.

Не можем да преодолеем гнева и омразата просто като ги потиснем. Нужно е активно да им противодействаме с търпение и толерантност.

Когато изпитваме търпението си ние всъщност се борим с гнева.

Вярвам, че гнева и омразата са емоции, които ако бъдат оставени без надзор и внимание, само ще нараснат неимоверно.

Ако ги изразявате и ги оставите да се проявят, това само ще увеличи силата им, няма да ги потуши. Затова вярвам, че към тези емоции трябва да се подхожда предпазливо и умно, за да намалеят.

Чувствата на гняв и омраза се раждат от съзнание, което е недоволно и което се намира в некомфортна ситуация.

Затова можете да се подготвите, като постоянно работите над изграждането на вътрешна удовлетвореност, възвисявате своите доброта и състрадание.

Това успокоява ума и помага да се предотврати гнева. А когато ситуация се изпречи на пътя ви, може да потушите гнева си и да я обмислите.

Научете кое влияе на надигането на гнева у вас. А оттам обмислете дали гневът и омразата са подходящият отговор и дали са полезни или ще навредят.

Положете усилие да спазвате своя вътрешна дисциплина и сдържаност, които ще ви помогнат да се борите с негативните емоции – заменете ги с търпение и толерантност.

Търпението и толерантността се пораждат от възможността човек да остане непоколебим, а не да се влияе от неприятни ситуации и обстоятелства.

Търпението и толерантността в този смисъл не са признак на слабост или отказване, а дори напротив – те са символ на силата, идваща от волята.

Да отвърнеш на трудна ситуация със спокойствие, вместо с гняв, означава че притежаваш увереност, която идва от един силен, дисциплиниран ум.

Мисля, че има много силна връзка между смирението и търпението. Смирението означава да имаш способността да отвърнеш на конфликтна ситуация, но да решиш да не го правиш. Това граничи с гениалност.

МЕДИТАЦИЯ 1

Представете си ситуация, в която ваш близък, когото познавате много добре, изпитва силен гняв. Той е толкова ядосан, че дори излъчва с тялото си отрицателните с емоции. Започва да блъска и да чупи предмети.

След това си представете последствията от гнева му. Ще видите дори физическата му промяна. Този човек, който ви е близък и когото харесвате, сега се превръща в грозно същество.

По-лесно е да визуализирате какво се случва в пристъп на гняв на някой, който ви е близък, отколкото да си представите самите вас в такава ситуация. Защото е по-лесно да се видят чуждите, а не собствените грешки.

Сега си представете, че вие сте били в тази ситуация десетки пъти. Кажете си: “Аз никога няма да позволя да попадна в ситуация, в която не мога да контролирам гнева си, защото ако го направя, ще съм на мястото на близкия си човек. Ще страдам от същите последствия, ще загубя спокойствие и самообладание и ще се превърна в грозното същество, което виждам. “

След това се фокусирайте върху това заключение и си припомняйте да не попадате в капана на неконтролируемия гняв.

МЕДИТАЦИЯ 2

Още една медитация с визуализация. Представете си някой, когото не харесвате, който ви дразни, или ви лази по нервите.

След това си представете ситуация, в която ви ядосва или обижда. Оставете се да се надигне у вас отговорът на това дразнение – а именно гневът.

Забележете как се чувствате, вижте кое е нещото, което минава границата. Усетете дали ставате по-спокойни или напротив – чувствате се неприятно.

За няколко минути анализирайте чувствата си. И ако стигнете до заключението, че в подобна ситуация ставате неспокойни и не си заслужава това раздразнение да ви влияе, си кажете, че в бъдещи ситуации няма да реагирате така. Фокусирайте се върху това заключение.

Из „Изкуството на щастието“