.

Трябва да имаш някого край себе си. Нямаш ли си никого, ще се побъркаш. Няма значение какъв приятел имаш, важното е да имаш приятел.

„За мишките и хората“ (Of Mice and Men) е повест от американския писател Джон Стайнбек, публикувана за пръв път през 1937 година. Тя се радва на голям успех още с появата си.

Това е затрогваща история за сложната спойка между двама мигриращи селскостопански работници – Джордж Милтън и Лени Смол.

Те пътуват от ферма на ферма в търсене на временна работа и мечтаят един ден да си имат собствена ферма. Лени е едър и тромав мъж, който по детски се радва на всичко пухкаво и меко. Джордж бащински го закриля и внимава Лени да не направи някоя беля поради извънредно голямата си физическа сила, която не умее да контролира.

Джордж и Лени са в Соледад, Калифорния, където работят на една плантация по време на Голямата депресия. Милтън е интелигентен, но необразован, а Смол е физически много здрав, но с ограничения в умствените способности.

Те се надяват един ден да се настанят в собствена ферма. Лени иска само да обгрижва и докосва зайци, тъй като е привързан към всички пухкави животни, но той винаги ги убива. Тази мечта е любима на Лени, и той кара Джордж постоянно да я разказва.

Те бягат от бившата си месторабота в Уийд, Калифорния, след като любовта на Лени към милването на меки работи довежда до обвинения в изнасилване, след като докосва роклята на една млада жена и не я оставя на мира.

Скоро става ясно, че двамата са близки приятели, като Джордж закриля Лени, макар че Лени го дразни. Темата за приятелството постоянно присъства в историята.

Двамата са наети на работа в ранчо, но положението им се влошава след конфронтация с Кърли, синът на господаря.

Кърли е човек с нисък ръст, но агресивно поведение; той не харесва по-големи мъже и така нежният великан Лени става уязвим спрямо неговите атаки.

Съпругата на Кърли е склонна към флиртове и провокации, и се появява нов проблем – Лени се оказва привлечен към нея. За разлика от тези двама герои, двойката се запознава с Канди – благ, възрастен помощник; еднорък и с едно вярно куче; и Слим, който също е благ и интелигентен мулетар, чието куче наскоро е родило няколко кутрета.

Слим подарява едно кутре на Лени, както и на Канди, който преди е имал вярно и способно овчарско куче, убито поради възрастта и безполезността си.

Въпреки потенциалните препятствия в ранчото, мечтата им е на път да се сбъдне, след като Канди предлага да даде 350 долара, за да могат той, Джордж и Лени да си купят ферма в края на месеца. Тези 350 долара представляват по-голямата част от необходимия капитал за стопанството, а в замяна Канди ще получи разрешение да живее с тях там.

Триото е в екстаз, но радостта им се помрачава, след като Кърли напада Лени. Отговорът на окървавения и наранен Лени е да хване юмрука на Кърли и да го смачка, след като преди това е окуражен от Джордж.

Въпреки всичко, Джордж се чувства все по-спокоен, тъй като мечтата му изглежда ще бъде скоро осъществена, и дори оставя Лени в ранчото и отива в града с другите фермерски работници.

Лени обикаля обора и заговаря Крукс – вгорчен, но образован коняр, който е изолиран от другите работници, тъй като е чернокож.

Канди ги намира и те обсъждат плановете за бъдещата ферма с Крукс, който ги пита дали ще може да напоява част от градината във фермата, въпреки че се отнася с презрение към възможността за сбъдване на мечтата.

Жената на Кърли отново се появява и флиртува с мъжете, особено Лени. Нейната злоба се изявява отново, когато тя ги омаловажава, и е особено рязка с Крукс поради расата му, който е заплашен да бъде линчуван.

На следващия ден, Лени по случайност убива кутрето си, докато го милва. Жената на Кърли влиза в обора и се опитва да говори с Лени, като признава, че е самотна, и че мечтите ѝ да стане филмова звезда са станали нищожни, като разкрива причината, поради която флиртува с фермерските работници.

Тя разбира, че Лени обича да милва меки и пухкави неща и му предлага да помилва косата ѝ. Щом усеща силата му, тя изпада в паника и започва да пищи…

А ето някой избрани цитати от великото произведение на Стайнбек: