.

Един от най-големите митове днес за майчинството е, че когато родиш деца, ще провалиш кариерата си. На нас ни се казва, че трябва да избираме между кариерата и децата, в противен случай ще изживеем най-продуктивните си години опитвайки се отчаяно да балансираме между двете.

За всички нас, които не сме заинтересувани от циркови номера, ето каква е реалността: всъщност нито майчинството, нито децата спират кариерата на жената или нейните лични амбиции.

Причината всъщност са мъжете, които отказват да свършат своята част от задълженията. Ако бащите отмятаха вкъщи същата работа, която майките винаги са отмятали, кариерите на жените щяха да процъфтяват по начин, по който не сме и си представяли.

Но за да стигнем до там, трябва да спрем да поставяме в рамка работното място на майките като източник на баланса, а да започнем да говорим за това, как игнорирането на домашните задължения от мъжете, прави нашия успех толкова труден.

Да, знаем, че мъжете в Америка днес правят повече от преди: според статистиката бащите прекарват поне 8 часа на седмица в грижи за децата, или три пъти повече от бащите през 1965 г. (Но имайте предвид, че статистиката идва от мъжете, а те имат навика да преувеличават, колко време прекарват в домашна работа или грижи за децата)

Това, че мъжете правят повече, не означава, че мъжете правят достатъчно. Въпреки прогреса, майките все още прекарват почти два пъти повече време в грижи за децата, отколкото мъжете – 14 часа на седмица. И не всяка грижа за тях може да бъде измерена – например непрекъснатите ни мисли в тази насока, няма как да бъдат добавени.

Много лесно може да бъдат разпределени задълженията сутрин, кой пакетира обяда на децата и кой се грижи за тяхната закуска и облекло.

Но някой трябва да отчита и дните, когато се пакетира обяд за училищната екскурзия, или когато е време да се смени бельото или да се купят нови обувки. Колко бащи познавате, които знаят точния номер на обувката на детето си?

Този вид “невидима” работа почти винаги се пада на жените и ние рядко говорим какво влияние има тя върху професионалната ни реализация.

Представете си, че вместо с безкрайни списъци за пазар или часове за преглед на децата, имахме това място в ума си за креативно мислене, насочено към нашата работа или страстите ни. За майките свободата просто да мислиш е привилегия.

Проучванията показват, че бащите продължават да имат значително повече свободно време от майките, а майките използват свободното си време да домакинстват или се грижат за децата, докато бащите го ползват за хобита и почивка.

Това, също, е свързано с кариерата: знаем, че хората, които имат повече свободно време, както и време за креативни дейности, се представят по-добре и в работата.

И за по-сигурно, на работното място съществуват “наказания за майки”, които нямат нищо общо с мъжете (поне не с нашия мъж). Майките много по-трудно намират работа от жените без деца. А когато жена без деца забременее, заплатата й намалява драстично.

Някои проучвания от 2017 г. показват, че разликата в заплатите на мъжа и жената за една и съща длъжност се дължи почти изцяло на майчинството. Мъжете, от друга страна, получават повече материални облаги след като им се родят деца.

Дискриминацията на майката на няколко фронта си остава, а тя възпрепятства възможностите на жените за постижения в обществената сфера.

Но отговорът на дискриминацията на работното място е ясен, а което е по-важно, ясно е, че е нужно решение на тези проблеми. Това, че мъжете като цяло се грижат за децата по-малко е ясно, но на това не се гледа с лошо око. Например, ние чуваме отново и отново, че просто жените “ги е грижа” повече.

Бъдете сигурни, че няма нищо удовлетворящо в това, да помниш, че дъщеря ти има нужда от нови ластици за коса, или съвсем скоро сандалите й вече ще са й малки. Няма и особена радост в това, да сменяш постоянно памперси или да режеш малки нокти.

Ако жените в една връзка изглеждат по-загрижени за тези ежедневни неща, то е може би защото няма да гледат укорително мъжа ни, ако нашето дете отиде на училище с дълги нокти или малки обувки.

Американците трябва да спрат да вярват, че жените вършим по-голямата част от работата, защото искаме. Правим го, защото това се очаква от нас, защото ще бъдем съдени, ако не го направим. А най-вече, защото е невероятно трудно да намериш партньор, който е готов да отделя същото време в грижи за децата.

Нека да спрем да обвиняваме майчинството за изоставането на кариерата на жените; не родителството е това, което прави напредъка в кариерата труден. Не са и нашите деца.

Причината е, че няма как да има равенство в офиса, докато има неравенство вкъщи. И не е това, че жените “не могат да имат всичко”. По-скоро е това, че мъжете не спират да им го отнемат.

Автор: Джесика Валенти

Превод от английски език: Her Startup
Оригиналът на английски тук.