Отдавна е известно, че поддържането на отношения от разстояние е много трудно, даже – нереалистично.

Всеки човек има свое мнение за чувствата и любовта. Това особено важи за мъжете, защото за разлика от жените, те са много по-малко толерантни към разстоянията и без физически контакт много по-бързо губят чувствата си.

Разбира се, всички искат да поддържат любовта си, където и да е партньорът. Причините за връзка от разстояние са различни: някой тръгва за дълго бизнес пътуване, благоприятно предложение за работа в чужбина, и т.н.

Проблеми в отношенията от разстояние

На първо място е нужно желанието за поддържане на отношенията да идва от двамата партньори.

Психолозите казват, че без значение колко е трудно, ако човек не е готов за такъв ангажимент, не е необходимо да се опитва да продължи връзката. По-добре да се откаже и да пожелае късмет и щастие на другия.

Най-големият проблем за двама души, които не са безразлични един към друг, но са на разстояние, е невъзможността да докоснеш любимия си. Грешка е да вярваш, че човек ще може да запази чувствата си, просто като те види на компютърния екран или на телефона.

Този човек, както и всеки бозайник, винаги ще се нуждае от физически контакт. Това е нормална нужда – докосване, прегръдка, целувка – езикът на тялото казва повече от хиляди редове текст или видео разговори.

Невъзможно е да поддържате връзка от разстояние, ако единият партньор е ревнив. От разстояние не може да се контролира възлюбения, а човешкият мозък, обременен от ревност, е склонен да рисува всякакви картини – най-често измислени.

Понякога спънката може да е финансова, защото желанието да се срещнете винаги ще ви привлича един към друг.

Ако любим човек е отишъл далеч са нужни много пари за постоянни полети и премествания. За съжаление, материалният въпрос също не е на последно място в задачата наречена „запазване на отношенията“.

Как да поддържате връзка от разстояние

Ако сте готови за всички трудности, обичате своя партньор, можете да чакате дълго, без да получите нищо в замяна, но е възможно и да „спечелите“ ценна награда.

Всъщност за много двойки взаимоотношенията след раздялата стават толкова ценни, че до дълбока старост не губят романтичните си чувства и ценят всяка минута, в която живеят заедно.

Романтика

Подарявайте си един на друг приятни и дори интимни подаръци. Поръчайте любимите цветя, храна от ресторанта… Направете романтична вечеря на свещ с видео разговор. Може би дори секс от разстояние. Това ще бъде напълно ново изживяване за двама ви, което само ще укрепи вашите чувства.

Не забравяйте за възлюбения си!

Това е едно от основните правила на отношенията от разстояние, което психолозите съветват да се спазва стриктно. Когато сте на спокойствие вкъщи винаги се обаждайте на любимия човек.

Заемете се със самоусъваршенстване!

Сега у дома никой не ви отвлича вниманието, така че започнете да изучавате език или пък най-сетне се запишете на курсовете, които отдавна ви привличат. Ще бъде хубаво да разказвате на любимия си за това, и няма да оставите интересът един към друг да избледнее.

Доверете се!

Не ревнувайте, защото не можете да контролирате нищо. Ако половинката ви иска да ви замени, той/тя ще ви замени. Не забравяйте, че любящият човек не е способен на подобно предателство.

Планирайте бъдещето си!

Използвайте временната раздяла за изграждането на планове за бъдещето. Говорете за това, което ви интересува: къде ще живеете, колко деца ще имате, как да прекарате съвместна почивка. Мечтите и плановете за общото ви бъдеще значително ще укрепят връзката ви.

Оставяйте понякога любимият ви да се обади пръв!

Не звънете непрекъснато на половинката си особено в неподходящо време. Тя/той може да има и важна работа. Можете умишлено да пропуснете една обаждане, за да се сети тя/той да ви звънне.

(Задължително се обаждайте, когато имате нещо да кажете и споделите, или когато наистина сте тъжни и самотни.)

За съжаление, ако не планирате да се събирате в бъдеще, няма съвет, който да ви спаси, защото да живеете далеч от близкия човек и да запазите чувствата от разстояние, е като да се движите в тъмното.

Но ако имате планове и виждате общо бъдеще, си струва да се опитате да поддържате отношенията дори и от разстояние.

Впоследствие топлината от спомените за това как сте преживели дългата раздяла ще ви топли до края на живота.