.

Това, което правите в периода от 18:00 часа до полунощ, е от огромно значение.

Много хора се заблуждават, че кариерата им се определя от 8 часовата упорита работа и е необходимо да се полагат усилия само през това време. Хората също често мислят, че бъдещето им и развитието на кариерата им зависят само от шефа и компанията, в която работят.

Но истината е, че на повечето хора кариерата зависи само и единствено от тях самите…

Професионалният растеж винаги зависи от вас.

Не можеш да обвиняваш работата си, че не напредваш в живота. Също така не можеш да прехвърляш отговорността върху фирмата, в която работиш, че не се грижиш за себе си.

Ето 5 прости правила за кариерно развитие, описани от един от най-богатите китайци в света, основателят на Alibaba, Джак Ма:

Много е важно какво правите всяка вечер

Завърших колеж по маркетинг, но исках да стана дизайнер. За това се упражнявах ден и нощ и работех допълнително, за да подобря дизайнерските си умения. Отне ми много време.

Когато станах шеф, вече не се занимавах с дизайн и се върнах към маркетинговата индустрия.

Всяка вечер, когато децата ми заспиваха, започвах да уча и да обогатявам знанията си. Отново ми отне много време, но започвах да се радвам на плодовете от усилията си. Ако се развивах само през работно време, никога нямаше да стана творчески директор или продуктов мениджър. Никога не бих преподавал на студенти по маркетинг, както днес.

Разчитам единствено на собствените си „уроци“.

И най-успешните хора, които познавам, са следвали същия път, който и аз.

Имам приятел, завършил Eastfac, но се интересува от технически продажби. През деня работи в областта на телемаркетинга, а вечер се учи да кодифицира. В крайна сметка стана вицепрезидент на продажбите. И сега е технически директор.

Имам друг приятел, който получи образование в областта на политическите науки, но наистина искаше да стане предприемач. Интересуваше се от това как да създаде компания. В крайна сметка той основава компания и я продаде за много пари.

За тези хора бъдещето се определя от това, което правят в периода от 18:00 до 12 часа в полунощ. Очевидно е, че е необходимо да има баланс между живота и работата. Ако имате жена и деца, трябва да прекарвате вечерта си с тях.

Дори и ако сте сам, също трябва да се използвате разумно времето си, да ходите на фитнес, да се срещате с приятели или пък да се забавлявате сам, като медитирате или каквото ви харесва.

Разбира се, добре е да гледате филми и да играете игри. Но има неща, които не трябва да правите. Например, да гледате новия сезон на последния сериал по Netflix или пък да прекарвате 14 часа седмично пред телевизора. Не губете време с досадни съученици във Facebook!

Четете повече и всичко ще се промени!

Моят ментор от колежа е роден в Алабама, в бедно африканско семейство. Приели са го във Военната академия в Уест Пойнт и е станал първият човек в семейството си, влязъл да учи в колеж. Преди да получи MBA в Харвард, стана опитен офицер. Когато го срещнах, той вече беше направил кариера в град Колорадо Спрингс.

Попитах го каква е тайната на успеха му? Той отговори, че никога не спира да чете. Вярваше, че знанието е ключът към това, което искаш в живота. Често пита събеседниците си каква книга четат в момента, а най-добрите от тях веднага могат да дадат отговор.

Четенето може много да ви развие и да ви направи по-умни от колегите ви. Тези, които четат много, са по-опитни в различни отрасли и това винаги е от полза за компанията, в която работят.

Можете да използвате знанията си на мястото, където работите, да създадете нови възможности. А и разговорите ви ще станат по-интересни.

Антъни Робинс казва: „Ако получавате 1 час на ден знания по дадена тема, една година по-късно ще знаете повече за нея от 99,999% от хората в света“.

Дори ако имате само 30 минути всяка вечер, можете лесно да прочитате по една книга на седмица. Няма да станете експерт, но обещавам, че ще знаете повече от вашите колеги.

Участвайте в различни проекти

Ако фирмата ви не ви даде възможност да приложите всичките си познания, създайте тези възможности сами за себе си. Можете да участвате в доброволчески проекти. Те могат да ви донесат полза.

Ще разберете как практически да прилагате знания в тази определена насока и как това в дългосрочен план засяга реалните хора.

Ще научите как да изпълнявате задача и да спазвате крайни срокове, да получите обратна информация и да се възползвате от нея. Това преживяване е много по-ценно от мизерната ви заплата.

Активно установяване на комуникации

Комуникацията може да ускори развитието на кариерата. Ако нямате голям брой познати, трябва да отделите малко време, за да ги намерите.

Връзките ще ви позволят: да комуникирате с интелигентни хора и да научавате тяхното мнение; достъп до информация и знания, които е трудно да се получат; може да помогнете на компанията ви да намери потенциални партньори или възможности за доходи.

Говорете с колегата или шефа си … Ако станете предприемач, вашите познати ще бъдат вашите първи клиенти.

Вместо да се прибирате вкъщи или да ходите в бар, е добре да се насочите към определени кръгове и хора. Има много малки групи, които могат да помогнат във вашата кариера. Трябва да се опитате да се интегрирате в тези кръгове.

Вашите връзки са най-мощното Ви предимство в работата.

Ако имате време да гледате телевизия, ще имате време да общувате с подходящите хора.

Трябва да започнете да променяте живота си днес!

От 18:00 до 12 часа, вие сте у дома. И въпреки че сте физически и умствено уморен, можете да правите каквото поискате и не е нужно да следвате указанията на някой друг.

През това време можете да изключите мозъка си, както изключвате компютъра си на работното място. Но също можете да станете по-умни, по-силни и да разширите мрежата си от познати. Започнете днес, заделяйте просто един час на ден за това.

Гарантирам, че за една година кариерата и животът ви ще се променят.