента, в който „язовирната стена“ се срути! Гарантира и добри нива на стрес за съседите, без да е необходимо да са правили никаква инвестиция в казуса. Е… понякога са!

Не прощавайте никога! Отмъстителността и добрата памет за кирливите ризи пазят гордостта и Егото ви в добра кондиция! Винаги готови за битки! Животът е битка! Спокойният живот живот ли е?

Използвайте винаги думите „ти винаги…“ и „ти никога..“. Така си гарантирате добри садистични отношения завинаги, качествено обобщено отхвърляне на цялата личност на партньора, а не само на конкретното му действие, осигурявате си обида, горчилка и поводи за следващи „винаги“ и „никога“! Нима винаги не е така?

Сменяйте партньорите като носни кърпи! Щом има дори малък проблем, значи не го обичате повече! Или не сте обичани! Никога няма да сте доволни, а симптомите ви ще се роят в изобилие дори исъс следващия партньор, защото с промяна отвън невинаги се сменя вътрешното!

Същото можете да постигнете и като стоите упорито в нещастна връзка до края на живота си. Егото ви би могло да е перверзно гордо от издръжливостта ви, а депресията – най-качествената депресия от тази на всички около вас.

Никакви забавления, никакъв смях с партньора. Връзката е нещо само и изключително сериозно! А смехът заплашва с покачване на нивата на хормоните на щастието – ендорфините.

Ендорфините се покачват и от редовните удовлетворителни оргазми! Следователно сексуалното удоволствие е заплаха за доброто качество на дълго отглежданата ви депресия.

Ролките и пеньоарът са облеклото на примерната съпруга, а развлеченият анцуг и мръсен потник – на нормалния съпруг! Изненадите – отклонения от тази норма, ви застрашават със свръхдоза удоволствие!

Всички скандали – пред децата! Че за какво друго да са децата, освен за публика на вашите скандали? Пък и да са по-подготвени за своите настоящи и бъдещи невротични симптоми.

Състезавайте се с партньора. Така нивата на напрежение в двойката ще са винаги високи. Кой колко пъти е изхвърлил боклука, кой на кого е купил по-скъп подарък или кой повече пъти се е налагало да прави компромис. Така печелите противник за цял живот! Така си е – връзката се изгражда от двама противници. Кой каза, че трябва да са съюзници? Това е за идеалистите! Идеално и реално не са тъждествени!

Не пропускайте старателното изграждане на конфликтни отношения с тъщите и свекървите – гаранция за увековечаване на проблемите и в отношенията с партньора ви!

Пренасяйте редовно проблемите от работата си вкъщи! Партньорът е за това – нали именно затова се води най-близък – за да отнася всичките ви неизхвърлени навън „не“-та.

Никога не казвайте „Не“! Липсата на тази вълшебна дума ви осигурява най-бързия и лесен достъп до депресията, високата тревожност, високото кръвно, сърцебиенето, паническите атаки, натрапливите мисли, хипохондрията, проблемите със зъбите, алергиите, киселините, язвата, камъните в жлъчката и бъбреците, невродермитите, ставните заболявания, диабета, инфарктите, инсултите, туморите дори! Само една двубуквена дума – вълшебният ключ към букета от болестите на двайсет и първи век!

Никога не казвайте и „Да“! Така блокирате опасния достъп на любов и помощ до вас! Любовта и помощта са за безпомощните здрави! Вие сте най-силните болни в света! Да си спомним незаменимия лозунг отпреди няколко десетилетия: „Нашите болни – най-болни в света!“ „Мила Родино, ти си земен рай!“? Време е да се промени този злепоставящ текст на химна ни. Ние сме поставени на първо място по „адски зле“! „Райски добре“ не съществува!

Дундуркайте партньора като бебе. Направо го осиновете! По-лесен начин да си спестите сексуалните му щения няма! Никой не желае майка си и баща си! Спокойно!

По този начин си осигурявате и постоянни те му действия „напук!“, защото децата така реагират на родителите си, когато особено не са вече съвсем деца! „Напук“ е добра стратегия за реализиране на качествен невротизъм!

Натяквайте на партньора/партньорката си как се държат чуждите мъже или чуждите жени! Така успешно ще намразите приятелите си! В днешно време не можеш да имаш приятели! Ще се карате качествено вкъщи, а заплахата от правене на любов е парирана напълно!

Кой измисли това за равноправието на половете и взаимното разделяне на отговорностите и задълженията? Това е за извратените общества! Ние сме си нормални! Жената да си е жена! Мъжът да си е мъж! Така никой никога няма да израства, да се развива! Това с израстването са приказки за наивници! А ние не сме наивници! Ние сме качествени, консервативни комплексари!

Мъжът трябвало да признае женското начало у себе си, а жената – мъжкото?! Не! В никакъв случай! Това е заплаха за вашите болести! Това гарантира здраве и израстване! Да не говорим, че заплашва с промяна на национален модел на мислене и опасно подобряване на качеството на живот!

Притискайте партньора непрекъснато, поставяйте ултиматуми, изнудвайте, цупете се, тръшкайте се, сърдете се! По-незряло поведение не може да има! Да живее неможещото да порасне дете! То никога не е заплашено от спокойна и хармонична връзка!

Повтаряйте на половинката си, че никой друг не може да ви замести! Че той/тя не ви заслужава! Мачкайте! Мачкайте! Това ви осигурява власт! Власт над едно смачкано нищо! Гордейте се! Изобщо гордостта е едно прекрасно качество! Е, не може да се яде, не може да ви прегърне, но… нали и без това всички сме сами! Формалното присъствие на партньор в живота е важно за пред хората!

Интересувайте се винаги от това какво ще кажат хората! Човек или е човек, или е хората! А да си човек и да отстояваш себе си е опасно! Важни са хората! Иначе може да те изоставят! Затова по-добре да изоставите себе си! Така си гарантирате най-болезнената самота!Предайте се, откажете се от всякакви опити за подобряване на отношенията! Нали от малки ви учат, че хубавото не е на хубаво! По-добре познатото нещастие отколкото непознатото щастие!

Никога не обсъждайте в спокоен диалог проблемите си! Спокойният диалог е за страхливците! Вие сте смели и скандалите са вашата стихия! Какво като не решават проблема? Нали това е целта – да имаме болни, болезнени и болестотворни проблеми!

Говорете с намеци, заобиколки, недомлъвки! Никога направо и директно! Иначе прекалено си опростявате живота, а простият живот е за простите хора!

Използвайте децата като средство за манипулиране на партньора! Така вредите на всички в системата семейство! С един куршум – всички зайци!

Правете мръсно на другия, погаждайте му номера! Хем ще развивате креативност та си, хем си гарантирате доживотен враг! Няма да ви е скучно никога!

Не бъдете приятели с партньора си! Приятелството си е за приятелите! Това е мъжът ви/жена ви!

 Третирайте другия като ваша собственост! Приемайте го за даденост! Ако се бунтува – чудесно: ще ви вдига кръвното. Ако търпи – пак същото – но по заобиколен начин! Така също разболявате успешно и себе си, и него, и връзката ви!

Оженете своята невроза за неврозата на партньора! Например своя мазохизъм – за неговия садизъм! Така с най-малко усилия ще си подхранвате взаимно болестите! А за разнообразие можете да си сменяте местата. Защото това са двете страни на една и съща монета! Мазохизъм без садизъм няма, и обратното!

Делете си вещите, парите, децата! Сливането в едно ви застрашава с прекалена отдаденост и сигурност! Дозата несигурност е важна! Винаги трябва да сте напрегнати и нащрек! Така се живее будно!

Да не вземете да повярвате на блудкавите любовни романи и филми! Това са филми!

Разводът понякога може опасно да облекчи депресията ви. Не се поддавайте! А понякога може да ви лиши от основния генератор на напрежение – връзката ви. Така че, стойте в нея! Безпокойството е живот! Покоят е за покойниците!

Колкото повече се страхувате да загубите партньора си, толкова повече го отблъсквайте от себе си. Например той е сгрешил, но вие го накажете така, че да го изпъдите, какво като най-дълбоко в себе си не искате да го губите. Не са важни най-дълбоките потребности на душата, важни са моментните реакции, които са функция на нараненото Его.

Никога не се интересувайте от разликите между мъжкия и женския начин на мислене. Не четете такива книги, защото рискувате да си направите живота по-лесен и приятен, като се научите да приемате спокойно непроменимите разлики.

Изобщо не четете литература за самопомощ! Това са книги! Книгите не могат да променят живота! Изобщо защо ли ги пишат? Те са за наивните! А тия, дето ги пишат, са още по-наивни, като си мислят, че някой ще ги чете и послуша!

Бъдете скъперници на пари, на чувства, на ласки, на поощрения! Партньорът няма право да получава! Така си гарантирате и вие по-малко получено! Колкото повече липси н живота, толкова повече симптоми!

Не задоволявайте потребностите на партньора. Не му създавайте чувство за сигурност и принадлежност, не го утвърждавайте, не хранете нито тялото, нито душата му, не бъдете физически щедър на ласки и близост и никакъв секс или някакъв, но не желания от него! Така и вие няма да получавате в замяна. А всяка незадоволена потребност се превръща в симптом! Добра инвестиция в качественото ви усърдно разболяване!

Ако изобщо искате да имате най-качествените диагнози, не следвайте гласа под лъжичката, не слушайте тялото си, не давайте воля на вътрешния импулс! Колко сте силни! Кой като вас е успял да опровергае природата! В замяна получавате като бонус болест след болест. Душевни, телесни – съдбата е щедра! Неее, това дори не е съдбата. Това е ваше собствено постижение! Поздравления! Каква мощ! Виждате ли, че можете да правите магии – да материализирате невидимото!

Не ходете на почивки, не пътувайте заедно! Не стига, че сте женени, та и на почивки да ходите заедно! Има опасност там да се забавлявате и отношенията ви да станат по-приятни и леки.

Работете нон-стоп. Никакво време за партньора! Да не е малко дете, че да му се обръща внимание. То и като малък не е имал такова – тъкмо е свикнал. Защо да го разваляте и да го разглезвате. После ще се наложи и благодарността му да понесете, пък, не дай Боже, и жестове в замяна!

Всичките отговорности и задължения прехвърлете на гърба на партньора. А вие мързелувайте! Нали психолозите казват, че трябвало да се допълвате. Ето идеалния вариант. Единият само ще дава, другият само ще получава. Да мирнат сега психолозите – послушахте ги веднъж – да им затворите устата. Само тръбят по медиите, че вие сте криви, а те прави. Ето, ето веднъж ги чухте – да млъкват сега!

Дръжте сметка на половинката си за всяка минута. Къде, с кого, как точно е прекарана. Контролът е важен! Напрежението успешно се трупа, любовта се задушава! Нали това е целта!

Слушайте само акъла, който ви дават вещите приятели. Нищо, че те от своята камбанария гледат на света. Вашите лични усещания и преживявания във връзката нямат значение. Важно е мнението и съветите на другите. После като се окаже, че не са прави – идеално – всички се чувстват зле, а връщането към комфорта е трудно или направо невъзможно. Но за какъв комфорт говорим. Днешните хора не се стремят към удоволствието, а към болестите и страданието.

Оплаквайте се! Оплаквайте се навсякъде и непрекъснато от партньора си. Пред другите, но в негово присъствие е най-качествено! Блестящ начин за трупане на гняв и болка!

Лъжете и крийте от половинката си истините! Всяка спестена истина (за каквото и да се отнася) е изневяра. А изневярата днес е естествена като дишането!

Завиждайте на най-близкия си! Как не го е срам да се справя с нещо по-добре от вас или да е по-успял! Срамувайте се от това! Срамът и завистта са перфектен самоделен бич за душата. Няма нужда да си купувате камшик.

Никакво докосване! Това е лигавене! Прегръдка, хващане за ръка, целувка! Има опасност да се разнежите и да съсипете старателно градената депресия!

Не се прибирайте вкъщи. Правете си каквото си искате. Постоянно! Последното е особено важно! Иначе, ако е по-либерален, партньорът може и да приеме, но постоянното безхаберие ви гарантира пилене на нервите и постоянна бойна готовност.

Не дръжте на думата си. Иначе ще вземе да ви повярва партньорът, че и вие самите ще вземете да си повярвате. Това застрашава ниската ви самооценка!

Критикувайте всичко и постоянно. Правете ненаситно забележки! Опънатите нерви на половинката ви са обещаващо начало на взаимна всеотдайност в морето на отмъщението.

Пречете на успехите на партньора си. Слагайте пръти в спиците му. Няма такова нещо като съвместни усилия и подкрепа. Това е от миналия век! Днес е време за индивидуализъм – така и така не сте успели да станете индивиди, поне като компенсация да сте индивидуалисти. Какво правите тогава заедно ли? Ами качествено си тровите нервите!

Не слушайте другия какво ви говори. И изобщо не се изслушвайте взаимно. Изобщо даже и не говорете. Смисъл няма! И без това не ви чуват. Пък ако вземе случайно да ви чуе, ще ви отнеме основанията след това за нападки.

Бийте се! Често и по много! И стойте доживотно в тази връзка! Какво огромно доказателство, че сте важни един за друг. А какво да кажат тези, дето не ги забелязват? Боят е прекрасно признаване на съществуването ви! При това – страдалческо от най-високо качество!

Усвоете правилния речник: кучка, идиот, нещастник, мръсница и т.н. Осигурява болка от най-висок порядък!

Не споделяйте! Не изразявайте емоции. Всяка преглътната емоция – и негативна, и позитивна, е гарантиран симптом. Виртуозно самоделно подготвен!

Заплашвайте партньора с раздяла или с вечно оставане заедно – според ситуацията! Страхът най-бързо променя биохимията и биофизиката в организма! Страх и гняв стоят в основата на всички болести на днешния човек. Добре е да знаете това! И най-бързо убива любовта! Любовта не е за днешните времена!

Смейте се не с партньора си, а на партньора си. Иронизирайте го, подигравайте го. Особено публично! Особено, ако не е способен да се защити. Забавлявайте се! Унижението е нещо, което най-бързо генерира желание за мъст или… тумори!

Пълното пренебрежение е незаменим подход за бавно и невидимо унищожаване на другия. Дори физическо. Дръжте се все едно, че не съществува, все едно е стол или маса. Това е убийствено! Дори би могло да е такова в буквалния смисъл! Без значение кой от двамата пръв ще бъде убит!

Правете от мухата слон! Винаги, винаги има за какво да се скарате. Животът е толкова щедър на поводи! Само внимателно, много внимателно, направо вманиачено ги търсете и никога няма да ви убягнат. Толкова е хубаво да се драматизира. Трагизмът е сладко нещо. Без драма животът не се усеща. Глупаците се опитват да живеят с лекота. Изобщо не знаят какво губят!

А от слоновете правете мухи. Подценявайте, подценявайте всеки проблем. Няма та кова животно, нали? Така налягането вън вулкана идеално се увеличава до… Големия взрив! Така започва и завършва всичко – голям взрив!

Паразитирайте на гърба на партньора, бъдете слаб, бъдете вечно искащ и безпомощен, вечно нуждаещ се от поддръжка. Така хубаво ще му тежите и досадите, но той все ще се опитва да ви успокоява и да налива в бездънната дупка на вашата несигурност и депресия!

Интриги! Националният ни спорт! Всъщност няколко нации се бият за този приз и затова не трябва да се оставяме да ни победят! Царицата на коварния интелект! Няма вкус животът без интригата! Засукани или евтини – няма значение. Важното е, че после боли!

Любов, доверие и свобода – „тралала, лека нощ, деца“! Това са най-опасните врагове на вашата невроза! Не ги допускайте във връзката си!

Никаква романтика! Цветя, свещи, вълни, чайки! Днес времената са сурови! Чайките струват пари

Никога не изпускайте грешките на партньора! Те са важно оръжие в бъдещите скандали! Водете си таен списък и го вадете от засада!

Ако партньорът ви неволно се е изпуснал да ви направи комплимент, веднага го омаловажете. Не се доверявайте. Със сигурност има скрити мисли и ви манипулира за нещо. Изобщо не съществуват други причини за правене на комплименти!

Никакво насърчаване на самочувствието на партньора! Има опасност да му стане хубаво!

По-добре прав, отколкото щастлив! Това е важното! Нали? Знаех си, че ще се съгласите с мен! Ако не бяхте съгласни, нямаше да четете тази книга!

Трябвало да има зацепване на няколко нива в една връзка: физическо, емоционално, интелектуално, духовно? Глупости! Важното е той да пие ракия, а тя да може да прави салата. Това е важното зацепване. Иначе зацепване на един зад врата!

Сексуалните потребности на мъжа и жената били различни? Да си се женят тогава помежду си сексолозите! Ще се опитват те да ви развалят нужната незадоволеност. Какво ще правите после без мигрена? То животът без главоболие живот ли е?

Никога не позволявайте на партньора да се чувства единствен/а! Чувството за единственост вреди сериозно на вас и на другите около вас!

Разкажете на партньора колко по-щастлив/а ви прави другият/другата. И колко повече вие харесвате другия/другата. Навлезте в детайли! Така дори няма да губите време да го разболявате. Направо ще си го/я убиете!

Флиртувайте с други пред очите на партньора. Това със сигурност ще го/я убива бавно. Ако все пак сте милостиви и искате смъртта да е бърза – публично изтъкнете предимствата на другия/другата. Рецептата работи безотказно с изключение на случаите, че партньорът ви изпревари и ви убие пръв!

Алкохолизъм – най-добрият приятел на човека, който иска да има нещастен брак! Получавате две в едно – психически и физически тормоз! Късметлии!

Мисля, че една от грешките заслужава да бъде повторена! Първата от този раздел – не бъдете себе си! Така даже няма да сте си живели живота изобщо! А и никой друг няма да иска да ви го живее! Защото такъв изобщо няма да е имало. Умрели сте още приживе!

из „Как да се разболяваме качествено“

редактор: Лилия Щерева

Вижте още: В живота грешките са верни – МАДЛЕН АЛГАФАРИ

Да обичаш малко – няма смисъл, да обичаш много – има ли кого – МАДЛЕН АЛГАФАРИ

Основната цел на по-голямата част от жените е да „хванат“ някой мъж – ДЖОН БЕЙНС