.

Да се чувстваш самотен е едно от най-прекрасните неща, особено когато имаш професия, където може да използваш тези емоции. Ако не се чувствах самотен, нямаше да бъда добър музикант.

Баща му е немец, а майка му американка. Започва да се учи да свири на цигулка още на четири годишна възраст и на седем вече изнася концерти.

Определян като „детето-чудо“ в класическите среди, на десет години вече има подписан договор с Хамбургската филхармония.

На 17-годишна възраст решава да се откъсне от родителите си, за да намери своя път в изкуството.

Първо заминава за Англия, където за кратко учи в Кралския музикален колеж в Лондон, но желанието му е да стигне Америка и да учи в едно от най-престижните музикални училища – Джулиард в Ню Йорк.

Завършва го през 2004, без никаква финансова подкрепа от родителите си. Издържа се сам, работейки най-различни неща – от фотомодел до чистач на училищните тоалетни.

Дейвид Гарет е признат за най-бързия цигулар в света, след като през 2008 г. изсвирва „Полетът на бръмбара“ за 66 секунди.

Смята, че Каприз №24 за соло цигулка от Паганини е най-трудната за изпълнение пиеса, мнение, което сподели пред лондонското радио Classic FM, непосредствено преди да изсвири на живо тази творба за британската медия.

Той е и музикантът, комуто бе поверена ролята на Николо Паганини в биографичния филм от 2013г. за великия музикант на режисьора Бърнард Роуз „Цигуларят на дявола“. За любовта към музиката и цигулката си споделя:

Няма нищо по-важно от това музиката да е жива. Не може да я изфабрикуваш, тя трябва да идва от момента. Всичко, от което се нуждаеш, за да направиш музиката, която желаеш, е в този инструмент.