Дейвид Бърн /1952/ е шотландско-американски певец, композитор, музикант, продуцент, художник, актьор, писател и режисьор и фронтмен на американската ню уейдж група Talking Heads (1975-1991). Освен това е носител на Оскар, Грами и Златен глобус и има собствена звезда в рок-енд-рол Залата на славата.

Заобиколени сме и сме потънали в един нов свят – този на технологиите, устройствата и приложенията, които прекъсват смислените взаимоотношения, които можем да имаме помежду си.

Имам теория, че технологиите, които са достъпни за всеобщо ползване през последното десетилетие, крият в себе си една всеобхватна цел – да създадат среда с по-малко човешко взаимодействие. И това със сигурност не е грешка в системата, а тенденция за развитие.

Може би сме си мислели, че идеята на Amazon да прави достъпни книги, които не можем да намерим локално, е прекрасна – но тя също ограничава контактите между хората.

Не твърдя, че елиминирането на нуждата от общуване очи в очи е основната идея, залегнала в новите технологии, но в доста случаи се оказва именно така.

Забелязвам и че всичко, което е създадено да ни улесни, всъщност ни отдалечава един от друг – смартфоните, компютърните игри. Не твърдя, че тези технологии не са надеждни, а че отчитат колко човечни можем да останем, заобиколени от всички тях.

Може би ще сметнете, че подобни обобщения и генерализации са пресилени от моя страна. Аз израснах щастлив, но също така съм общувал в редица ситуации, в които съм се чувствал неудобно и неприятно. Често се питах дали има общоприети правила при общуването, за които не знам. И до ден днешен откривам и осмислям различни тънкости при взаимоотношенията си с други хора.

Например удоволствие е за мен да ида сам в ресторант и да чета книга. Нямам проблем с това. Притесняват ме единствено погледите на хората, които сигурно си казват: “Горкият човек, няма приятели, с които да сподели вечерта си.”

Общуването между хората често се определя като сложно, неефективно, шумно и бавно. За да протича гладко всичко понякога е нужно да се премахне човешкият елемент. Когато определена сфера от света притежава надмощие над голяма група хора (както например технологичната сфера над тези, които не приемат начин на живот, подчинен на новите технологии), съществува опасност от дисбаланс в системата.

Технологичният свят е мъжки ориентиран. Тестостеронът, смесен с нуждата да се елиминира човешкия контакт, за да се осъществи процесът просто и ефективно – сметката е изчислена, а бъдещето чука на вратата.

Ето и списък с често използвани от обикновения потребител технологии, които прекъсват човешките взаимоотношения.

Онлайн поръчки и доставка до дома

Поръчките онлайн са наистина голямо удобство. Големи сайтове за пазаруване са превъзмогнали човешкия фактор като причина за забавяне и са създали система, която работи перфектно само с няколко кликвания. Ревюта на продукти, оценки, онлайн разплащане – всичко за улеснение и за нулево общуване.

Дигитална музика

Сваляне на музика или слушане на музика през интернет. Липсва физически магазин, затова и няма нужда да се разправяте с всезнаещ продавач. Някои сайтове дори препоръчват подобна музика на тази, която вече сте си харесали.

Вече няма да се налага да обсъждате музика с приятели, за да разберете какво харесват те. Сайтовете съхраняват информация и за вашите близки, които ги използват. Нуждата музиката да бъде в полза на изграждане на взаимоотношения също изчезва, нали?

Мобилни приложения за пътуване

Вече не се налага въобще да питате за пътя – приложението прави това за вас.

Автоматично плащане

Автоматично плащане във физически магазини, заведения, ресторанти. Амазон популяризират подобна система в магазин – различни сензори улавят какво сте сложили в количката си и взимат сумата от сметката ви – без да се налага да стоите на опашка на касата, без да общувате с касиери. Може просто да натоварите покупките в колата и да тръгнете.

Роботизирани работни места

Заводите все повече разчитат на машини за определени дейности. Което значи по-малко закъснения за работа, липса на пречки за осъществяване на дейността, ако дадено лице е болно или отсъства.

Лични помощници

С подобряването на технологията на смартфоните разпознаването на гласове се развива главоломно. На човек е по-лесно да говори с Google Home или Amazon Echo отколкото с друг човек.

Смешни ситуации се получават, когато се използва това – едно дете е поискало къща за кукли от Alexa и за изненада на родителите са открили такава къща в сметката си.

Видеоигри (и виртуална реалност)

Повечето игри се играят, когато си сам, вперил поглед в екрана. Общуването е виртуално.

Социални мрежи

Напълно несоциални. Макар Фейсбук да твърди, че осигурява социални контакти, много други подобни мрежи всъщност симулират общуване и свързване.

Какъв е ефектът на липсата на социално общуване?

Намаляването на общуването понякога може да е от полза, друг път да носи вреда. По-малкото общуване води до по-малко взаимойдествие, по-ниско ниво на толерантност и разбиране на различията, повече завист и противоречия.

Социалните медии по-скоро разделят обществото с отзвуците, които оставят след себе си.

Виждаме това, което се смята, че ще харесаме и дори това, което някой е платил да видим. Така връзката и контактът се късат.

Социалните мрежи са и извор на нещастие

Изследване на двама социални учени показва, че хората, които използват по-дълго фейсбук в ежедневието си, се чувстват по-неудовлетворени от собствения си живот. Макар Фейсбук да твърди, че ни свързва, той всъщност ни превръща в тъжни и завистливи същества.

Ние сме израснали като социални животни и способността ни да се кооперираме и обединяваме е едно от най-силните ни качества за постигане на успех. Не вярвам, че подобно общуване може да бъде подобрено или заменено от технологиите.

Когато общуването се превърне в странна и непозната за осмисляне материя, ще трябва да преосмислим кои сме ние и какви сме като човешки същества.

Рационалното мислене често ни води до погрешния извод, че общуването може да се сведе до поредица от логични решения – но ние дори не сме запознати с дълбочината и пластовете на това. Общуването е проверка на ситуацията – какво се е случило и какво предстои.

Възможно ли е по-малкото човешко взаимодействие да ни спаси?

Хората са капризни, емоционални, ирационални и предубедени. Често се смята, че нашето бързо взимане на решения и егоистичната ни природа ще се окажат катастрофални за социалното ни оцеляване.

Често човешкият фактор като пречка в общуването е полезно да бъде отстраняван. Новите технологии могат да ни бъдат от огромна помощ в справянето с различни сложни ситуации.

Кои сме ние?

Антоние Дамасио, невролог, пише за пациент, който вследствие на мозъчна травма остава без емоции. Във всички други сфери се справя отлично – относно интелекта и здравето си – но емоционално резултатът е нулев. Не може да взима решения. Обърква се безкрайно над различни детайли в дадена ситуация. Дамасио твърди, че макар да се смятаме за рационални същества, именно емоционалната ни страна е тази, която е отговорна за взимането на решения.

Тъй като хората са непредсказуеми, все още остава възможността да успяваме да си спретнем изненади, да осъществим неочаквана връзка, да се доверим на интуицията си. Общуването, общите занимания, сътрудничеството улесняват този процес.

Ние сме социални същества – развиваме се, като споделяме опита си, имаме полза от това да си сътрудничим за постигането на дадена цел.

Машините не могат да разграничават фикцията, въображаемото, от реалността. Ето защо винаги ще сме една крачка пред тях. Ако обаче продължаваме да изпускаме нишката на социалното свързване помежду си, може да изгубим преднината си.

Случките в живота ни и странното ни поведение са от една страна забавни – те правят ежедневието ни приятно. Чудя се какво ще остане от това забавление, когато човешкото общуване намалее драстично. Да премахнем човешкото от уравнението значи да бъдем непълноценни като хора и като общество.

Ние не съществуваме като изолирани личности. Ние, като личности, сме част от една мрежа, ние сме част от връзката. Така просперираме и преуспяваме.

Източник: technologyreview.com