.

Без значение колко заети са хората, те винаги намират време за сплетни и наблюдение на другите. – Артър Хейли

Интригите и клюките могат да имат опустошителни последици.

Осъзнаването, че някой с привидно топла усмивка и добронамерено поведение, може да измисли ужасяващ сценарий, в който ние сме лошият герой, може да бъде много разочароващо и трудно за преодоляване изпитание. 

Причината е съвсем проста: хората са склонни да обръщат повече внимание на негативната информация, отколкото на положителната.

Припомните си например последния път, когато публикувахте нещо във Facebook. Може би сте получили много положителни реакции и само една негативна – фокусирахте се именно върху неприятния коментар, нали?

По подобен начин реагираме и на информацията за другите.

Изследванията на Роб Уилър от Университета в Станфорд показват, че приемаме сериозно негативните клюки за другите, защото ги разглеждаме като полезна информация, която може да ни защити.

В резултат на това, когато някой разпространява фалшиви слухове за вас, е трудно да се отърсите от тази репутация.

Това може да навреди на личните и професионалните възможности и също така е изключително стресиращо.

Кои са някои от стъпките, които можете да предприемете, ако вие самите сте обект на безмилостни клюки?

Някои хора смятат, че да бъдеш добър и отзивчив човек, е достатъчно, за да се чувстваш защитен. В определени случаи това наистина е така.

Няколко изследвания са доказали, че да бъдеш почтен и любезен действително води до добри резултати, включително в професионален план, но съвсем не те предпазва напълно от опасността да станеш жертва на ревност или завист.

Ако се сблъскате с болезнени слухове, ще трябва да използвате своята емоционална интелигентност, за да избегнете влошаване на положението си, а в идеалния случай дори да го подобрите.

Следните няколко съвета могат да помогнат за промяна на ситуацията:

Регулирайте негативните си емоции

Първоначално повечето хора отговарят с чувство на ужас, гняв, безпокойство или дори безпомощност, когато се сблъскват с негативни клюки за себе си – особено когато слуховете са неверни и се чувстват жертви на тази несправедлива ситуация.

В подобни случаи повечето от нас губят мотивация и попадат под въздействието на гнева или отрицателните последици от стреса. Марк Бъркет, директор на Центъра за емоционална интелигентност в Йейл, съветва:

Съветът ми в подобни моменти е просто да се отдръпнете от ситуацията и да се опитате да етикетирате емоциите, които изпитвате. Това може да бъде много полезно.

Използвайте успокояващите стратегии, които работят най-добре за вас: дишане, медитация, разходки, хобита, работа – особено ако обичате професията си.

Дайте си време да дойдете на себе си. Когато успеете да укротите емоциите си, ще бъдете в състояние да намерите много по-конструктивно решение на проблема си.

Разширете перспективата си

„Тъй като тези ситуации изглеждат несправедливи, вие се чувствате безсилни и може да загубите поглед от голямата картина“, казва още Марк Бъркет и допълва, че в такива моменти хората са готови или за война, или за бягство.

С други думи, вие сте или ядосани, или депресирани и засрамени. Тогава трябва да отстъпите назад и да си зададете въпроса: Какво означава успех в този момент? И би ли върнал този успех чувството ми за увереност?

От изследванията знаем, че отрицателните емоции като стрес са свързани с тенденция за по-ниска самооценка – с други думи, нашите възприятия са изкривени.

А на всички ни е добре известно, че не сме своята най-добра версия, когато сме разстроени.

Ето затова ни трябва време – време, в което да се успокоим и да излезем от капана на негативното мислене. Само така ще можем да открием конструктивно решение на проблема си.

Проявете състрадание и простете

„По време на тези трудни моменти може да се почувствате в пълна безизходица, но проявяването на състрадание към хората, които са ви наранили, както и опитът сърдечно да им простите, могат да ви се отразят наистина благотворно”, казва Бъркет.

Той цитира няколко психологически изследвания, които подкрепят идеята, че когато прощаваме на някого, печелим преди всичко ние.

Прошката може да ни помогне да продължим, да подобрим здравето и благосъстоянието си и като цяло да се почувстваме много по-свободни и спокойни.

Погледнете ситуацията отстрани

Майкъл Краус от Училището по мениджмънт на Йейл изтъква значението на дистанцирането от ситуацията:

Най-важното нещо, което трябва да осъзнаете за този вид проблемно поведение, е, че не сте виновни вие, на практика всеки може да попадне в неговия капан. Става въпрос за поведение, продиктувано от неувереност, нервност, безпокойство относно позицията в дадена организация или собствено чувство за малоценност. Хората са склонни да създават интриги, да одумват и злословят, за да защитят собствената си крехка същност. Те са в състояние да те разкъсат в името на това да блеснат в очите на другите.

И все пак трябва да бъдем честни със себе си.

„Понякога хората заслужават негативни забележки по свой адрес, но е важно да превъзмогнат емоцията си, да погледнат ситуацията обективно и да се замислят дали в слуховете за тях има някаква истина”, съветва Майкъл Краус.

Помислете как да отговорите

Ако знаете кой стои зад слуховете, поговорете с него, но едва след като сте овладели емоциите си и сте успели да се дистанцирате от ситуацията.

Ако честно обясните своята позиция и болката, която клюките са ви причинили, вие напълно ще можете да промените гледната точка на този човек.

Ако не знаете кой стои зад слуховете по ваш адрес, разкажете историята на доверените си хора. Така заедно ще противодействате на клюките.

Дайте си време

Психолозите подчертават важността на това да овладеем емоциите си и да реагираме, едва когато наистина сме готови за това.

Междувременно продължавайте да се държите почтено и оставете действията да говорят за вас.

Съсредоточете се върху положителните неща

В подобни моменти е напълно нормално да загубим вяра в себе си, да се отдадем на самосъжаление, да се връщаме отново и отново към унижението, което сме преживели.

Това, което трябва да направите обаче, е да се опитате да излезете от това мрачно състояние и да се съсредоточите върху нещата, които ви правят щастливи и ви карат се чувствате благодарни за всичко, което имате.

Повярвайте, направите ли това, много скоро ще успеете да превъзмогнете трудния период и да продължите напред.

Не забравяйте, че не сте сами

Най-неприятният аспект на това преживяване е чувството, че сме напълно сами в него. Но това не е така.

Ако някой може да си позволи подобни прояви към вас, то бъдете сигурни, той си ги позволя и към други.

Това означава, че около вас има хора, които са преживели същото, и именно те ще бъдат тези, които ще ви окажат нужната подкрепа.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychology.framar.bg