.

2 декември 2012 г. остава в историята на спортните състезания с един акт на добра воля и честност, за които се спори дали са най-подходящите качества, щом става дума за спорт, победи и награден фонд.

През декември 2012 се провежда крос в Бурлада, Навара. Испанският бегач Иван Фернандес Аная се отказва от спечелването на състезанието на финала, само защото спортистът преди него остава втори поради объркване.

Фернандес Аная се движи към финала на втора позиция. Преди него е Абел Мутай – бронзов медалист на 3000 метра с препятствия от Олимпиадата в Лондон.

Фернандес Аная вижда, че безспорният победител от Кения 10 метра преди финала се обърква и спира устрема си като се заблуждава, че вече е пресякъл лентата.

Испанецът бързо настигна съперника си, но вместо да се възползва от грешката на Мутай и да спечели състезанието, започва с жестове да обяснява на кенийския спортист, че трябва да потича още малко до финала и му позволява да премине пръв.

24-годишният по това време Фернандес Аная казва: 

Той си беше законният победител. Той създаде преднина, която не можех да наваксам, ако не беше направил грешка. Победата си беше негова и заслужена. Направих това, което трябваше да направя.

Едва ли беше заложено нещо повече от това, че можех „да победя“ олимпийски медалист. Но дори и да ми бяха казали, че победата щеше да ми спечели място в испанския отбор за европейското първенство, аз въпреки това нямаше да постъпя по друг начин.

Мисля, че съм спечелил повече за името си като съм направил това, което съм направил, отколкото ако бях финиширал първи.

И това е много важно, защото днес, с начина, по който вървят надолу нещата във всички сфери – футбола, обществото, политиката – един жест на честност си идва добре на мястото.

Моята мечта е някой ден да имаме някакъв вид общ живот, в който да се бутаме и да си помагаме взаимно да победим.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: КЛИФ ЯНГ печели супермаратона, само защото не знае, че по време на състезанието може да се спи