.

Когато се срещнахте, страстта и магнетичното привличане между вас бяха силни и почти вълшебни.

Усещахте живота си по-светъл, по-бодър и като част от Рая. Сякаш не съществуваше нищо друго освен вие и вашият партньор.

Пет, десет или двадесет години по-късно вие сте уморени и притиснати от отговорности. Сигурно вече имате деца, отговорна професия, крайни срокове, с които да се съобразявате.

Не знаете защо, но чувствате, че нещо се изплъзва изпод пръстите ви. Искрата във взаимоотношенията ви е изгаснала. Може би дори се измъчвате в опитите си да откриете смисъл във връзката си и се питате: “Какво се обърка?”.

Животът има склонността да ни приземява след “летене” в облаците. Стресът, задълженията и отговорностите нарастват и това прави трудно запазването на духовната връзка във взаимоотношенията с любимия човек.

Какво е духовна връзка?

Това е силно и дълбоко привличане, усещано между двама души. Тази близост стои далеч от типичните личностни черти на характера, от сходствата и различията между партньорите, от споделените интереси.

Духовната връзка се състои в споделянето на общи ценности, житейски цели и мечти. Двама духовно свързани партньора ще успяват да се преоткриват един друг и да споделят всичко помежду си.

Често те споделят следните характерни черти:

откровеност

изслушване с емпатия

взаимоуважение

благодарност

автентични взаимоотношения

открита комуникация

смислени разговори

интимна близост

самостоятелност

безусловна любов

Духовната връзка не се състои единствено в заемането на ролята на съпруг/съпруга, жена/мъж, приятелка/приятел. Същността й се състои във взаимоотношения на едно душевно ниво.

Цикличната природа на любовта

Няма взаимоотношения, които да си приличат напълно, защото животът се променя постоянно. В един момент ще сте страстно привързани един към друг, а в следващият няма да желаете дори да стоите заедно в една стая.

Важно е да разберете, че да изпитвате подобни чувства е в реда на нещата и че в същността си взаимоотношенията ви подлежат на определена цикличност и следват един постоянен кръговрат от промени.

За пример в определени моменти може да водите дълбоки и смислени разговори, след което да се наслаждавате тихо на присъствието си, а по-късно може да изпитате нужда да сте сами. Този цикъл може да се повтори безброй пъти.

Същото важи и за сексуалните взаимоотношения – бурната страст, последвана от любовна игра може да бъде заменена от рутинен секс по задължение.

Здравословно е да изпитвате подобни колебания. Дори се смята, че е обезпокоително, ако тези циклични промени не присъстват във връзката ви.

Липсата им говори, че и двамата сте спрели в определен минал момент във взаимоотношенията си или ги насилвате да вървят по точно определен път.

Ако вие и партньорът ви не израствате и не се променяте в тази връзка, тя ще остане в застой. Застоят е причинен най-вече от недоволство, проявено насилие или надрастване на настоящите взаимоотношения.

Създаването на духовна връзка с партньора ви няма за цел да ви помогне да убедите партньора си да харесва или да вярва в това, което вие харесвате или в което вие вярвате.

Нито се отнася до идеята ви да желаете да го промените, за да стане по-духовен. Тези два подхода са незрели и биха увредили връзката ви.

1. Гледайте се по-често в очите

Едно от най-тъжните неща в една връзка е, когато двамата спират да се гледат в очите. Тези хора комуникират и дори провеждат цели разговори като само от време на време се споглеждат за кратко.
Зрителният контакт е особено интимен.

Когато срещате и задържате погледите си, вие показвате на партньора си, че се интересувате от това, което ви говори и сте готови да го изслушате.

Зрителният контакт е не само признак за уважение към друг човек, но е и връзка с неговата душевност. Терминът soul gazing е точно онова усещане, когато погледнете някой в очите и усетите, че сте способни да видите душата му.

2. Отделяйте време един за друг всеки ден.

Животът ни протича на бързи обороти и е трудно да отделим време и енергия, за да поддържаме взаимоотношенията си с любимия човек. От изключително значение е да си отделите определено време от деня, независимо от натоварения си график, което да прекарвате заедно с партньора си.

Дори да държите ръцете си на дивана, докато гледате филм, е достатъчно за осъществяването на духовната ви връзка.

3. Осмисляйте духовните уроци, на които вашият партньор ви учи

Дори и несъзнателно, поведението, думите и мислите на партньора ви могат да са ви добър учител. Духовната връзка означава духовно израстване във взаимоотношенията. На какво ви учи партньорът ви? Помнете, че вашата половинка вижда слабите ви места и може несъзнателно да ви разкрие много за вас самите.

4. Докосвайте се повече

Физическото докосване е важна част от създаването на духовна връзка. Енергията, която се обменя при допир, е силно обвързваща. Физическото докосване успокоява, утешава и понякога казва много повече от думите.

5. Провеждайте смислени разговори

Какво се крие в сърцето ви? Кое е нещото, което има толкова голямо значение за вас, че да искате да го споделите с някого? В какво вярвате? Споделяйте това, което е в ума ви и намерете подходящо място и време за смислени разговори.

6. Смейте се заедно

Смехът отключва сърцето и засилва духовната връзка помежду ви мигновено. Научете се как да се надсмивате над себе си, над партньора ви и над двама ви по стоплящ и непринуден начин. Най-лесният начин е да гледате смешни клипчета в интернет.

7. Открито говорете за чувствата си

В повечето връзки, в които партньорите са дистанцирани един от друг, липсва открита комуникация. Тя се състои в умението да изразявате мислите и чувствата си откровено и с уважение към другия човек. Психологът Маршал Розенберг нарича това “ненасилствена комуникация”.

Когато се чувствате наранени, гневни, изолирани, изразете тези чувства пред партньора си. Той не може да чете мислите ви. Откровените разговори са крайъгълния камък във взаимоотношения, основани на взаимна грижа, уважение и любов.

8. Обичайте себе си

Истина е, че докато не приемете и не обикнете себе си такива, каквито сте, няма да сте способни безусловно да обикнете партньора си.

Вместо това ще поставяте безкрайните си очаквания, ще се опитвате да налагате своите убеждения какъв трябва да бъде партньорът ви и как да се държи.

Като обичате себе си, ще се научите да се приемате с всичките си позитивни и негативни качества. Истинската промяна идва отвътре. Ако искате да подобрите връзката с партньора си, първо трябва да изгладите връзката със самия себе си.

9. Простете миналите грешки

Да не спирате да припомняте за минали грешки е сигурен начин да разрушите една връзка. Колкото повече позволявате на гнева и разочарованието да ви контролират, толкова повече ще се изолирате и дистанцирате от партньора си.

Ако имате склонност към гневни изблици, опитайте се да отделяте време за себе си, в което да разсъждавате над тях, да ги анализирате и в последствие да простите. Важно е открито да ги комуникирате, в неагресивна среда и с уважение към чувствата на партньора си, за да усетите отново близостта помежду си.

превод: Яница Григорова